Ez az év más, mint a többi

Azonban varázslatosan szép idei Jab-anyagok debütálásában, hazai tervezők munkái során folyamatos felhasználásukban, és ehhez kapcsolódóan megrendelésekben idén sem volt hiány.

Ez derül ki abból a közös szakmai háttérbeszélgetésből, amire a budai Jab Villába hívta december 15-én a Jab Josef Anstoetz KG Magyarországi Képviseletének vezetője, Bakody Katalin Csap Viktort, Fejes Gergőt és Varró Zoltánt, a hazai belsőépítész társadalom meghatározó képviselőt.

Ékszerszínek, inspiráló környezet

Varró Zoltán érkezik elsőként a találkozóra, aki egy pesti, a Corvin-negyedben található luxuslakás berendezésének munkálatait szakítja félbe, ahol a Carlucci-márkacsalád idei kollekciójának egyik legerősebb, legmeghökkentőbb darabját, az Outerspace nevű anyagot használja. Azt mondja, két okból választotta pont ezt a kollekciót. Elsőként azért, mert idén is folytatódik a textilek világában az ékszerszínek uralkodása, a gyönyörű teliszínek idén is meghatározóak: a borostyánsárga, a mélykék, a sötétlila, a smaragdzöld, a rubintpiros. A különbség a tavalyi évhez képest, hogy míg 2019-ben a tiszta ékszerszínek voltak a divatosak (a zöld, a kék, a borpiros), addig idén e színvariációk kombinációi váltak uralkodóvá. Másrészt a dizájnernek az anyag mintája miatt esett a választása erre a kollekcióra, hiszen adja magát egy felületen, annyira attraktív. És az benne a legjobb, véli, hogy annak is tetszik, aki a visszafogottabb megjelenés híve, valamint azt is magával ragadja, aki az exkluzív luxust hirdető darabokat szereti.

Ezzel párhuzamosan Varróék egy pesti, bauhaus és art deco közötti stílusban épült hotel mintaszobáját is készítik, ahová a Jab Illusion dekoraanyagot használják. Amely egy tipikus modern, letisztult mintájú anyag, ennek most királykék változatát választották, azt mondja, azért, mert ez az art deco stílushoz tökéletesen passzol. Emiatt mind a sötétítő, mind a vendégszobában a párnák, az ágysálak színének, anyagának ezt tervezték be. Sőt, árulja el koncepcióját, még a falakra is kerül majd egy-egy csík ebből az anyagból. Hiszen, magyarázza, a tervezés során mindig az a meghatározó, hogy a betervezett textilek világa önazonos legyen az épülettel, adott esetben a letisztult, modernista építészeti stílushoz nagyszerűen illeszkedik ez a királykék. Különben ez a különleges mintájú friss kollekció egy darabja a Jab Villa idei átrendezése során is fő helyre került.

Akit a szőnyegek világa magával sodort

A hazai belső építészek közül Csap Viktor is részt vesz a karácsonyt megelőző találkozón. Azt mondja, régen szinte soha nem foglalkozott a padlózatok öltöztetésével, azonban egy idei párizsi szakmai út alkalmával az ottani Jab-bemutatóteremben Bakody Katalin segítségével egy jóhangulatú szakmai beszélgetés során megismerte a szőnyegek kollekciókat, és rögtön beléjük beleszeretett. A Jab-szőnyegek minősége volt az, ami elsőként megfogta, valamint sokféle színárnyalatuk, kellemes textúrájuk. Szőnyegeket tervez azóta szívesen lakásokba, házakba, villákba, egy kávéházba pedig idén a Jab Szavanna szőnyegeit tették fel – a tervei alapján. Azt mondja, olyan az összhatás (ha kinyithat majd végre a hely a korlátozás feloldása után), mintha festék fröccsent volna szét a padlózaton, a kanapék, székek, asztalok közé. Megfogta őt ebben a kollekcióban, hogy a rideg beton nyers felületénél ez a kócos kinézetű szőnyeg, puhaságával, megjelenésével izgalmas ellenpontként oldja a padlózat zord hatását. A törtfehér színű variációt használta ez alkalommal, és az anyag tisztíthatósága, teherbírása páratlanul jó.

Másik nagy „szerelme” munkáinál a lépcsők kialakítása, tervezése során szereti megmutatni a szerkezetét, azonban azt nem szereti, hogy dübörög, ha le-felmegy valaki rajta, ezt megfelelő hangszigeteléssel, padlótextilek használatával oldja meg. A Legend kollekciót például nagyon szereti lépcsőre tervezni, mert felrakva a felületre gyönyörűen szétnyílnak az anyag szálai, és a színválasztéka is gyönyörű. Legutóbb egy mályvát egy rózsaszínűvel ötvözött. A terhelésük is kiváló, emeli ki Viktor, hiába lépnek rá mindig ugyanott, akik használják, nem kopik ki az anyag, időtálló a minősége.

Sokszor dolgozik a Rap elnevezésű kollekcióval is, amely egy vékonyabb, selymes hatású szőnyegcsalád. Árérték aránya kiváló, bár a selymessége, márványos csillogása folytán luxusélményt ad, azonban az árában ez nem tükröződik, sokak számára megfizethető. Otthonok dísze ma már sok helyütt a Rap, Viktor tervezésének eredményeként, amely, mint mondja, igazi bónusz színekből áló kollekció: szürkéi, bézs változata, sötétebb vagy világosabb színállásokban gyakran kerülnek az általa tervezett házak padlózatának, lépcsőinek díszes takarójaként.

Pinkvilág, gyerekes-kutyás-csokis tesztcsapat

A találkozó utolsó tagja is befut a Jab Villába, akit a házigazda kutyája, Hanna is örömmel fogad, hiszen Fejes Gergő belsőépítész a budai villa bemutatóterében régi vendég. Elnézést kér a pár perces késésért, gyerekvigyázási logisztikában csúsztak meg nejével, az otthoni felügyelet terén ugyanis folytonos családjukban az újratervezés. Amúgy náluk odahaza épp nagy házalakítás folyik, ahol Jab-termékek (pl. mosható párnák, bársonyok) is szerepelnek a betervezett anyagok között. Azt is elárulja, hogy a megnövekedett otthoni teendők miatt idén kevesebb munkát vállalt, mint a korábbi években, viszont gyerek, kutya, csokimaradék – mind megannyi nagyszerű tesztelési lehetőség egy helyütt adódik náluk odahaza, hiszen csupa olyan anyagot használ fel a házuk újratervezésekor, amelyek mind megfelelnek annak, hogy kibírják-e e téren a terhelést.

Idei emlékezetes munkáik közé tartozott többek közt egy balatonfüredi szálloda egyik szárnyának átalakítása, amely eredetileg lovak lakóhelyeként szolgált, vagyis traktér volt, ez a rész később vinotékaként funkcionált. Itt alakított ki Gergő és csapata 10 vendégszobát. Elhatározták, hogy eltérnek a megszokott szállodai kliséktől, ezért egy harsányabb színvilágot álmodtak és valósítottak meg. Egy kicsit pinkys lakteret, vagyis kékes, rózsaszínes világot terveztek, ehhez használták fel a Jab egyik különlegesen szép idei kollekcióját. Amelyet nemcsak a maga valójában helyeztek el párnaként, ágysálként, hanem a blackout anyagára is ezt a mintát printelték rá.

Korábban Gergő már dolgozott egy City Velvet elnevezésű bársony anyaggal a Jab kínálatából (ezt az anyagot már használta egy dörgicsei borház átalakításakor). Ezt a szép bársonyt ismét elővette a Jab kollekciói közül, és a füredi szálláshely vendégszobáiban a virágos, vidám hangulatú textil mellé e szép bársony kék változatát helyezte, valamint terveztek a szobában egyedi gyártású szőnyegeket is.

xxx

A karácsony előtti, év lezáró közös beszélgetésről hangulatos videó is készült, amely megtekinthető: ITT

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.