Az üzleti turizmusban is Eger a nyerő

Az év turisztikai városa cím elnyerése után újabb elismerést kapott Eger. A Business Traveller olvasóközönsége arról döntött, hogy a hevesi megyeszékhelynek ítéli a Magyar üzleti turizmus legjobb vidéki városa címet.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ennek kapcsán a díj hátteréről Hegedűsné Majnár Mártánál, az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjénél érdeklődtünk, aki elmondta, az üzleti turizmus jelentősége egyre nő. Ebben fontos a helyszínválasztás, melyben főleg a biztonságot, a kiszámíthatóságot és a látványosságot mérlegelik a szervezők egy-egy eseménynél. Emellett a helyi kulturális értékeket is felmérik, amelyekkel a szakmai programok mellett igyekeznek felkelteni az érdeklődést.

A barokk gyöngyszem kitárulkozik

Eger konferenciaváros, így előnyös helyzetben van az üzleti turizmusban is, miután országszerte ismerik az adottságait: többek között a barokk belvárost, a Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított várat, a tereket, a szobrokat vagy a Szépasszonyvölgyet. Ezeknek köszönhetően Egernek az elmúlt időszakban sikerült elnyernie a városba érkező hazai és külföldi szakemberek bizalmát. Ám mindehhez hozzájárult az összefogás, a közös munka eredménye is. Így a nemzetközi versenyeken díjazott kiváló borok és a gasztronómiai különlegességek rendszeresen emlékezetessé teszik az üzletemberek látogatását. Ezeken túlmenően a szolgáltatók pihentető, kikapcsolódást nyújtó programokat is kínálnak. Az idegenvezetőktől a kávézókon át a kereskedőkig sokan veszik ki részüket ebből a munkából. Az elmúlt években a vállalkozók felkészültségének köszönhetően igényessé vált a vendéglátás a hevesi megyeszékhelyen. Ez megmutatkozik a visszatérő konferenciák sikerében és az érdeklődők nagy számában is.

Azt is megtudtuk, hogy általában a kisebb üzleti utak, a csoportos szakmai együttlétek lebonyolításához – ahol maximum félszáz fős a létszám – segítséget nyújtanak a kisebb belvárosi szállodák, éttermek és kávézók. Eger azonban az utóbbi években főleg a nagy létszámú konferenciák városa lett. Ehhez pedig elsősorban a négycsillagos Hotel Eger & Park nyújtja a legjobb feltételeket. Ebben a szállodában ugyanis az elmúlt években – több lépcsőben – pályázati támogatásokkal megvalósított fejlesztésekkel olyan összenyitható és leválasztható termeket létesítettek, amelyekben egyszerre akár ezer résztvevőnek is kényelmes elhelyezést biztosítanak. Ezeket a helyiségeket az igényekhez igazodó legkorszerűbb bútorzattal és technikai eszközökkel szerelték fel. A működtetésükhöz pedig képzett személyi-szakmai háttér áll rendelkezésre.

A résztvevők pihenését is szolgálják

Az üzleti konferenciákon a szakmai témák megvitatása mellett a szervezők figyelemfelkeltő egyéb ajánlatokkal igyekeznek hozzájárulni a résztvevők kikapcsolódásához. Ezt szolgálják a szállodák wellness- és rekreációs részlegei, továbbá az új egri teniszcsarnok, az Eged-hegy alatt lévő lovastanya, illetve a sárkány- és paplanernyős kis repülőtér is.

Az Egri TDM szervezet is közreműködik a konferenciák résztvevőinek informálásában. Rendszeresen olyan, a várost reprezentáló kiadványcsomagot állítanak össze a vendégeknek, amelyek abban segítik őket, hogy eligazodjanak a városban, és hogy kedvet kapjanak ahhoz is, hogy később egyéni vagy családos vendégként térhessenek vissza. Nemrég nyitották meg a belvárosban azt az ajándékboltot, ahol jellegzetes, egyedi egri ajándéktárgyakat, termékeket vásárolhatnak. Mindezek mellett a konferenciák idején esti kulturális programokat is szerveznek. Ezekben szintén meghatározó szerepet vállal a Hotel Eger & Park, ahol előadóesteket, koncerteket is rendeznek, közös együttműködéssel. Eger kulturális életének része a nagy múltú szimfonikus zenekar, amely szintén kapcsolódhat a kiegészítő programokhoz.

Duális képzés, nyolc hotellel együtt

A hevesi megyeszékhely abban is szerencsés, hogy itt található az Eszterházy Károly Főiskola, ahol az elmúlt években az üzleti tudományok oktatása is előtérbe került. Az érintett tanszékeken elismert kutatómunkát folytatnak, amely vonzerőt jelent a konferenciaturizmusnak. Ehhez jó referenciaként szolgál a főiskola szakmai háttere, miután évről évre egyre több üzleti találkozót is szerveznek.

Az intézmény nemrég újabb fontos állomáshoz érkezett. A duális – gyakorlatorientált – képzés megvalósítására, a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók tanulmányainak elmélyítésére nyolc egri, illetve Eger környéki szállodával írtak alá együttműködési szerződést. Ez a 2016-17-es tanévben lép életbe. Az érintett hallgatók 26 hétig elméleti és 22 hétig gyakorlati képzés keretében tanulnak. A gyakorlati munkát az említett nyolc szállodában végzik majd. A tulajdonosok célja ezzel az, hogy a jövő szakembereinek a munkára nevelését segítsék elő.

Eger: versenyben a hazai társakkal

Egernek továbbra is szüksége van az üzleti turizmusra – erősítette meg Hegedűsné Majnár Márta. A hazai és a nemzetközi nagy cégeknek az éves kiadásaik rangsorában a negyedik, ötödik helyen szerepelnek az üzleti turizmusra fordítható költségek. Az utóbbi időszakban bebizonyosodott, hogy erre igény tartanak. Ebben pedig Eger a következő időszakban is fontos szerepet játszhat és más hazai társakkal versenyezhet. A város célja, hogy továbbra is nagyszámú résztvevőnek rendezzenek konferenciákat, ami a vendéglátóknál a kiszámíthatóságot is elősegíti. A szervezők ugyanis sokszor évekkel vagy hónapokkal előtte szerződnek velük az eseményekre. A tapasztalatok szerint a sikeres konferenciákhoz jó árakon magas színvonalú szolgáltatásokat vásárolnak nemcsak a szakmai, hanem a kiegészítő programokra is. Ebben is fontos, hogy Eger a jövőben továbbfejlődjön.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.