A turizmus teszi sikeressé a béke szigetét

Megújult a faluközpont és korszerűsített úthálózat fogadja a vendégeket a szlovák határhoz közeli Trizsben, ahol az elmúlt három évben közel ötven millió forintot költöttek a turizmus fejlesztésére.

A "béke szigeteként" emlegetett kis gömöri falu, Trizs országosan is népszerűbbé vált a fellelhető hagyományokra épülő gasztronómiai rendezvényeivel.

A gazdag és egyedi építészeti örökséget felvonultató faluban helyben termelt speciális zöldségeket, gyümölcsöket kínálnak, Így például a nyakas besztrenci szilvát, a sóvári-. illetve a honti almát, az árpával érő körtét, illetve a konkordi szőlőfajtát.

Ezek mellett vadon termő gombákat és gyümölcsöket is gyűjtenek és dolgoznak fel az itt lakók. Különlegességnek számít a trizsi fehér mák, amelyet a helybeli Süttő-család több generáción keresztül őrzött meg és ma, és tervek szerint a jövőben is termelik a faluban. A fehér mákot a kalácssütéshez használják rendszeresen.

A konyhakerti növényeket pedig - a burgonyától, a paradicsomig, illetve a borsóig - a falu határában kialakított szalag parcellákon termelik, melyeket szintén feldogozzák, bemutatják és értékesítik.

A temérdek fenti termékre is alapozva a felújított faluközpontban tartják a nagyobb turisztikai rendezvényeket tartják. Immár hatodszor fogadták a vendégeket a hagyományos trizsi disznótorosra, amely ma már látványosságával országos érdeklődésre tart számot. Ennek során a sertés levágásától a feldolgozásig és a jól megérdemelt kóstolóig minden megélhető. Ledolgozandó a kalóriákat Kísérő programként erdei túrát rendeznek a falu határában található Hét Vezér fáihoz.

Másik jeles rendezvényük a nemrég megrendezett Telekamra ünnepe volt, melynek során a sikeres betakarítást követően állították ki a saját készítésű szörpjeiket, a lekvárokat, a savanyúságokat, melyeket meg is kóstolhattak a vendégek és vásárolhattak belőlük a helyi piacon.

A Telekamra külön érdekessége, hogy az ünnepre a szomszédos településeket is meghívták. Ott voltak a ragályiak, az aggtelekiek, az imolaiak, a szuhafőiek, a kurittyániak, az Alsó-Szuhán és Teresztenyén élők is, akik szintén bemutatták termékeiket. Erre az alkalomra gömöri krumpli lángost sütöttek, disznótoros ételeket remekeltek, valamint kültéri kemencében készített kenyeret, perecet, pogácsát is kínáltak.

Trizs jövője a turizmusban rejlik, - erősítette meg Mácsi Istvánné, a falu polgármestere. Folynak a fejlesztések. Jövőre készül el az önkormányzat épülete mögötti részen az új bemutató konyha és fogadótér, ahol a gasztronómiai rendezvényeket tartják majd.

Egy trizsi gyökerű vállalkozó házaspár az elmúlt években néhány régi házat vásárolt a faluban. Ezek egy részét már fel is újították, amelyek szálláshelyként szolgálnak. Trizsben jelenleg néhány - eltérő komfortfokozatú - vendégházban fogadják a turistákat. A munkát a következő időszakban folytatják és egy gömöri tájház nyitását is tervezik, amelyre támogatásért pályáznak.

Ezek mellett az önkormányzat újabb látványosságként bemutató portát alakít ki, ahol az állattartástól a kertészetig sok mindent szeretnének élőben szemléltetni a falusi gazdálkodás sokszínűségéből. Mintaboltot is nyitnak, ahol a helyben előállított termékeiket ajánlják majd a turistáknak.  

A trizsiek idén több országos fesztiválon is részt vettek és díjakat is nyertek a speciális termékeikkel. Így Putnokon a Gömör-Expón, Aggteleken, a Gyümölcsfesztiválon, a mezőkövesdi Matyó-Expón, Pácinban a Hegyközi vásárban, valamint a szlovákiai Szádalmáson tartott Tizedbeszedő fesztiválon, ahol sikert arattak. Bíznak abban, hogy ezt a jövőben is folytathatják, annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg a trizsi specialitásokat.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?