Borsodi Vágtára készülnek Hernádkakon

A Hernád-folyó két partján elterülő, három utcás Hernádkakon a lovas turizmus fejlesztésében látják a falu jövőjét - tájékoztatta a Turizmus Online-t Hajdú János polgármester. - A tavalyi sikerek után, már az idei augusztus  10.-i Borsodi Vágtára készülnek,  amely vonzó idegenforgalmi látványosságnak ígérkezik, hiszen 2016-ban is sokakat megmozgatott.

A faluhoz tartozó és a Hernád által határolt úgynevezett Belegradban rendezik meg a vágtát. Ide a családok és egyének egyébként is szívesen jönnek sétálni, gombát gyűjteni, hogy élvezzék a csendet, a tiszta levegőt. A Miskolc belvárosától mindössze 13 kilométerre levő Hernádkak, a négy sávos 37-es főközlekedési út mentén helyezkedik el, így tehát gyorsan megközelíthető.

Újjáélesztik a sátorozóhelyeket

Ez a falu régi múltra tekint vissza, hiszen már a honfoglaláskor is lakott település volt. Bár a tatárjáráskor elpusztult, de 1302-ben már zárdája volt, melynek a romjai ma is láthatók. A kellemes, belegradi részen jelenleg negyven ház található. Az önkormányzat arra törekszik, hogy ezeknek az otthonoknak a következő évtizedekben is lakói legyenek. Ezért fokozottan ráirányítják az érdeklődők figyelmét az eladó ingatlanokra.

A településre érkező turistákat néhány magán szálláshelyen fogadják és helyezik el. Ezek mellett a közelben étterem is működik. A korábbi sátorozóhelyeket pedig szeretnék újjáéleszteni, elsősorban azért, hogy a Hernádon vízitúrázók megpihenhessenek. Arra is törekszenek, hogy a falu a jövőben a vándor lovastúrák kiinduló-, vagy érkezőpontja lehessen. Ezért több szomszédos településsel fognak össze, ennek a megvalósításáért. Egyelőre kísérleti jelleggel állítanak össze programot a lovasoknak.

Száz éves hársfák a parkban

A helyi látványosságok közül kiemelkedik a közel nyolcvan éves református templom, melynek a tornyában három harang lakik. A parkjában több régi síremléket is láthatunk. Az új katolikus templom alapkövét viszont 2001-ben rakták le és az azóta megépült 21 méter magas templomtorony a XXI. századba való belépést jelképezi. Az imaházat 2204 július végén szentelték fel. A falu központjában levő nagyméretű parkban százéves hársfák sorakoznak, melyeket sokan meg is csodálnak. A millennium emlékére pedig kopjafát emeltek a településen.

A polgármester azt is elmondta, hogy Hernádkakon napjainkban többféle szolgáltatást kínálnak a lakóknak és érkező vendégeknek is. Mindent elkövetnek azért, hogy az 1750 lakost helyben tartsák és a jelenlegi kiegyensúlyozott életmódjuk a jövőben is megmaradjon. A településen jól kiépített utak és járdák találhatók. A központi játszóteret pedig nemcsak a gyerekek szeretik, hanem a felnőttek, a családok is szívesen járnak ide talákozni egymással. Így az utóbbi időben ezt a helyet közösségi térré fejlesztették.

Újra megnyitják a Hagyományok utcáját

Hernádkakon idén is a legkiemelkedőbb turisztikai esemény a Borsodi Vágta lesz, amely egész napos rendezvényt jelent, koncertekkel és különféle bemutatókkal. Természetesen a vágta - mint fő látványosság - mellett családi és gyermek programok is színesítik majd a kínálatot. Például újra megnyitják az úgynevezett Hagyományok utcáját, ahol a régi mesterségek képviselői vonulnak fel. Így - többek között - bemutatkozik a kovács, a rongyszőnyeg szövő, a csipkeverő, illetve a gyöngyfűző mester is, hogy csak néhányat említsünk. Ezt kavalkádot az önkormányzattal közösen négy hagyományőrző csoport tagjai szervezik. Az a céljuk, hogy a következő években is a már népszerű Borsodi Vágta az egyik legkiemelkedőbb eseményé váljon Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői piacon piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?