hirdetés
hirdetés

Ebben a Balatonban nem fog fürödni!

Bár a falu neve a magyar tenger nevével azonos, de Balaton község mégis máshol, több száz kilométerre, Észak-Magyarországon található. A Bükk egyik gyöngyszeme, igazi európai falu, amely a szép környezetével, kiépített infrastruktúrájával és rendezvényeivel kikapcsolódást kínál az érdeklődő turistáknak.

hirdetés

Az erdőkkel, mezőkkel övezett, több mint ezer lakosú település régi emlékekkel rendelkezik. Néhány éve ugyanis őskori, avarkori és kelta leleteket találtak az ásatásokat végző régészek.

A szép pihenőparkokkal, gondozott házakkal és kertekkel, jó utakkal teli Balatont, Bélapátfalva és Borsodnádasd között érhetik el a turisták. Emellett Egerhez és Szilvásváradhoz is közel van, így sok kiránduló vendég is látogatja. 

Falusi asztal és pihentető lovaglás

Balatonban a falusi vendéglátást és a lovasturizmust erősítik a jövőben - tudtuk meg Udzeliné Murányi Enikő polgármestertől. - Elsősorban a gyerekeknek kínálnak pihentető és terápiás lovaglást. Ezeknek már megteremtették a feltételeit. A lovak mellett falusi vendégasztalt is ajánlanak a balatoniak.

Az érkező vendégeknek szálláshelyeket biztosítanak a községben, amelyek számának növelésére törekszenek. Néhány fiatal család támogatásért pályázott ezek kialakítására.

A vendégek megismerkedhetnek a római katolikus templommal és a hozzátartozó régi haranglábbal. Emellett a régi múlt emlékeit őrző két kúriával is. Az egyikben a községháza kapott helyet, a mellette kialakított pihenő- és rendezvényparkkal. A másik pedig felújítva vendégházként szolgálja a turizmust. 

A római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)

Októberben Krumpli-fesztivál, majd adventi koncert

Ez a falu arról is nevezetes, hogy összetartó, kreatív közösség lakja. Ennek köszönhetően összefogással nyitották meg a tájházat, egy régi tornácos épületben. Ott minden héten összejönnek, lángost sütnek, lecsót, vagy lekvárt főznek, illetve rongyszőnyeget készítenek.

A polgármester azt is elmondta, hogy évente több túrát is szerveznek a környék megismertetésére, miközben gyógynövényeket is gyűjtenek.

Legközelebb, október 7-én tartják a Krumpli-fesztivált, melyet a községháza előtti parkban rendeznek. Mindezt szüreti felvonulással kezdik, majd burgonyás ételeket főznek, amelyeket a vendégek is megkóstolhatnak.
Idén karácsony előtt is megtartják a hagyományos vásárt, a kézművesek bemutatójával. Ekkor úgynevezett bodak-ot - cigány kenyeret - is sütnek az érdeklődőknek.

A decemberi program másik kiemelkedő eseménye a már hagyományos adventi koncert lesz, a római katolikus templomban. 

A faluközösség által létrehozott tájház (Fotó: Mentusz Károly)
A faluközösség által létrehozott tájház (Fotó: Mentusz Károly)

Nyolc település közös albuma

Júliusban először tartották meg a Balatonból elszármazottak napját. Erre nagy számban érkeztek vendégek az ország különböző részeiből. A közös ebéd után a résztvevők megismerkedtek a falu újdonságaival, majd a helyi fiatalok műsorral kedveskedtek nekik.

A rendezvény színfoltja volt, amikor A Bükk hegység vonzásában című képes albumot mutatták be, amely nyolc környező település - közöttük Balaton - életét, nevezetességeit, turisztikai látványosságait tartalmazza. A nyár nem múlhatott el helyi tábor nélkül sem, miután ezúttal is megtartották a már hagyományos foltvarrók országos találkozóját a művelődési házban.

Udzeliné Murányi Enikő a jövőre utalva a turizmus fontosságát emelte ki. Ezért Mónosbéllel, Bélapátfalvával, Szilvásváraddal, Egercsehivel és Borsodnádasddal összefogva lépnek tovább.

Már jelenleg is ajánlják egymás idegenforgalmi programjait, de szeretnének közösen olyan turisztikai attrakcióval megjelenni, amellyel még több vendég érdeklődését kelthetik fel a község iránt.

Abban bíznak, hogy ennek hatására még több vendégéjszakát tölthetnek majd el a térségbe érkezők.

Hangulatos parkban pihenhetnek, a falu centrumában (Fotó: Mentusz Károly)
Hangulatos parkban pihenhetnek, a falu centrumában (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk