hirdetés

Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez

2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.

hirdetés

A bérbe adók, azaz a DH képviselői úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez keresték és találták meg szerintük a legmegfelelőbb stratégiai partnert.

Családban marad

A Gundelt az Eventrend Group egy olyan nemzeti ügynek tartja, amely világhírű családi márka, és szeretnék ezt azörökséget az elkövetkező évtizedekben megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, sok-sok vendégnek megmutatni, mondta az új koncepciót bemutató személyes találkozón Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán alapító tulajdonos.

Az a céljuk, fejtették ki, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel gasztronómiája, hanem sokaknak okozzon ezentúl örömteli pillanatokat. Többek közt ezen elgondolásból alakították át az étterem belső terét: a karzatra került a csak esti időpontban nyitva tartó étterem, az előtte lévő tágas karzaton pedig egy lazább, reggeltől vendégeket váró kávéházi rész kapott helyet.

Az ikonikus hely új gasztronómiai koncepciója

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, hiszen 80 éve készen áll, mondta az asztalunkhoz telepedve Wolf András, a hely corporate chef-je, akinek komoly szerepe volt az új étlap kialakításában és a koncepció megszületésében.

Ő mutatta be a Gundel Nemzeti11-ét is, amelynek hallattán mi először egy focicsapatra tippeltünk, nem véletlenül. Kiderült, arról a tizenegy ikonikus Gundel fogásról van szó ez esetben, amire mindannyian - mind a konyhán dolgozók, mind mi, a ház vendégei - úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.

Ennek elemei a következők: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A Nemzeti11 mellett természetesen sok más reggeli étel, egytálétel, saláta, ma már nemzetközi fogás is szerepel a "kávéházi" étlapon. Reggeltől estig lehet rendelni tükörtojást mangalica sonkával, kovászos kenyérrel, vagy tökéletes módon elkészített bécsi szeletet, pirított petrezselymes burgonyával, házi savanyúsággal.

De ami engem igazán levett a lábamról, és tudtam, jó helyen járok, hogy az étlap kínálatában megpillantottam a Paradicsomos káposztafőzeléket is fasírttal. Azaz nem egy elvont nevű és soha fel nem ismerhető kreációt tettek a fő ételek közé, hanem a magyarok ízlésvilága  szerint egyik nagy kedvencét.

Női cigányzenekar is lesz

A Gundel kávéház és étterem kettő az egyben, ahová már reggel 9 órától be lehet ülni egy kávéra, egy reggelire, egy jó beszélgetésre vagy egy üzleti tárgyalásra, napszaktól függetlenül, mondták az üzemeltetők.

A zenés jó hangulatról pedig egy különleges női cigányzenekar gondoskodik, akik a terem közepén minden órában igazi kis élő minikoncertet adnak egy valódi, korabeli kisasszonykocsira telepedve. 

A kisasszonykocsi
A kisasszonykocsi

Este, a kávéházi kínálat mellett, a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon tálalnak, ezüst evőeszközökkel, főúri terítéssel, klasszikus Gundel ételeket tálalnak.

A séf Japánból érkezett

Ahogy Gundel Károly is a legképzettebb szakemberekkel népesítette be a konyhát, akik nem kívántak túlnőni a Gundel hírnevén, úgy az Eventrend Group is arra törekszik, mondta el a vezetőségük, hogy a Gundel séfje mostantól is méltó módon tudja képviselni a Gundel örökséget.

Ezért esett a választásuk Moldován Viktorra, aki a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, nagy tudású fiatal séf, aki Japánban élt 14 éven át, ahol egy magyaros konyhát vezetett, miközben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést, és nem mellesleg a japán nyelvet is.

Mindehhez Wolf András is hozzátette, aki lelkiismeretesen beiglit, bácskai rizseshúst és paprikás csirkét tkészített nap mint nap és kínált az étlapon Budapesttől 8500 kilométerre, az bebizonyította, hogy a magyar konyha szerelmese.

A fiatal, Budapestre szeptemberben visszaköltözött séf munkáját Wolf András, az Eventrend Group corporate séfje segíti, ketten vezetik jelenleg a konyhai munkát. Őket támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef, akik a New York étterem és kávéházból érkeztek a Városligetbe, az Állatkert mellé.

További tervek

A megújult Gundel beltere a vissza a gyökerekhez szlogenre épít, létrehozni egy olyan teret, ami egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon.

Az átalakítás során három nagy térben gondolkodtak: a kertben, a belső kávéházban és az éttermi részben.

A belső rész kétharmada egy klasszikus kávéházi térré vált, kisebb, abrosz nélküli kávéházi asztalokkal, kis lámpákkal, sok növénnyel, relikviákkal.

Ahogy már szó volt róla, egy korabeli, felújított kisasszonykocsi áll a kávéház közepén, ahol a Gundel saját hölgy zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva. A kávéházi színpadon oldalt pedig egy gyönyörű mahagóni Petrof zongoránál ül mostantól egész nap egy kávéházi zenész.

Minden beltéri asztalt egy-egy híres Gundel vendégnek, vagy Gundel örökösnek dedikáltak, azon sok száz közszereplő, ismert sztár, politikus, művész közül, akik az elmúlt 100 évben meglátogatták a Gundelt. Így kapott asztalt II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán és Arnold Schwarzenegger is.

A kinti kert, a tágas terasz rész pedig, mint elmondták, várhatóan majd a tavasz folyamán nyílik meg, ahol lesz lehetőség akár hangulatos sörözésre baráti társaságoknak, pereccel, padokon, támlás székeken ülve - akárcsak a régi időkben, Gundel Károly idején.

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: eventrend, Fotók: Zombor Edina & Pintér Árpád / Gundel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk