Dénes Attila

A magyar utasoknak csak mintegy negyven százaléka köt utasbiztosítást. A többiek „majd csak lesz valahogy!” felkiáltással indulnak útnak külföldre. Az EU-ba lépésünkkel a jól értesültek a nevezetes E111-es nyomtatványt emlegetik, mintha az lenne európai úti cél esetében mindenre a megoldás kulcsa. Pedig alaposan pórul járhat, aki nem ismeri pontosan az adott ország szabályait. Erről és még sok minden másról beszélgettünk Dénes Attilával, akit a napokban neveztek ki az ausztrál székhelyű QBE Atlasz Biztosító általános vezérigazgató- helyettesévé.

2ht Nemrégiben tért vissza az ausztrál és a thaiföldi tanulmányútról...

– Igazán szerencsésnek érezhetem magam, mert bár a feleségemmel, ha csak tehetjük, útra kelünk, ezen a két földrészen még sosem jártam sem vele, sem nélküle korábban. Sydney számomra igazi nagy kalandnak számított, mert a közel 30 órás fárasztó repülőút után sok csodálatos meglepetés ért. Az egyik például – a gyönyörű természeti értékeken kívül –, hogy épp ott jártamkor született meg a 20 milliomodik ausztrál állampolgár, akit nagy ovációval ünnepeltek a helyiek. Gondoljuk el, milyen óriási földrész, és csak kétszer anynyian lakják, mint mi a hazánkat... Azon mindig csodálkoztam, hogy 230 éve azon a tájon még nem volt senki és semmi, kivéve az őslakosságot, a szabadon nevelkedő állatokat, no meg a zabolátlan természetet, mi pedig több ezer éves történelmi múlttal rendelkezünk. Persze keményen dolgoztam is a nézelődésen kívül: az értékesítést, a kárrendezést és a portfólió-menedzselést néztük át a kinti kollégákkal. Utána utazhattam tovább Thaiföldre, ahol egy hasonló nagyságú cégnél, mint a mienk itthon, a vállalati irányítást tanulmányozhattam testközelből.

2ht Az önök munkáját most különlegesen megkülönböztetett figyelem kíséri, hiszen az EU-ba lépésünkkel sok turista úgy véli, felesleges utasbiztosítást kötnie, mivel az E111-es formanyomtatványt, ami gyakorlatilag a hazai tbbetegellátásra jogosít, mindenütt elfogadják.

– Az E111-nek valamiféle bűverőt képzelnek sokan, ráadásul felruházzák olyan tulajdonságokkal – poggyászbiztosítás, a beteg vagy esetleg a holttest hazaszállítása költségeinek fedezése –, amelyekkel soha nem is rendelkezett. Az asszisztencia is kérdéses: hiszen az adott ország nyelvén kell sürgősen és hibátlanul megértetnie magát a bajba jutott utasnak, ez pedig kevés esetben sikerül. Ráadásul, és ezt is kevesen tudják, az önrészt azonnal, a helyszínen ki kell fizetni, különben nem biztosítják az orvosi ellátást. Már az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részéről is elhangzott, hogy az E111 ellenére kell az utasbiztosítás, már csak azért is, mert más-más országban különböző előírások érvényesek. Van például, ahol a mentővel való elszállítást vállalják, és akad, ahol csak 20 vagy 30 százalék megtérítése ellenében végzik el. Hab a tortán, hogy az E111-es nyomtatvány beszerzése és kinti érvényesítése egy külön procedúra, igazi időrabló tevékenység, ami a pihenés óráiból rabol el nem is keveset. Összességében elmondhatjuk, az E111 valós költségmegtakarítást csak azon üzleti utazók esetében eredményezhet, akik legalább 2-3 hónapot töltenek el valamelyik EU-tagállamban, és előre tanulmányozták, tehát pontosan tudják, hogy milyen sürgősségi, illetve betegellátásra jogosítja őket a formanyomtatvány kiváltása és mire nem.

2ht Ha az utasbiztosítások számáról nem is kíván nyilatkozni, arról talán van valamilyen adatuk, hogy mekkora részt vállalnak a kötvények értékesítésében az utazási irodák?

– Igen, ezt pontosan tudjuk: 95 százalékban utazási irodák a közvetítő partnereink, így tehát érthető, hogy nagyon fontos üzletfeleinknek számítanak. A kapcsolattartást velük kiemelt projektként kezeljük: szakmai rendezvényeink állandó meghívottjai, külföldi kirándulások, hazai érdekes, általunk szervezett események résztvevői a legjobb teljesítményt nyújtó utazási irodák képviselői.

2ht Végül, kérem, mutassa be a cégét!

– A QBE Ausztrália egyik vezető általános és viszontbiztosítója, 38 országban működik, 572 millió dollár adózott eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet. A cég nyereségének mintegy 69 százaléka külföldi befektetésekből származott. Az Atlaszt 1988-ban hozták létre kimondottan utasbiztosítási célból, rá tíz évre csatlakozott az ausztrál anyacéghez. Budapesten működik a Középés Kelet-európai Divízió, amely az elmúlt üzleti évben 8,1 millió ausztrál dollár összegű adózott eredményt ért el. Idén még ennél is jobban kell teljesítenünk. Világéletemben optimista alkat voltam, tudom, hogy hamarosan szép, egészséges kisfiam születik, és azt is, hogy a vállalatnál, ahol dolgozom, idén is sikereket érünk el.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?