hirdetés
hirdetés

Egyedi látványosságokat rejt a Ménes-patak völgye

Az elmúlt néhány évben csaknem kétszázmillió forintot kötöttek a turizmus fejlesztésére Szögligeten – tudatta a Turizmus Online-nal Tóthné Mihalik Katalin polgármester.

hirdetés

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, védett természeti környezetben található kis falu az egyik gyöngyszeme ennek a vidéknek. Olyan, mint a neve: egy liget, tele fával, bokrokkal, színes virágokkal és gondozott kertekkel. Vendéglátó, barátságos emberek élnek itt sokféle kínálattal, ami vonzó célpontja a turistáknak. Olyan egyedi látványosságokkal találkozhatnak, amelyek máshol nincsenek. A 640 lakosú településen a vendégházak mellett magánszálláshelyeken fogadják az érkezőket. A porták megőrizték a régi falusi jellegüket, miközben a házak belsejét korszerű, komfortot nyújtó eszközökkel szerelték fel a tulajdonosok. Így a jó levegő és a csend mellett a vendégek kényelméről is gondoskodnak.

Szögliget főtere a katolikus templommal (Fotó: Mentusz Károly)
Szögliget főtere a katolikus templommal (Fotó: Mentusz Károly)

Lengyel tájház derenki emlékekkel

Évente több ezren látogatnak Szögligetre, közöttük családok, iskolás gyermekcsoportok, baráti társaságok találnak kikapcsolódást. Ebben jelentős részt vállal az immár nyolc éve működő Szádvári Baráti Kör Egyesület. Mint civil szervezet, az elmúlt időszakban példamutató együttműködést alakított ki az Aggteleki Nemzeti Parkkal, az Északerdő Zrt.-vel, a Miskolci Herman Ottó Múzeum régész szakembereivel, illetve több támogató céggel is. Munkájuk eredményeként évente tavasszal és ősszel – hosszú hétvégeken – a Szögligettel szembeni, 463 méter magasan emelkedő Szád-hegy tetején található várromnál tisztító munkákat szerveznek. Ebben is jelentős eredményeket értek el.

A Szád-hegy tetején levő várromok (Fotó: Mentusz Károly)
A Szád-hegy tetején levő várromok (Fotó: Mentusz Károly)

Immár 3-4 éve folyamatos régészeti feltárásokat végeznek a romok területén a Miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai. Emellett a maradványok állagát is igyekeznek megóvni. Az elmúlt években tanösvényt is alakítottak ki, amely a vár romjaihoz vezet. Közigazgatásilag Szögligethez tartoznak a szlovák határnál levő, egykor lengyelek lakta Derenk falu romjai is. Az itt élt emberekre – 1990 óta évről évre – a búcsúkor emlékeznek.

A polgármester arról is beszámolt, hogy Szögliget központjában alig egy esztendeje nyitották meg azt a tájházat, amelyet a helyi lengyel kisebbségi önkormányzat működtet. Az épületet azokkal a búrotokkal, tárgyakkal rendezték be, amelyeket valamikor a derenki lakosok használtak és az utódaik megőriztek. Az udvarán látható az egykori Szádvár kőből épített makettje. A látványosságok közé tartozik még a falu két műemlék temploma, a szépen díszített parkok, a centrumban csordogáló meleg vizű forrás, a barlangkutatók emlékköve, illetve a Ménes-patakon átívelő fahíd és a Dúber István által Pista bácsi néven működtetett tájház. Az idős férfi ugyanis a szülőházát rendezte be olyan magánmúzeumnak, ahol a jellegzetes falusi bútorok és eszközök láthatók.

A lengyel tájház Szögligeten (Fotó: Mentusz Károly)
A lengyel tájház Szögligeten (Fotó: Mentusz Károly)


Bútorok és népviselet a tájházban (Fotó: Mentusz Károly)
Bútorok és népviselet a tájházban (Fotó: Mentusz Károly)


Az egykori Szádvár kőből épített makettje (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori Szádvár kőből épített makettje (Fotó: Mentusz Károly)


A barlangászok emlékköve (Fotó: Mentusz Károly)
A barlangászok emlékköve (Fotó: Mentusz Károly)


További fejlesztéseket terveznek

Az érkező vendégek jól karbantartott utakkal, járdákkal, kiépített közművekkel találkoznak Szögligeten, amely méltó a fogadásukra. A legújabb látványosságukat június elején nyitották meg, akkor adták át a falu közepén a turisztikai információs központot, amelyet az Eszterházyak által létesített szádvári uradalom intéző házának felújításával létesítettek. Ez a helyi Karszt Egyesületnek volt köszönhető, amely pályázott és európai uniós támogatással valósította meg elképzeléseit. Az információs központ megnyitására kiadványt is készítettek, amelyből fontos ismeretekre tehetnek szert a faluról a vendégek.

A turisztikai információs központ az Intéző-házban (Fotó: Mentusz Károly)
A turisztikai információs központ az Intéző-házban (Fotó: Mentusz Károly)


A turisztikai információs központ udvara (Fotó: Mentusz Károly)
A turisztikai információs központ udvara (Fotó: Mentusz Károly)


A csobogó melegvizű forrás  (Fotó: Mentusz Károly)
A csobogó melegvizű forrás (Fotó: Mentusz Károly)

Szögligeten az önkormányzatnak további elképzelései vannak a turizmus fejlesztésére – erősítette meg Tóthné Mihalik Katalin. A szádvári ásatások során feltárt tárgyakat szeretnék állandó kiállítóhelyen bemutatni. Emellett arra is törekszenek, hogy a várrom részei a következő években is megmaradjanak. Ennek érdekében a modern kor eszközeivel igyekeznek megóvni a maradványokat – mint nevezetességeket – a Szád-hegy tetején. A faluban egyébként az utóbbi időben vadászok, barlangászok és fiatalok is vásároltak házakat, akik szeretnének letelepedni Szögligeten.

Fahíd ível át a Ménes-patakon (Fotó: Mentusz Károly)
Fahíd ível át a Ménes-patakon (Fotó: Mentusz Károly)

Honlap, fotók és videók a faluról

A falu szülöttje Bubenkó Gábor nyugdíjas idegenvezető, aki rendszeresen kutatja a település történetét, és fotózással is foglalkozik. Jól ismeri Szögligetet, és túrákat is szervez a vendégeknek. A faluról készített, hatvan fotóból álló kiállítását, amely a "Szögliget szép határa" címet kapta, az érdeklődők megtekinthetik a nemrég nyitott turisztikai információs központban. Legutóbb két pályázaton is közönségdíjat nyert a képeivel. Mint lapunknak elmondta, elkészítette Szögliget weboldalát, és videókra rögzítette a falu jellegzetességeit, szokásait, hagyományait. A "Szögligettől a Don-kanyarig" című videója pedig a Szegedi Egyetem Könyvtárában is megtalálható.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk