hirdetés
hirdetés

Gellért Grand Finale: egy ikonikus ház búcsúja

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját, a Gellért Hotelt. Attól kezdve teljes egészében új tulajdonosához, az Indotek Csoporthoz kerül.

hirdetés

Október végétől elindult a visszaszámlálás, aminek keretén belül különleges búcsúkampány keretében a Gellért nosztalgia ételek, épületséták és retro búcsúest várja a ház egykori törzsközönségét, kerületieket, fővárosiakat és a vidékieket egyaránt. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

Nincs tovább 

Gellért Grand Finale néven búcsúzik a Danubius Hotels az ikonikus szállodától, amelyet, a kettejük közt született megállapodás szerint 2021. december 1-ig üzemeltet. A Gellért szálloda ezt követően bezár és az Indotek Group, a szálloda tulajdonosa hamarosan megkezdi a szálloda felújítását. Az Indotek Group 2019-ben vásárolta meg a Gellért Hotelt a Danubius Zrt.-től, az elmúlt két évben a Danubius Hotels üzemeltette a szállodát.

A fürdő bejáratának impozáns részlete
A fürdő bejáratának impozáns részlete

Visszaszámlálás

Október 21-én indult el a zárásig tartó hathetes visszaszámlálás, amelynek keretében szállodai épületséták, novemberben egy utolsó vasárnapi büféebéd és egy retro búcsúbuli, az ikonikus Gellért Sörözőben pedig múltidéző „Gellértes” menüsor várja az oda látogatókat.

A Gellért tekercs
A Gellért tekercs

A nevezetes Gellért tekercs

A nosztalgia ételek között megtalálható a libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal és a Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival, melyeket borajánlással kiegészítve kínálnak. A desszert pedig iaszálloda 103 éves múltjában vált híres cukrászkülönlegességgé: a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, az igazi azonban csak a Gellértben kóstolható, még november 30-áig.

Mindenki marad a Danubius-on belül

A Danubius Hotels vezérigazgatója megerősítette a szálloda zárását követően, a munkatársakra a továbbiakban is számít a szállodalánc: „Kiváló munkatársakkal dolgozunk a Gellértben, mindenkire számítunk a jövőben is. A pandémia megmutatta, hogy a sikerünk a munkatársainkon alapszik, velük együtt tudjuk az utazásba vetett bizalmat újra megerősíteni. Munkatársaink vendégszeretetével és profizmusával a jövőben is találkozhatnak a Danubius Hotels többi szállodájában”, nyilatkozta Kovács Balázs.

A szálloda foglalási felületeit a decembert követő időszakra már korábban lezárták, a már bent levő foglalásokat a vendégekkel egyeztetve áthelyezték a Danubius Hotels más szállodáiba, vagy a Danubius Hotel Gellértbe a zárást megelőző időpontra.

A kétségtelenül retro hangulatot árasztó Menuhin-lakosztályt profi túravezetőnkkel
A kétségtelenül retro hangulatot árasztó Menuhin-lakosztályt profi túravezetőnkkel

Utolsó háznéző séták

Az egyik utolsó - pincétől a padlásig tartó - házbejáráson mi is részt vehettünk, meg is tettük november 12-én délután. Először a háztól elköszönő igazgató, Bánhegyi Balázs köszöntötte a résztvevőket, majd a Hosszúlépés profi vezetőjével útnak eredtünk. Hallhattunk a házban való barangolás során egykori Sárfürdőről (ez állt egykor a hotel helyén), majd az I. világháború alatt elkezdődött és félbeszakadt építkezésről, a pince melegvizes csöveiről, a szobákba Magyarországon elsőként bekötött telefonkészülékekről valamint gyógyvíz szolgáltatásról a vendégszobákban. Híres lakóiról is szó esett a háznak (politikusok, államfők, sztárok, művészek), valamint kevésbé dicsőséges alkalmi vendégekről, úgymint megszálló hadseregek katonái, forradalmárok, katonai kórházban fekvő betegek)

Kilátás az egyik lakosztályból
Kilátás az egyik lakosztályból

A Gellért fürdő nevezetes vendégeinek névsorába is betekintést nyertünk  (mint Auguszta főhercegnő vagy Roman Costello kubai orvos esete a fürdő vendégeivel). Végül az 1961-es nagy átépítés és felújítás nyomait is megtekintettük, amikor a ház még ez év végéig látható szocmodern stílusát kialakították hazai neves építészek. Lehallgatószobákról is láttunk egykori dkokumentumokat, valamint a legfelső emeleten a Yehudi Menuhin lakosztályt is felkereshettük.

Utolsó foglaltsági adatok

Ha valaki azt hinné, azért kell a házat bezárni, mert a kutya sem lakja - az nagyon téved. 2019-ben 88 százalékos átlagos foglaltságot produkált a ház, 2020-ban nagyrészt be volt zárva, ahogy az összes többi szálloda Budapesten, 2021-ben azonban ismét szárnyal a szállodai foglaltság, nem ritka a 90 százalék feletti foglalási szám - elsősorban hétvégeken. Az utolsó időszakra nagyon sok izraeli vendég érkezett a Gellértbe, de, és ez is jelzi, mennyire szeretik a magyarok ezt a szállodát - nemcsak vidékről jönnek a hotelbe befoglalni szobát magyarok, hanem Budapestről is érkeznek egy-egy éjszakára megszállni, mintegy elbúcsúzni a nagymúltú épülettől.

A fürdő sorsa még nem tisztázott, vagy ha igen, még nem nyilvános az információ
A fürdő sorsa még nem tisztázott, vagy ha igen, még nem nyilvános az információ

A megkötött, és immár végérvényes üzletről

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. Mint a Danubius közleményében leszögezi, a szállodalánc tulajdonosainak az volt a célja, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között.

Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani.

A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le - végérvényesen.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Danubius)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk