hirdetés
hirdetés

Borsodi Vágtára készülnek Hernádkakon

A Hernád-folyó két partján elterülő, három utcás Hernádkakon a lovas turizmus fejlesztésében látják a falu jövőjét - tájékoztatta a Turizmus Online-t Hajdú János polgármester. - A tavalyi sikerek után, már az idei augusztus  10.-i Borsodi Vágtára készülnek,  amely vonzó idegenforgalmi látványosságnak ígérkezik, hiszen 2016-ban is sokakat megmozgatott.

hirdetés

A faluhoz tartozó és a Hernád által határolt úgynevezett Belegradban rendezik meg a vágtát. Ide a családok és egyének egyébként is szívesen jönnek sétálni, gombát gyűjteni, hogy élvezzék a csendet, a tiszta levegőt. A Miskolc belvárosától mindössze 13 kilométerre levő Hernádkak, a négy sávos 37-es főközlekedési út mentén helyezkedik el, így tehát gyorsan megközelíthető.

Újjáélesztik a sátorozóhelyeket

Ez a falu régi múltra tekint vissza, hiszen már a honfoglaláskor is lakott település volt. Bár a tatárjáráskor elpusztult, de 1302-ben már zárdája volt, melynek a romjai ma is láthatók. A kellemes, belegradi részen jelenleg negyven ház található. Az önkormányzat arra törekszik, hogy ezeknek az otthonoknak a következő évtizedekben is lakói legyenek. Ezért fokozottan ráirányítják az érdeklődők figyelmét az eladó ingatlanokra.

A hangulatos Hernád-folyó, Hernádkaknál (Fotó Mentusz Károly)
A hangulatos Hernád-folyó, Hernádkaknál (Fotó Mentusz Károly)

A településre érkező turistákat néhány magán szálláshelyen fogadják és helyezik el. Ezek mellett a közelben étterem is működik. A korábbi sátorozóhelyeket pedig szeretnék újjáéleszteni, elsősorban azért, hogy a Hernádon vízitúrázók megpihenhessenek. Arra is törekszenek, hogy a falu a jövőben a vándor lovastúrák kiinduló-, vagy érkezőpontja lehessen. Ezért több szomszédos településsel fognak össze, ennek a megvalósításáért. Egyelőre kísérleti jelleggel állítanak össze programot a lovasoknak.

Száz éves hársfák a parkban

A helyi látványosságok közül kiemelkedik a közel nyolcvan éves református templom, melynek a tornyában három harang lakik. A parkjában több régi síremléket is láthatunk. Az új katolikus templom alapkövét viszont 2001-ben rakták le és az azóta megépült 21 méter magas templomtorony a XXI. századba való belépést jelképezi. Az imaházat 2204 július végén szentelték fel. A falu központjában levő nagyméretű parkban százéves hársfák sorakoznak, melyeket sokan meg is csodálnak. A millennium emlékére pedig kopjafát emeltek a településen.

Kopjafát emeltek a millennium emlékére Hernádkakon (Fotó Mentusz Károly)
Kopjafát emeltek a millennium emlékére Hernádkakon (Fotó Mentusz Károly)

A polgármester azt is elmondta, hogy Hernádkakon napjainkban többféle szolgáltatást kínálnak a lakóknak és érkező vendégeknek is. Mindent elkövetnek azért, hogy az 1750 lakost helyben tartsák és a jelenlegi kiegyensúlyozott életmódjuk a jövőben is megmaradjon. A településen jól kiépített utak és járdák találhatók. A központi játszóteret pedig nemcsak a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek, a családok is szívesen járnak ide talákozni egymással. Így az utóbbi időben ezt a helyet közösségi térré fejlesztették.

A modern római katolikus templom (Fotó Mentusz Károly)
A modern római katolikus templom (Fotó Mentusz Károly)

Újra megnyitják a Hagyományok utcáját

Hernádkakon idén is a legkiemelkedőbb turisztikai esemény a Borsodi Vágta lesz, amely egész napos rendezvényt jelent, koncertekkel és különféle bemutatókkal. Természetesen a vágta - mint fő látványosság - mellett családi és gyermek programok is színesítik majd a kínálatot. Például újra megnyitják az úgynevezett Hagyományok utcáját, ahol a régi mesterségek képviselői vonulnak fel. Így - többek között - bemutatkozik a kovács, a rongyszőnyeg szövő, a csipkeverő, illetve a gyöngyfűző mester is, hogy csak néhányat említsünk. Ezt kavalkádot az önkormányzattal közösen négy hagyományőrző csoport tagjai szervezik. Az a céljuk, hogy a következő években is a már népszerű Borsodi Vágta az egyik legkiemelkedőbb eseményé váljon Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk