hirdetés

Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás

Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.

hirdetés

A kezdet. A birtok alapjait szülei, Borbély Gyula és Borbélyné Galambos Gabriella alapozták meg, amikor több mint negyven éve, fiúk születésének táján, nászajándékba kaptak egy fél hektáros szőlőst a badacsonyi hegyoldal lábánál. „Együtt cseperedtünk a szőlővel”, mondja a kezdeti időkről Tamás. Amelyhez a rendszerváltást követően újabb és újabb területek kerültek, így mára 21 hektáros szőlőültetvénnyé nőtte ki magát.

A táj tisztelete. A semmihez sem fogható badacsonyi táj, az ottani bazaltvidék egyedi jellege, - e terroir különleges jegyeit hordozza Tamásék pincéjéből kikerült összes tételük. Ő az, akinek hitvallása, hogy helyi fajtákon keresztül lehet és érdemes bemutatni egy-egy borvidéket, csak ily’ módon lehet megmutatni másoknak, mit tud, miben más az adott terület. A páratlan szépségű, vulkanikus eredetű tanúhegyek környékére mindig is „rajzottak” a turisták, elsősorban a nyári és az őszi szüret idején. Mostanra azonban kezd megváltozni a vidék vonzereje: lassan négyévszakossá válik a táj, a tél és a tavasz is mágnesként vonz errefelé sok-sok borturistát.

 

Borkészítés. „Pincészetünkben kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés, hiszen a borvidékre jellemző fehér fajtákban, amelyeken keresztül megmutathatjuk a borvidékünk termőhelyeinek sokszínűségét. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb, gyümölcsös stílustól kezdve a tartalmas, minerális ízvilágig, amelynek karakterei a palackos érlelést követően teljesednek ki”, mondja Tamás tételeik készítése kapcsán. Széles spektrumban gondolkodnak: van náluk Olasz rizling, Kéknyelű, Muskotály épp úgy, akárcsak Rózsakő vagy Zeusz - egytől-egyig régebbi és újabb keletű magyar fajták.

Értékesítés. Bár szoktak késői szüretelésű, édes borokat is készíteni, ha az adott évjárat ezt lehetővé teszi, azonban van rá példa, amikor ez esetükben nem történik meg. Pedig a tavalyi év, a 2022 épp olyan volt, amikor lehetett volna késői szüretet tartani (akárcsak 2019-ben), de Tamásék, a piaci nyomásnak engedve, édes tételek helyett inkább jóval szárazabbak készítettek. Vevőkörük különben színes és változatos: általában a személyes találkozásokban, a közös borestek hangulatában, pincéjükből a direkt értékesítésben hisznek. Elsősorban idehaza keresik boraikat, több kisebb viszonteladóval dolgoznak. Ezenkívül – főként a Covid óta – kiskereskedőkkel is kapcsolatban állnak, vallják, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcain jelen kell lenni. Borszaküzletek is kínálják boraikat – pl. Borháló, ahol 2018 óta jelen vannak főként selection tételeikkel. Webshopot is létrehoztak a Covid-lezárások alatt, azonban általános tapasztalat borászok körében, hogy a személyes találkozás során történő vásárlást részesítik inkább előnyben a vevők a személytelen interneten történő rendeléssel szemben.

 

Közeli tervek. Nem túl nagy léptekkel, de folyamatosan haladnak előre, így tesznek idén is. Most a Csobáncon lévő ültetvényeik megújítása van soron – mintegy 1,5 ha-nyi területen.  Itt muskotályos fajta termett eddig is, ezen nem változtatnak, az lesz az újraültetés után is. Birtokuk közben egész éven át látogatható, és akkor sem kell kétségbe esni senkinek, ha kóstolás után már nem vállalható a vezetés: 10 fős kis vendégházat is vezetnek, ott mindig elfér egy kisebb baráti, jókedvű társaság.

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk