hirdetés
hirdetés

A Nemzeti Filharmonikusok a Balaton-felvidék egyik eldugott kis falujában?

Így igaz: a gyönyörűen felújított  monoszlói református templomban adtak szeptember 8-án nagysikerű kamarazenekari koncertet annak okán, hogy idén 100 éve alapították Magyarország legismertebb, legnagyobb múlttal rendelkező zenekarát.

hirdetés

A 100 éves születésnap kapcsán a Filharmonikusok művészei felkerekedtek - egy időre elhagyva kényelmes, budapesti, a MÜPÁ-ban lévő próbatermeiket -, és különböző felosztásban járják az országot, hogy ingyenes koncertek keretében minél szélesebb körben terjesszék a kultúrát, ismertessék meg az emberekkel közvetlen közelből a zene tökéletes szépségét, és átadják azt az érzést, amit egy-egy híres darab professzionális előadásban bárkiből - aki közönség lehet - biztosan kivált.

 

Kiskunmajsa, Vászoly, Kiskőrös, Kosd, Bükkszentkereszt, Bodrogkeresztúr, Szegilong - csak néhány azon települések közül, ahol szeptemberben a lelkes művészek fellépnek. Bizonyára van a települések közül jópár, amelynek sem ők - és mások sem - hallották még hírét, mégis általuk odaviszik most közvetlen közelbe a kultúrát, a minőségi élményt.

Az is mélységesen humánus elgondolás, hogy a különböző felállásban fellépő, a Filharmonikusok tagjaiból álló kamarazenekarok nem szimplán kiállnak a plénum elé, és ledarálják a műsorukat, hanem az adott zenekart vezető művész el is mondja részletesen az éppen sorra kerülő darab megszületésének körülményeit, és még azzal is segít a komolyzenei koncerteken kevésbé jártas plénumnak, hogy elmondja azt is, pontosan hány tételből áll az adott mű - így segítve azt a sokszor a hallgatóságban máskor is felmerülő kérdést: mikor illik tapsolni? hol van az adott zenemű vége? mikor nem zavarjuk meg az előadást a tetszés jelével feleslegesen?

Végül pedig álljon itt a monoszlói egy órás minikoncert professzionális előadóinak névsora, mert a fellépő művészek megérdemlik, hogy név szerint megemlítsük őket országjáró missziójukat végezve. Egyben azokat a darabokat is közzétesszük, amelyeket eljátszottak - koncerttermi minőségben, óriási tudással és szeretettel az ország lakói közül miniközönségüknek.

MŰSORON:

JOHANN SEBASTIAN BACH – WEINER LEÓ: a-moll szonáta szólóhegedűre – Andante, BWV 1003
ANTONIO VIVALDI: a-moll versenymű két hegedűre
IGNAZ LACHNER: Vonósnégyes 3 hegedűre és brácsára, op. 107
JULES MASSENET: Thaїs – Meditáció (Kökényessy Zoltán hangszerelésében)
WOLFGANG AMADEUS MOZART: F-dúr divertimento

A FELLÉPŐ MŰVÉSZEK:

Molnár Zsuzsanna, Sárosi Péter, Király-Lugosi Veronika hegedű
Kökényessy Zoltán brácsa
Bajner Zsuzsanna cselló

 

A különleges országjáró turnéról, a zene mindenkié missziót betöltő koncertsorozatról minden további információ: ITT 

  

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk