Európa egyik legnagyobb filmstúdiója épült meg Budapesten

17 milliárd forintos beruházással, 178 millió forint állami támogatással építette fel Rákospalotán Európa egyik legnagyobb filmgyártó komplexumát az amerikai Raleigh Studios és az Origo Film Group. Többen azt emelik ki az etyeki Korda stúdióval szembeni előnyeként, hogy közelebb van a fővárosi hotelekhez.

A szemétégető mellett épült fel a Raleigh Studios Budapest, aminek megnyitását Hollywoodban két hónapja már egy partin megünnepelték. hirdetés Európa legmodernebb filmstúdiója sok munkahelyet teremt, 100 főt dolgoztat állandóan ez a projekt, mondta Szandrocha Kamilla, az ITDH Kóka János párjaként ismert befektetés-ösztönzési igazgatóhelyettese a 18 hektáron épült, 40 ezer négyzetméter alapterületű beruházás sajtótájékoztatóján.

A 178 millió forintos támogatást egyedi kormánydöntéssel kapta az intézmény, aminek kilenc stúdióból álló komplexumát először tekinthette meg a sajtó. A szétnyitható stúdió asztalánál többek között Michael Moore, az amerikai Raleigh Studios elnöke és Kovács István, az Origo Film Group igazgatóságának elnöke volt jelen.

A George és Mark Rosenthal ingatlanfejlesztők tulajdonában lévő, Amerikában közel 40 stúdiót működtető, a Vasember és az Avatar filmekben is közreműködő Raleigh Studios magyar befektetőkkel közösen alkotta meg a Raleigh Studios Budapestet. Hatévnyi előkészület után röpke 11 hónap alatt. Az Origo Film Group, a Raleigh Studios Budapest és a FotoKem Budapest cégek amerikai vezetőikkel mind itt rendezték be irodáikat.

Az épületegyüttesekbe benézve megállapítható, háromban is folyik már díszletépítés. Az egyikről elárulták, hogy a Montecarlo című produkció díszleteit építik. Ami biztos, mondta Moore, hogy máris hét produkcióval folynak a tárgyalások. Ezek nagyobb része nagyjátékfilm, kisebb része sorozat, és még annyit árultak el, hogy hollywoodi és európai produkciókról van szó.

Az idegenvezetés alatt röpködtek a dollármilliók: a stúdió szerződött partnerei például hatmillió értékű berendezést, egyebek között világítástechnikai eszközöket hoztak a területre. A stúdió az M3-ashoz közel, a XV. kerületi szemétégető mellett futó Felsőkerti úton van, ahol még budapesti árral működnek a taxik, és ahonnan a prostituáltakat a stúdióba érkező üzletemberek és a megnövekedett balesetveszély miatt elvileg átküldték a Dunakeszi útra.

"Ha megnézik azt a három magyar stúdiót, ami 40 percre van a központtól, jó a kihasználtságuk, jó üzletnek tűnt a stúdióépítés - utalt Moore a nyereségesnek tűnő konkurenciákra: a pomázi Stern és a fóti, illetve Róna utcai Mafilm-stúdiókra. "Felmérést végeztünk Los Angeles-i stúdióknál, van érdeklődés - tette még hozzá Moore. - Örülünk a többi stúdiónak, ez hozzáad az infrastruktúrához, de amit a Raleigh letesz az asztalra, az eltér ettől: a központunk Hollywoodban van" - végzett még gyors összehasonlítást .

Kovács István az etyeki Korda stúdióval szembeni előnyként szintén azt emelte ki, hogy minden hotel közel van. Persze az eddig üresen kongó Korda most felszálló ágba kerülhetne, ha Andy Vajna valóban kapna mandátumot a filmipar átszervezésére. Információink szerint a Borgia című sorozat például Etyeken fog forogni Jeremy Ironsszal.

Itt van Európa legnagyobb stúdiója, mutatták be az egyik, öt emelet magas épületet, ami 97 méter hosszú, 47 méter széles és 25 méter magas a már kötelező hang és hőszigeteléssel, légkondicionálással. (A prágai Barrandov egyik épülete hasonló méretű, de nincs egybenyitva.) A filmcsoport cégei is a helyszínen képviseltetik magukat amerikai vezetőkkel és magyar közép és alsó vezetőkkel. Itt vannak még az öltözők, sminkszobák is. Az épületek között pedig az esőből vizet gyűjtő szökőkútegyüttes működik. A várt filmes megbízások által több ezer főnek is foglalkoztatást biztosíthatunk - hangsúlyozta Moore, aki hozzátette, a 20 százalékos adókedvezmény és látványos helyszíni adottságok mellett a mély és gazdag magyar filmkultúra miatt érkeztek ide.

Az Index kérdésére, hogy kihasználják-e ezt a magyar kultúrát, vagy csak bérmunkák lesznek-e az itt készülő produkciók, Kovács István, a magyar igazgató elmondta: "Nem igazán bérmunkák lesznek, a hozzáadott érték nagy lesz, de ez persze produkciófüggő". Magyarországon a közvélekedés szerint egyszerre 2-3 nagyobb produkcióra elég szakember van. Épp ezért indítanak ígéretük szerint képzéseket a helyszínen, hogy több produkcióra is elég szakmunkás legyen. A produkciók összességében 1000-2000 főt is megmozgathatnak.

"A filmstábok 80-90 százalékban magyarok lesznek - erősítette meg az információt Moore is az Indexnek- , már csak a helyi szakalkalmazottak költséghatékonyabb díjazása miatt is. A szakmai részvétel is magas lesz: világosítók, díszletépítők, operatőrök és angolul beszélő színészek." Nem bocsátkozott százalékba azzal kapcsolatban, hogy a magyar filmeknek mennyi esélyük van arra, hogy itt forogjanak, annyit mondott: megtiszteltetésnek tartaná, ha idejönnének.

"Ez a beruházás húzóerő, ami a XV. kerületnek másfajta érdeklődési területet jelent, mint például a szemétégetés - mondta Hajdú László, a kerület polgármestere. - Ekkora beruházást itt még nem engedélyeztek, ez a budapesti szakhatóságnak is feladta a leckét, külön tanulmányt jelentett mindenkinek az építésengedélyeztetés, üzembe helyezés szempontjából. A legnagyobb adófizető cég telepedett ide, hálásak vagyunk, hogy minket választottak. 18 percre van a repülőtér. Lehet, hogy úgy járunk, mint Hollywood, Los Angeles centruma leszünk."

A beruházási költség 85 százalékát a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nem támogatott hitellel finanszírozta, mondta Lakatos Zsolt, az MFB hitelezési igazgatóságának ügyvezető igazgatója. A tulajdonosok és Lakatos nem tartják rizikósnak a vállalkozást, a megtérülést pedig 12 évre becsülik. Az adókedvezmény törvénybe foglaltan 2013-ig él. (Index)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.