ÉS Deli nyitás a Kempinskiben

„Kis projekt, nagy kihívásokkal”, fogalmazott Stephan Interthal, a belvárosi ötcsillagos ház igazgatója legújabb gasztro pontjuk, a szálloda földszintjén kialakított ÉS Deli ünnepélyes megnyitásakor.

A luxusszállodalánc magyarországi tagja már két éve együttműködik a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal, hiszen 2013-ban adták át z ÉS Bisztrót, amely igazi sikertörténetté vált a főváros gasztropalettáján. A kooperáció következő tagja a most megnyílt ÉS Deli, ahol „specialty coffee” *-különlegességeket, és az ÉS Bisztró konyháján frissen készült gourmet szendvicseket, péksüteményeket kínálnak a hét minden napján, reggeltől estig.

Az egészséges életmód elkötelezett híveinek frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket, vegáknak húsmentes szendvicseket és bircher müzlit kínálnak. Van még a bisztró konyháján befőzött különféle lekvár és házi szósz is.

Kávé-fun, tea-őrület, majd ismét vissza a kávék világához

Az ÉS Deli egységes koncepcióba foglalja a New York-i deli műfajt, a népszerű kávéláncok italdesszertjeit és az autentikus „specialty coffee” világot, mondta Zsidai Zoltán Roy, a Zsidai Gasztronómiai Csoport vezetője a megnyitó alkalmával, aki azt is bevallotta, épp akkor „fertőzödött” meg a „specialty coffee” világával, amikor pont átállt a napi többszörös kávéfogyasztásról a nyugalmas japán tea élvezetére. Az új hely különben, tette hozzá, már a light opening kezdetétől kedvelt lett nemcsak a szállóvendégek, hanem a környező irodákban dolgozó budapestiek körében.

Tulajdonképpen mi az a „specialty coffee”?

Ez nem összekeverendő a mostanában nagyon divatos újhullámos ízvilággal, szögezte le Nezvál Máté, nemzetközileg is elismert kávészakértő, aki elmondta még, hogy ők ezzel a névvel tulajdonképpen egy minősítési szintet jeleznek, amelybe a farmerekkel való folytonos kapcsolattartás, a fenntarthatóság, az autentikus ízvilág, a fair-play és az egyedi pörkölési stílus is beletartozik. Tulajdonképpen kétfajta világot kapcsolnak össze: prémium kategóriájú kávéikat egy sajátos, újfajta cukrászvonallal.

Az ÉS Deli blend egy friss ízvilágú, világos pörkölésű kávékeverék, egy ruandai (Cyebumba) és egy guatemalai (Finca Santa Paula) kávé 50-50 százalékos házasítása. A cseresznyés, feketeszedres savakat az érett körtés és édes csokoládés jegyek jellemzik.

 

*1974-ben Erna Knutsen a Tea & Coffee Trade Journalban használta először a „specialty coffee” kifejezést az olyan prémium minőségű kávébabra, amelyet speciális mikroklimán termesztenek. További fontos szempont a fenntarthatóság és a legmagasabb minőség biztosítása.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?