A románok a turizmusban is hasznosítják a magyar klasztertapasztalatokat

A magyar-román gazdasági kapcsolatok a 2008-as gazdasági válságot követő években is fejlődtek – hangsúlyozta pénteken egy egri szakmai fórumon dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) elnöke. Hozzátette: tavaly a román gazdaságban 3,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai teremék (GDP), amely kiemelkedő eredmény volt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kamara székházában tartott magyar-román klasztertalálkozón turisztikai, gép-, fa-, illetve élelmiszeripari és energetikai együttműködések képviselői vettek részt. Az is elhangzott, hogy jelenleg 12 ezer magyar vállalkozás tevékenykedik a szomszédos európai uniós országban. Az elmúlt több mint fél évtizedben pedig kétszáz hazai gazdasági együttműködés, illetve klaszter jutott támogatáshoz.

Támogatott együttműködések

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) létrehozásáról és munkájának jelentőségéről Czagány Melinda, az észak-magyarországi regionális iroda vezetője beszélt. Kiemelte, hogy országos hálózattal rendelkeznek a kis- és a középvállalkozások segítésére. Rendszeresen szakmai tanácsokkal látják el őket, hogy megismerjék a legújabb kutatási eredményeket is. Emellett ahhoz is segítséget nyújtanak, hogy külföldi kiállításokon mutatkozzanak be a termékeik, szolgáltatásaik megismertetésére.

A magyarországi klaszterfejlesztési politikáról Keller Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese adott tájékoztatást. Elmondta, hogy az első klaszterek a 2000-es évek elején jelentek meg nálunk, és azóta jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az elmúlt időszakban 230 olyan klaszter részesült támogatásban, amely a pénzt az indulásához, illetve a továbblépéséhez kapta. Manapság 26 akkreditált innovációs együttműködést tartanak számon, amelyek a kutatás-fejlesztési programokból nyertek el támogatást. Ebben különösen az informatika és a gépipar vezet.

Napjainkban a klasztertagok 80 százaléka kis- és középvállalkozás, ezért a foglalkoztatásban betöltött szerepük igen fontos.

Ezt figyelembe véve a 2014-2020 közötti időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a már múlttal rendelkező és fejlődőképes klaszterek támogatására, a nemzetközi szerepük erősítésére – mutatott rá Keller Péter. Fontos, azonban, hogy az egymás közötti együttműködést tovább javítsák. A jövőben úgy tekintenek a klaszterekre – hangsúlyozta –, mint a nagyvállalati támogatás egyik eszközére.

A továbbiakban Marius Andra, a román Kis- és középvállalkozások Minisztériumának tanácsosa arról beszélt, hogy idén márciusban országának Parlamentje elfogadta a kis- és középvállalkozások törvényét. Ez olyan korszerű alapokon nyugszik, amely elősegítheti a román középosztály alapjainak megteremtését. Így a jövőben több pályázati támogatáshoz juthatnak majd a kis- és a középvállalkozások. Kiemelte, hogy Magyarország gazdaságában a klaszterek fontos szerepet töltenek be, és ezen a területen előbbre tartanak, mint Romániában. Ezért fontosnak tartja az együttműködés elmélyítését ebben is a két ország között. Szeretnék átvenni és hasznosítani a kedvező magyar tapasztalatokat.

A csillagvidéktől a gyógyturizmusig

Az eseményen bemutatkozott a Csillagvidék TDM is. Győri Diána menedzser elmondta, hogy 2007-ben alakultak és 17 tagjuk van Egerben és környékén, illetve Mezőkövesden. A Bükkaljától a Matyóföldig fogják át a területet. Vannak közöttük önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, szakmai egyesületek is. Céljuk, hogy minél jobban megismertessék a térség vonzerejének számító természeti, épített és kulturális örökség értékeit. Emellett felhívják a figyelmet a kiváló borokra, a gasztronómia, a gyógyvizek különlegességeire. Erős érdekképviseletre is törekszenek. Az elmúlt időszakban pályázati támogatással 113 millió forintos fejlesztést valósítottak meg. Ennek keretében arculatot formáltak, honlapot létesítettek, információs pontokat alakítottak ki és eszközöket is vásároltak. Hazai és külföldi kiállításokon vettek részt, nyelvi- és szakmai képzéseket szerveztek.

Tizenhat szőlő-, bortermelő, borkereskedő és egy kutatóhely közreműködésével 2011-ben alakult meg az Egri Borászati Klaszter, melynek menedzserszerepét az Eszterházy Károly Főiskola vállalta. Soós Gabriella, a klaszteriroda vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban jelentős marketingmunkát végeztek. Támogatják a kisvállalkozásokat, és a ma már 24 tagra bővült szervezet tagjainak érdekeit védik. Szakmai együttműködést alakítottak ki a tokaji borvidék termelőivel, és igyekeznek megőrizni Eger két zászlósborának, a bikavérnek és a kifejlesztett fehér változatának, az Egri Csillagnak a jó hírnevét. Hangoztatta, hogy pályázatot nyújtottak be az akkreditált innovációs klaszter cím elnyerésére. Emellett több rangos eseményen is bemutatkoztak, így például a Budavári Borfesztiválon. A jövőben önfenntartásra törekszenek, és közös értékesítési szervezetet is kívánnak létrehozni.

Az Észak-Magyarországi Turisztikai és Innovációs Klasztert és az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Egyesületet együtt menedzseli Bánszki Zsuzsanna. Előadásában azt emelte ki, hogy az északi régióban húsz, három- és négycsillagos szállodát fognak össze. A különböző bemutatókon közösen jelennek meg a kereskedelmi kamarával, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-vel. A jövőben közreműködnek – egyebek mellett – a partnerszállodák hulladékainak környezettudatos feldolgozásában, ennek érdekében szervezőmunkát vállalnak.

A gyógyturisztikai egyesület pedig hat alapítóval 2009-ben alakult. Az északi régió gyógyvizeire alapozzák a tevékenységüket Egerben, Mezőkövesden, illetve a mátraderecskei Mofettánál. Pályázati támogatást is nyertek, és feltérképezték a gyógyvizes kínálatokat. Ezeken túlmenően több szakmai kiállításon vettek részt, és csomagajánlatokat dolgoznak ki. Arra törekszenek, hogy a gyógyturisztikai lehetőségek iránt érdeklődő vendégeknek az egészségük érdekében kúraszerűen eltöltött 10-14 napra megfelelő kínálattal rendelkezzenek. Ennek érdekében a kezelésekhez szükséges eszközöket, berendezéseket is vásároltak. Ezek mellett kulturális, gasztronómiai programokat is szerveznek a csomagok részeként, közösen a vállalkozókkal.

Több más szakmai szervezet mellet mutatkozott be a romániai Bálneo Turisztikai Klaszter is, amelyet Vajda Lajos alelnök képviselt. Mint elmondta, idén február 14-én Dél-Erdélyben, Tusnádfürdőn alakult a szervezetük, és 41 alapító tag írta alá a megállapodást. Ezen a területen olyan híres fürdőhelyek találhatók, mint Kovászna, Szováta vagy Borszék. Céljuk, hogy felkarolják és integrálják az egyéni kezdeményezéseket a fejlesztésekhez. Ehhez adottak a természeti adottságok és a szakemberek, ezért arra törekednek, hogy a tagok számát tovább bővítsék a klaszterben. Véleménye szerint a turizmus olyan gazdasági szakterület, amely nem nélkülözheti az együttműködést a fejlesztésekhez, illetve az új vállalkozások létrehozásához. Romániában jelenleg több mint félszáz klaszter működik, elsősorban az ipar különböző területein, és mindössze 5-6 található a turizmusban. Bíznak abban, hogy ezeknek a száma tovább gyarapszik a jövőben, és ehhez szeretnék hasznosítani a magyar eredményeket.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.