Balatonfüred és Paloznak a kirakatunk

Tizenkét országot képviselő zsűri járt a múlt hét közepén a Balaton északi partján, hogy Balatonfüred és Paloznak környzeti állapotát, a települések vezetőinek, lakóinak, civil szervezeteinek munkáját, céljait, gondolkodását górcső alá vegye.

A vizsgálódásra az adott okot, hogy tavaly ősszel a két Veszprém megyei település nyerte el a jogot a Virágos Magyarországért versenyen, hogy képvselje hazánkat az Entente Florale Europe-n, azaz a Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében.

Hazánk két évtizede vesz részt a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében. Az Entente Florale Europe valójában több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében. A verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát fogja át. Az elmúlt két évtized alatt a magyar települések 6 arany-, 16 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet szereztek. A múlt év kiemelkedő magyar sikere volt, hogy Sopron város kategóriában ezüstérmet, Lipót falu kategóriában aranyérmet nyert.

Az angol Clive Addison vezetésével dolgozó nemzetközi grémium szerdán és csütörtökön járta be Balatonfüred és Paloznak kijelölt utcáit, tereit, nézte meg intézményeket hallgatta meg a települések vezetőit, lakóit arról mit is tesznek a környezetükért, hogyan nevelik a gyerekeket arra, hogy ők is hasonlóan gondolkodjanak.

A szemlék után

tartott megbeszéléseken a zsűri többi tagjának véleményét is összegző Clive Addison elmondta, hogy mindkét helyen kimagasló minőségű környezettel találkoztak. Paloznakon kiemelte a hagyományos arculat megőrzését, a nádtetős házak szépségét, a község és ezen belül is a közösségi terek rendezettségét, tisztaságát, különösen nagyra értékelte a helyi lakosság lépten-nyomon tapasztalható összefogását. A tapasztalt kisebb problémák közül az utcákat diszítő fák fajtájának és a padok stílusának megfelelő kiválasztására hívta fel a figyelmet.

Balatonfüreden a Tagore-sétány és a történelmi városrész nyerte el különösen a tetszését, de mint mondta, gyakorlatilag mindennel nagyon elégedett abból, amit láttott. Balatonfüred egy fejlődő és nagyon szép város, ahol kimagasló a civil összefogás. Talán ez a legfontosabb a jövő szempontjából is. Ahogy máshol is igaz, Füred nem lehet sikeres a lakosai támogatása nélkül. Szükség van arra, hogy a lakosok egyetértsenek a város vezetőinek az elképzeléseivel, és ők is egyenként helytálljanak a saját környezetükben.

Azt ma még nem lehet

tudni, hogy a múlt heti zsűrizés eredménye milyen színű érmet hoz majd a két településnek, de annyi már most kijelenthet, hogy olyan problémával nem találkoztak, amit kifejezetten hangsúlyozni kellene- összegezte benyomásaikat kérdésünkre Clive Addison. A zsűritől már most kapott mindkét település egy-egy aranyérmet. De ez még nem a díj, "csak" annak jelzése, hogy versenyben voltak 11 másik ország településeivel. Már ez is óriási siker, hogy Füred és Paloznak húszezer település versenyében bekerült a legjobb 18 közé - hagsúlyozta a zsűri elnöke. Szeptemberben derül ki, hogy a 18 között milyen helyezést tudnak szerezni a magyar települések.

Miközben a nemzetközi településszépítő verseny gyakorlatilag lezárult az értékelés befejezésével, a 18. alkalommal meghirdetett Virágos Magyarországért Versenynél még csak most véglegesítették a jelentkezők listáját. Az verseny honlapja szerint az idei évben 314 település illetve fővárosi kerület nevezett a tavalyi 349-el, a 2006-os 403-al és a 2005-ös 304-el szemben. A verseny díjazására várhatóan októberben kerül sor.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?