hirdetés
hirdetés

Civil turisztikai önkormányzatokként működnek a TDM-ek

Az összefogás, a turizmus szakmai iránti közös felelősség hatotta át a Magyar TDM Szövetség VII. országos konferenciáját, amelyet Szilvásváradon, a négycsillagos Szalajka Liget Hotelben tartottak.

hirdetés

A szerdán zárult három napos találkozón közel száz szakember vett részt, melynek tapasztalatairól Balogh Károly, a szövetség elnöke tájékoztatta a a Turizmus Online-t. Elmondta, hogy alig egy esztendeje, 2011 január végén alakult meg a Magyar TDM Szövetség, amely rekord gyorsasággal emelkedett a többi szakmai szervezetek közé. Jelenleg 43 taggal működnek, s közülük 33 a regisztrált TDM szervezet. A konferenciát megelőzően tartotta első közgyűlését a szövetség, amely elfogadta a pénzügyi és a szakmai beszámolót. Megállapították, hogy a TDM-ek civil turisztikai önkormányzatokként működnek, összefogják a vállalkozásokat, a települési önkormányzatokat, komplett helyi, térségi turisztikai ajánlatokat kínálnak. Emellett a termékfejlesztésben is közreműködnek. Alapvetően érdekképviseleti feladatot látnak el.

Balogh Károly azt is kiemelte: örülnek annak, hogy az új turizmus törvény-tervezetet visszavonták és egy alaposabb szakmai előkészítést javasoltak. Ezt azért tartják fontosnak, mert az elkövetkező időszakban folytatandó szakmai párbeszédekkel feloldhatják az ellentmondásokat és megfelelő törvény-tervezet javaslatot terjeszthetnek elő. A Magyar TDM Szövetség ebben az évben a kapcsolatok bővítésére törekszik, nemcsak a szakmai szervezetekkel, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók Országos Szövetségével és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével is. Ez azért fontos, mert jelenleg 3500 turisztikai vállalkozót tartanak számon, akik TDM-tagok. Alapvetően a svájci, az osztrák és német példákat vették alapul a a működéshez és a tagdíjfizetéshez.

Az elnök hozzátette, hogy a helyi turizmus megjelenését és szervezését ma már az önkormányzatok hosszú távú szerződésben rögzítik a TDM szervezetekkel. Példaként említette, hogy így van ez Gyulán, Sárváron, Bükfürdőn, Hajdúszoboszlón, illetve Hévízen. Aláhúzta, hogy Budapest nélkül számolva, a hazai turizmus háromnegyedét a TDM szervezetek irányítják. Ebben csaknem kétszáz önkormányzat és 3500 a már említett turisztikai vállalkozó vesz részt. Jelenleg hét térségi TDM szervezet működik az országban, amely kevés, noha ezek lennének a szakma legfontosabb szervezeti egységei.Egyben reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben újabb térségi és helyi TDM-ek alakulnak.
A konferencia házigazdája Dudás Tamás, a Szilvásvárad TDM menedzsere volt. Elismerően szólt arról, hogy a bükki üdülőfalu adhatott otthont a három napos rendezvénysorozatnak, melyet pályázat útján nyertek el. A résztvevők friss és fontos szakmai információkhoz jutottak. Elmondta, hogy a konferencián elhangzottak azok az első tapasztalatok, amelyeket az idén bevezetett Szilvásvárad Kártyával szereztek. Ennek köszönhetően az első negyedévben - tavalyi hasonló időszakhoz képest - 27 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma és beszedett idegenforgalmi adó pedig 51 százalékkal emelkedett. Ebben jelentős szerepet volt a helyi önkormányzat és a Szilvásváradi Idegenforgalmi Egyesület szoros együttműködésének. Bíznak abban, hogy az új rendszer a következő időszakban is kedvező eredményeket hoz.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

TDM
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Egy éve létezik a TDM szervezet, de már rengeteg pénzt vitt el különböző értekezletekre, konferenciákra és semmi látszat. Persze Ők a résztvevők a pályázati
pénzekből vidáman szórakoznak. Nélkülük is müköddik az idegenforgalom. Azt a pénzt amit elherdeálnak, jobb lenne fejlesztésekre fordítani. Az egész nem ér semmit,
csak egy vízfej.
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk