Finn gasztronómiával ünneplik a finn szállodatervezőt

A Danubius Hotel Helia 1990-ben nyitotta meg kapuit a finn építész, Pekka Helin tervei alapján, akinek keze nyomát a szálloda felújítása során is nagy tiszteletben tartják. Ezen finn hagyományokra alapozva Tóth Zoltán Executive Chef a skandináv gasztronómiába kalauzolja el a hotel lobbijában található Yellow Bistro & Bar vendégeit.

Elég a Kárpát utcáig utazni, ha szívesen megkóstolná a finn konyha tradicionális fogásait, amelyek a karácsony közeledtével rögtön megalapozzák az ünnepi hangulatot is. Íme a hamisíthatatlan északi gasztronómiai kirándulás állomásai:

Lohikeitto - Finn lazacleves

Az időtálló klasszikus fogás, amelynek fő alkotóeleme a skandinávok körében méltán népszerű lazac.

Siskonmakkarakeitto - Finn kolbászleves

A rendkívül tartalmas leves gondoskodik a teli hasról, a különleges gombócokban pedig megismerhetik a tradicionális finn ízeket.

Lasimestarin silli - Marinált hering céklasalátával

A finn nagymamák nyáron ecettel és válogatott fűszerekkel gondosan tartósítják a frissen fogott heringet, hogy téli hideg napokon szeretettel felszolgálják unokáiknak. Ez a fogás a finn karácsonyi vacsora elengedhetetlen kelléke.

Karjalanpaisti - Tradicionális finn egytálétel

Az egyszerű összetevőkből készülő fogást az teszi különlegessé, hogy a speciális tálban hosszú órákig sütött hús igazán omlóssá válik. Garantáltan felmelegíti a szívet és a lelket  fázós téli estéken!

Kaalikaaryleet - Töltött édeskáposzta

Bár kinézetében hasonlít az itthon megszokott töltött káposztára, a különleges hozzávalók és a mellé kínált lekvár biztosan új dimenzióba helyezi ezt az ételt.

Savulohi - Melegen füstölt lazac vargányás burgonyahabbal

A finnek közkedvelt étele rengeteg féle módon elkészíthető és tálalható, a Helia séfje ínycsiklandó vargányás burgonyahabbal teszi különlegessé a füstölt lazacot. Ez a fogás szintén a finn karácsonyi vacsora egyik kihagyhatatlan eleme.

Leipäjuusto Lakkahillolla - Sajttorta törpemálna lekvárral

A különleges textúrájú sajttortát a törpemálna lekvár bolondítja meg igazán! Kávé mellé is tökéletes választás!

Mustikkapiirakka - Áfonyás pite vanília öntettel

Egyszerű, de nagyszerű finn desszert. Az áfonya és a vanília öntet remek párosa gondoskodik az ízlelőbimbóik kényeztetéséről!

Forrás: Vendég & Hotel


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.