hirdetés
hirdetés

Kénmájjal kenegették Dobó Istvánt

Közel félévnyi távollét után, az elmúlt hét végén került vissza régi helyére Dobó István egykori várkapitány és harcostársainak szobra Eger főtérére.

hirdetés

Az Új Széchenyi Terv keretében 2012-ben elkezdett, csaknem 5,5 millárd forintért megvalósuló, a történelmi egri belvárosi rekonstrukciós program részeként újult meg a vár egykori legendás védőjének emléket állító alkotás. Ezt immár 107 éve Liptóújvárosi Stróbl Alajos (1856-1926) , a XX. század forduló magyar szobrászatának vezető egyénisége készítette. Az eseményt megelőzően Gárdonyi Gézának, az Egri Csillagok világhírű szerzőjének felhívására országos adakozás kezdődött a szobor felállítására.

Az 1907 augusztusában, egy országos dalostalálkozó keretében felavatott szoborcsoport azóta Eger jelképévé vált. A kivont kardú Dobó István, a térdre ereszkedő és követ dobó egri nő és a kardját éppen kirántani készülő Mekcseyt ábrázoló szoborcsoport, hátterében a várral ma is igazi szimbólum.

Most viszont egy egri restaurátor műhelyben két neves szakember: Schütz Zoltán okleveles restaurátor művész, valamint Böjte Horváth István okleveles szobrászművész újította fel a két és fél tonnás szoborkompozíciót. Legutóbb 1962-ben - az avatása után 55 évvel - került sor hasonló munkára.

Előbb homokfújással tisztították meg az alkotást, így láthatóvá váltak azok a sérülések, amelyek az eltelt évtizedek során keletkeztek. Ezeket ki is javították. A szakértők a felújítás során az eredeti technológiát alkalmazták, - többek között - átcsiszolták a szobrot és cizellálták a javításokat. Végül kénmájjal patinázták és méhviasszal kezelték az alkotást.
A munka azonban nem volt egyszerű, bár - a szakértői vélemények szerint - ahhoz képest, hogy a szobor 1907-ben készült, meglepően jó állapotba találták a restaurálás során. Az elemeket több helyen is megerősítették és gondoskodtak a csapadékvíz elvezetéséről is.

Az elmúlt években például Dobó István kardja nagyon elvékonyodott, emiatt többször is hegesztették. Egy-egy viharosabb széllökésnél pedig már a fegyver olyannyira billegett, hogy félő volt, balesetet okoz. A munka során a kardot és annak a rögzítését is megerősítették. A restaurálás közel 35 millió forintba került.

A felújított és újból visszatért Dobó szobrot azonban csak rövid ideig láthatták az érdeklődők. Amint daruval visszaemelték Eger főterén levő helyére, védőlepellel terítették le. tették ezt azért, hogy a környezetében folytatott további munkák során keletkező porttól és szennyeződéstől megkíméljék.

Erre azonban csak néhány hétig lesz szükség, mert közben helyükre kerülnek a szobor talapzata körüli kőgömbök, a láncok, a felírat és a koszorú is. Ennek befejezésekor külön ünnepséget tartanak majd. A Dobó tér felújítása egyébként a tervek szerint a nyár végére, az ősz elejére fejeződik be.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk