hirdetés
hirdetés

Dobogós helyen Észak-Magyarország turizmusa

Az idei első félévben a változékony időjárás ellenére – különösen az idegenforgalmi főszezonban – növekedett a turisták száma Észak-Magyarországon. Azok, akik Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád megye változatos tájait, városait, falvait választották üdülésre, kikapcsolódásra, nem bánták meg a döntésüket.

hirdetés

Lapunk érdeklődésére Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Régió Marketing Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a tavalyinál több külföldi – különösen lengyel – vendég érkezett a térségbe. Főleg a kisgyermekes családok közül jöttek sokan, ugyanakkor akadtak olyanok is, akik többször, de rövidebb időt töltöttek a régióban. A tapasztalatok szerint jó szezont zárnak a szolgáltatók, a fürdők viszont megérezték az időjárás kedvezőtlen hatásait.

A Kozmáry-kilátó a Mátrában (Fotó: Mentusz Károly)
A Kozmáry-kilátó a Mátrában (Fotó: Mentusz Károly)

Nagy számban érkeztek a lengyelek

Vélemények szerint a lengyel turisták újból felfedezték a történelmi Eger nevezetességeit, miután nagy számban látogattak el a hevesi megyeszékhelyre. A matyók fővárosában, Mezőkövesden a szálláshelyeken eddig csaknem hasonlóan alakult a vendégforgalom, mint a múlt évben. A Zsóry gyógyfürdőben viszont – főleg hétköznapokon – a változékony időjárás miatt kevesebben lubickoltak. Gyöngyösön és a Mátrában – ahol több belföldi vendég fordult meg – az érdeklődő külföldiek száma is növekedett. A sástói turisztikai fejlesztések hatására az elmúlt időszakban is sok látogatót fogadtak, főleg a gyalogos túrákat választó vendégek közül. Ez is jelzi, hogy főként kikapcsolódásra, pihenésre, aktív sportolásra választják a Mátrát. Gyöngyösön erősödött a kulturális turizmus, hiszen nemrég nyitották meg Magyarország második leggazdagabb egyházi kincstárát a belvárosban.

Az egyházi kincstár Gyöngyösön (Fotó: Mentusz Károly)
Az egyházi kincstár Gyöngyösön (Fotó: Mentusz Károly)

Több külföldi vendég érzett Tokajba is, miután a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma a történelmi borvidék centrumában. Főleg a szlovákok és lengyelek jöttek nagyobb számban. Az augusztus elején megnyitott 2.500 férőhelyes Tokaji Fesztiválkatlan kedvezően hat a térség vendégforgalmára. Sokan a túrákhoz kerékpárokat béreltek, és sikert hozott a borbusz szolgáltatás is.

Az idei nyáron is sikert aratott a matyó hímzés (Fotó: Mentusz Károly)
Az idei nyáron is sikert aratott a matyó hímzés (Fotó: Mentusz Károly)


Visszakerült Eger főterére a felújított Dobó szobor (Fotó: Mentusz Károly)
Visszakerült Eger főterére a felújított Dobó szobor (Fotó: Mentusz Károly)

A matricás album miskolci sikere

Egerszalókon és a Demjéni Termál Völgyben a fürdők voltak a fő attrakciók. Ezek mellett a három éve megnyitott szalóki barlanglakásokat is sokan keresték fel. A tavalyihoz képest az idén minden hónapban 10 százalékkal többen látogatták azokat. A legtöbben – 860-an – viszont az ifjúsági találkozóra és lelkigyakorlatra, míg a pünkösdi tor-túrára 850-en érkeztek. Az idei első félévben Miskolc látnivalóit is többen keresték fel, mint a tavalyi első hat hónapban. A barlangfürdőben például 12 százalékkal növekedett a forgalom. A lillafüredi kisvasúton 43 százalékkal több turistát szállítottak, a Pannon-tenger kiállítás megnyitásával pedig több mint 200 százalékkal növekedett a látogatók száma a Herman Ottó Múzeumban.

A turisták körében kedvező fogadtatásra talált a Miskolci TDM új kiadványa, a matricás album, amely elsősorban a kisgyermekes családokat ösztönzi arra, hogy hosszabb időt töltsenek el a borsodi megyeszékhelyen. Ezek mellett a megújult lillafüredi függőkert, valamint a felújított diósgyőri vár is sok turistát vonz a városba.

A szépséges Zemplénben a sátoraljaújhelyi kalandpark iránt nőtt az érdeklődés, mintegy tízezer vendéggel több próbálta ki ezt a szolgáltatást, mint 2013 hasonló időszakában. Ugyanakkor szívesen látogatták a vendégek a füzéri, a hollókői és a kisnánai várat is.

Sok turista fordult meg a kisnánai várban (Fotó: Mentusz Károly)
Sok turista fordult meg a kisnánai várban (Fotó: Mentusz Károly)

További összefogással léphetnek előbbre

Molnár Anita arról is tájékoztatott, hogy 2014 januárjától július végéig – a tavalyihoz képest – 13,1 százalékkal több vendég érkezett Észak-Magyarországra. Érdekességnek számít, hogy áprilisban például 24,4 százalékkal több vendéget fogadott a régió. A vendégéjszakák száma 14,5 százalékkal nőtt 2014 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Itt is kiemelkedett az április, amikor 32,6 százalékkal több éjszakát töltöttek el a vendégek a régióban, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban több ukrán, szlovák és főleg lengyel turista látogatott ide. Összességében ezek az adatok azt bizonyítják, hogy hazánknak ez a turisztikai térsége dobogós helyen áll.

A szakember véleménye szerint mindez a közösségek érdeme. Ezért fontosnak tartja, hogy a szolgáltatók, a klaszterek, a TDM-ek jövőre is hasonlóan, együttes erővel fogjanak össze az eredményekért.

Egy szépséges vendégház Bodonyban (Fotó: Mentusz Károly)
Egy szépséges vendégház Bodonyban (Fotó: Mentusz Károly)


Extrém buborékfoci Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)
Extrém buborékfoci Mátrafüreden (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk