Egy nehézipari központ metamorfózisa

Amint arról előző számunkban már beszámoltunk, Németország hajdani legnagyobb iparvidéke lesz Isztambullal és Péccsel karöltve 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A „Ruhr-2010” projektben, amelynek összköltségvetése eléri a 78 millió eurót, a régió 53 városa vesz részt. A tervezett fejlesztéseket a közelmúltban a helyszínen tanulmányozta munkatársunk.

5,3 millió lakos, öt operaház, nyolc zenekar, 120 múzeum és 3500 ipari műemlék: a Ruhr-vidék ország az országban. Ez a sűrűn lakott környék néhány évtizede még Németország gazdaságának motorja, Európa egyik nehézipari központja volt, azonban a 70-es években elkezdődött a szénbányászat és az acéltermelés hanyatlása, majd egy évtizeddel később beköszöntött az igazi krach a gyárbezárásokkal és a tömeges elbocsátásokkal. Ezzel párhuzamosan két másik tendencia is megfigyelhető volt: a környezettudatos élet, valamint az aktív turizmus térnyerése, ami kapóra jött a Ruhr-vidéknek. A hajdani rozsdaövezet helyén ma lélegzetelállító ipari műemlékekkel találkozhatunk: ezek a posztmodern katedrálisok birtokba vehetők, megmászhatók és bejárhatók, belsejükben többnyire a kísérleti művészet és építészet installációi leltek otthonra. Az ipari létesítmények hosszú távú kulturális célú újrahasznosításának eredménye az esseni Zeche Zollverein és a hozzátartozó kokszüzem UNESCO-világörökségi listára felvétele 2001-ben, amit az „Európa kulturális fővárosa” címért benyújtott sikeres pályázat követett.

A lista élén

Programunkat a közeli Kölnben kezdtük, amely ugyan nem a projekt része, de bármely németországi kiruccanásnak kiváló kezdete. Németország legismertebb és legkedveltebb turisztikai látványossága található itt, a legelső német UNESCO-világörökség-díjas épület, a Dóm, amely évi hatmillió látogatójával még mindig az ország leglátogatottabb attrakciója. A sétálózóna szélén magasló Dóm impozáns épületében akár órákat is tölthetünk bámészkodással, elmélkedéssel, hogy aztán az onnan induló bevásárlóutcákon barangolva, némi kávézással és vásárlással egybekötve a szakrális élményt könnyebben feldolgozhassuk. A németek is hasonlóan gondolkodhattak, amikor az egyik ilyen utcácskát, a Schildergassét Németország legjobb bevásárlóutcájának szavazták meg 2007- ben. A számos múzeum közül a Szent Kolumba-templom romjaira épült, 4500 négyzetméteren elterülő Kolumba a legújabb. A második világháborúban lebombázott templom alatt a régészek római kori maradványokat is találtak, s ezekre épített a szó szoros és átvitt értelmében is Peter Zumthor svájci építész, és kombinálta mindezt a modernizmussal. A kultúra után megtörtént első találkozásunk a tradicionális német gasztronómiával. Az esti csülköt a város emblematikus, Rajna menti éttermében, a Haxenhausban fogyasztottuk el, némi Kölsch sörrel leöblítve.

A projekt jelképe

Az igazi tematikus program másnap az esseni látogatással kezdődött. A Zollverein épülete (Bányaüzemi Vámegylet) a Ruhr-vidék egyik fő jelképe. A bánya termelése 1953-ban elérte az évi 2,4 millió tonnát, amivel a legnagyobb nyugatnémet kőszénbánya volt. A termelést 1986-ban állították le, a kokszolómű 1993-ig üzemelt. Az 1995-ben alapított Ipari Emlékművédelem és Történelemkultúra Alapítványnak köszönhető az épület és a 12-es, 1/2/8- as és a 3/10-es aknák berendezésének megóvása, amelyeket mind megtartottak ipari műemlékként. Az átalakítási terveket Fritz Schupp és Martin Kemmer készítette, akiknek virtuóz építészeti megoldásokkal sikerült két célt is megvalósítaniuk: a bányászati hagyományok átmentését a jövő generációi számára olyan modern formanyelven, amely a mai generációk számára is érdekes és érthető. A hatalmas területen kiállítások, installációk, éttermek és egy nagy park terül el. Mi a „Red Dot Design” kiállítást tekintettük meg, amelyen nyertes ipari és formatervezők munkáit láthattuk a hely szellemének megfelelő elrendezésben. Ebédünket a hajdani kokszolóban kialakított étteremben költöttük el, ahol tipikus „bányászmenüket” is felszolgáltak.

Vásárlás felsőfokon

Oberhausen neve jobbára ismeretlenül cseng sokunk számára, pedig 220 ezer lakosával közepes nagyságú városnak számít. A német városfejlesztők számára a nehézipar-alapú gazdaságról a szolgáltatásalapúvá alakítás mintapéldája. 1992-ben zárt be az utolsó szénbánya, és egyszerre 50 ezer ember veszítette el a megélhetését. Azóta a város rozsdanegyede jelentős átalakuláson esett át. A „Neue Mitte Oberhausen” napjainkban a környék rekreációs és bevásárlóközpontjaként határozza meg magát. Itt található a vidék egyik csúcslátványossága, a 117 méter magas, 68 méter átmérőjű gáztartály (gasometer) észbontó méreteivel kiállítások és rendezvények kedvelt helyszíne. Ottjártunkkor fotósok egy csoportja próbálta lencsevégre kapni a különleges fényhatásokat. Belsejében jelenleg az „Égi szemekkel” kiállítás látható. A földről készített tudományos célú légi felvételeknek a szokatlan, nagyvonalú helyszín egészen más dimenziót kölcsönöz. Szomszédságában található a 70 ezer m2-es bevásárlóközpont, a CentrO, amely körül sétányok és hidak vezetnek a számos étteremhez és kávézóhoz. A szórakoztató központ évente 20 millió látogatót fogad, és közelsége miatt népszerű a Benelux államokból érkező turisták körében is. A közeli Mülheimben az Aquarius vízi múzeum interaktív kiállítását nézhetjük meg, a 14 emeleten kialakított harminc állomáson játékok, kisfilmek és komputerszimulációk okítják a látogatókat. A vidéknek nevet adó Ruhr folyón hajókirándulásra is mehetünk.

A mesterhármas

Duisburgban és Dortmundban ismét a kultúráé és a modern dizájné a főszerep. Dortmund a térség legnagyobb városa, és talán a legjobban érintette a nehézipar válsága következtében kialakult munkanélküliség, amely jelenleg is 14 százalékos. Napjainkban a logisztika, a kultúra és a turizmus a három fő irány, amelytől a felfutást várják. A város legnagyobb projektje és egyben új jelképe az épülő U torony, a hajdani sörfőzdéből kialakított művészeti és médiaközpont. Duisburgban a kikötői rész lett teljesen átszabva. A világ legnagyobb városi kikötője ma a kreatív építészet fellegvára, átalakított silói ismert világcégek székhelyei. Az irodaházak tövében a part mentén éttermek, kávézók és múzeumok sorakoznak. Itt található a Küppersmühle (MKM), a háború utáni német és nemzetközi művészeteket bemutató múzeuma is. Az 1999-ben megnyíló múzeum mára az ország jelentős művészeti központjává nőtte ki magát. A kiállításokon kívül a fahatású, szinte organikus stílusú beton csigalépcső már magában is látványosság; kontrasztja kiemeli a belső terek egyszerűségét és a bemutatott művek olykor meghökkentő újszerűségét. A minimalista belső térnek köszönhetően minden figyelem a kiállított tárgyakra és azok kölcsönhatására összpontosulhat. A város másik látványossága a rekreációs park, a közepén álló hatalmas acélkonstrukció kiválóan alkalmas nappali vagy éjszakai túrákra, bár a szédítő magasság, az acéllépcsők és -korlátok és a rőt fény komoly kihívást jelent. A területen található volt gáztartály most búvárközpontként szolgál. A mélyben elhelyezett tárgyak és roncsok teszik az élményt valósághűvé. Bochumban a „Jahrhunderthalle”, azaz az Évszázad csarnoka az egyik legizgalmasabb látnivaló. Az épület 1902-ben a düsseldorfi ipari kiállításra épült. 100 évvel később alakították át, ma a RuhrTriennale fesztivál egyik helyszíne. A közel 9000 m2-es csarnokban klasszikus koncerteket és kísérleti jellegű színházi produkciókat egyaránt tartanak.

Maxi bevásárló utca

Az elegáns és trendi Düsseldorf a Ruhr-vidék íróasztala. Központjában Európa híres bevásárlóutcája, az egy kilométer hosszú Königshalle, a helyieknek csak Kő, amelynek egyik oldalán bankok, a másikon üzletek sorakoznak, és teszik a vásárlást ideálissá. Ha anyagilag megszorulnánk, az átjárás kis hidakon abszolút akadálymentes. A Rajna partja egy hatalmas gasztroés pubnegyed, mintegy 260 egységgel. Utolsó vacsoránk zárószáma a Killepitsche nevű keserűlikőr 42%- os alkoholtartalommal, amelyet az igazán profik az óváros kultikus pubjában, az utcai magas asztaloknál támaszkodva fogyasztanak el. A Rajna túloldalán fekvő, Jugendstil stílusban épült városnegyedben eredeti pompájukban renovált házak százai szegélyezik az utat. Érdemes ellátogatni a Benrath kastélyba is, amelynek nemcsak a parkja, de kertművészeti kiállítása is egyedülálló.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?