Dobogós helyen Észak-Magyarország turizmusa

Az idei első félévben a változékony időjárás ellenére – különösen az idegenforgalmi főszezonban – növekedett a turisták száma Észak-Magyarországon. Azok, akik Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megye változatos tájait, városait, falvait választották üdülésre, kikapcsolódásra, nem bánták meg a döntésüket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lapunk érdeklődésére Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a tavalyinál több külföldi – különösen lengyel – vendég érkezett a térségbe. Főleg a kisgyermekes családok közül jöttek sokan, ugyanakkor akadtak olyanok is, akik többször, de rövidebb időt töltöttek a régióban. A tapasztalatok szerint jó szezont zárnak a szolgáltatók, a fürdők viszont megérezték az időjárás kedvezőtlen hatásait.

Nagy számban érkeztek a lengyelek

Vélemények szerint a lengyel turisták újból felfedezték a történelmi Eger nevezetességeit, miután nagy számban látogattak el a hevesi megyeszékhelyre. A matyók fővárosában, Mezőkövesden a szálláshelyeken eddig csaknem hasonlóan alakult a vendégforgalom, mint a múlt évben. A Zsóry gyógyfürdőben viszont – főleg hétköznapokon – a változékony időjárás miatt kevesebben lubickoltak. Gyöngyösön és a Mátrában – ahol több belföldi vendég fordult meg – az érdeklődő külföldiek száma is növekedett. A sástói turisztikai fejlesztések hatására az elmúlt időszakban is sok látogatót fogadtak, főleg a gyalogos túrákat választó vendégek közül. Ez is jelzi, hogy főként kikapcsolódásra, pihenésre, aktív sportolásra választják a Mátrát. Gyöngyösön erősödött a kulturális turizmus, hiszen nemrég nyitották meg Magyarország második leggazdagabb egyházi kincstárát a belvárosban.

Több külföldi vendég érzett Tokajba is, miután a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma a történelmi borvidék centrumában. Főleg a szlovákok és lengyelek jöttek nagyobb számban. Az augusztus elején megnyitott 2.500 férőhelyes Tokaji Fesztiválkatlan kedvezően hat a térség vendégforgalmára. Sokan a túrákhoz kerékpárokat béreltek, és sikert hozott a borbusz szolgáltatás is.

A matricás album miskolci sikere

Egerszalókon és a Demjéni Termál Völgyben a fürdők voltak a fő attrakciók. Ezek mellett a három éve megnyitott szalóki barlanglakásokat is sokan keresték fel. A tavalyihoz képest az idén minden hónapban 10 százalékkal többen látogatták azokat. A legtöbben – 860-an – viszont az ifjúsági találkozóra és lelkigyakorlatra, míg a pünkösdi tor-túrára 850-en érkeztek. Az idei első félévben Miskolc látnivalóit is többen keresték fel, mint a tavalyi első hat hónapban. A barlangfürdőben például 12 százalékkal növekedett a forgalom. A lillafüredi kisvasúton 43 százalékkal több turistát szállítottak, a Pannon-tenger kiállítás megnyitásával pedig több mint 200 százalékkal növekedett a látogatók száma a Herman Ottó Múzeumban.

A turisták körében kedvező fogadtatásra talált a Miskolci TDM új kiadványa, a matricás album, amely elsősorban a kisgyermekes családokat ösztönzi arra, hogy hosszabb időt töltsenek el a borsodi megyeszékhelyen. Ezek mellett a megújult lillafüredi függőkert, valamint a felújított diósgyőri vár is sok turistát vonz a városba.

A szépséges Zemplénben a sátoraljaújhelyi kalandpark iránt nőtt az érdeklődés, mintegy tízezer vendéggel több próbálta ki ezt a szolgáltatást, mint 2013 hasonló időszakában. Ugyanakkor szívesen látogatták a vendégek a füzéri, a hollókői és a kisnánai várat is.

További összefogással léphetnek előbbre

Molnár Anita arról is tájékoztatott, hogy 2014 januárjától július végéig – a tavalyihoz képest – 13,1 százalékkal több vendég érkezett Észak-Magyarországra. Érdekességnek számít, hogy áprilisban például 24,4 százalékkal több vendéget fogadott a régió. A vendégéjszakák száma 14,5 százalékkal nőtt 2014 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Itt is kiemelkedett az április, amikor 32,6 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek a régióban, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban több ukrán, szlovák és főleg lengyel turista látogatott ide. Összességében ezek az adatok azt bizonyítják, hogy hazánknak ez a turisztikai térsége dobogós helyen áll.

A szakember véleménye szerint mindez a közösségek érdeme. Ezért fontosnak tartja, hogy a szolgáltatók, a klaszterek, a TDM-ek jövőre is hasonlóan, együttes erővel fogjanak össze az eredményekért.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.