Chianti, prosecco és brunello a budai várban

Olaszország lesz a díszvendég a több mint kétszáz pincészet borait felvonultató 23. Budavári Borfesztiválon, amely szeptember 10. és 14. között számos koncert, szakmai és gyermekprogram mellett a bor és az egészséges életmód kapcsolatára kívánja felhívni a figyelmet.

A barolo, a brunello, a chianti vagy a prosecco csupán a legismertebbek azon márkák közül, amelyek a világ egyik legnagyobb bortermelő országához, Olaszországhoz kötődnek. A Borfesztivál látogatói Piemonttól Szicíliáig végigkóstolhatják az olasz bortermelő régiók borait, de idén a gasztronómiai standok is Olaszország ízeire hangolják ételeiket - közölték az MTI-vel a szervezők.

Mint hozzátették, a Borfesztivál vendéglátása a magyar fesztiválételekről is szól. Az Oroszlános udvarban például az Országkonyha gondoskodik arról, hogy a látogatók ne maradjanak éhesek a kóstolás előtt vagy után.



A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a Nemzetek Sajtversenye, melynek során húsz ország egy-egy sajtremekére lehet kóstolva szavazni a Halászó Fiú udvarban. A rendezvény kísérőprogramjaként évek óta megrendezik a Boregyetemet, amelynek kurzusain szeptember 8-án és 9-én elismert szakemberek borkóstolóval egybekötött előadásait élvezheti a közönség.

A fesztiválon kiállító több száz borászat az ország összes termőhelyét és szinte az összes magyarországi szőlőfajtát lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban idén segítséget nyújtanak a szervezők, akik tematikus kóstoló útvonalakat alakítottak ki a magyar borkultúrát kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még csak ismerkedő hazai látogatóknak.

A PORT.hu színpadon az első napon az Irie Maffia ad koncertet, majd csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé lép fel. Pénteken a Makám és Rúzsa Magdi lép színpadra, másnap pedig többek között a Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget.

A zárónapon a népzenéké és a néptáncé lesz a főszerep: fellép mások mellett a Kertész Táncegylet, a Forrás Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, majd a Ghymes. Az Oroszlános udvar zenei műsoráról az MR2 Petőfi Rádió gondoskodik minden nap 19 óráig.

A szőlő- és bortermelő elődök tiszteletére rendezik meg a Budai Vár utcáin szeptember 14-én a Szüreti felvonulás - Népzenei és Néptánc Gálát, melynek menetét a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják.

A gyermekek számára is kínál programokat a Borfesztivál: szombaton és vasárnap kézműves foglalkozás és arcfestés várja őket az Oroszlános udvarban.
További információ www.aborfesztival.hu honlapon található.

Forrás: MTI


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.