Gyógyító Magyarország - nagy lehetőségek kapujában

Lezajlott a Nemzetgazdasági Minisztérium Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó szakmai konzultációsorozatának első találkozója.

A szeptember 24-i Gyógyító Magyarország - Egészségipar című konzultációt hat sajtónyilvános szakmai rendezvény követ majd, amelyeken a 2011. január 15-én útjára induló Új Széchenyi Terv további hat kitörési pontja kerül terítékre: Megújuló Magyarország – Zöld gazdaságfejlesztés; Otthonteremtés – Lakásprogram; Vállalkozásfejlesztés – Üzleti környezet fejlesztés; Tudomány – Innováció – Növekedés; Foglalkoztatás; Közlekedés – Tranzitgazdaság - tájékoztatott a Napi Turizmus helyszíni tudósítója.

Az első konzultációra meghívták az egészségipar szakmai szervezeteinek képviselőit, vezetőit. Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: „Magyarország egyedi adottsága a gyógyvizek, a gyógyítók jelenléte és a helyi márkák különleges turisztikai vonzereje.”

Az egészségipar az egyik legígéretesebb ágazat a hét kiemelt program közül, hiszen a gyógy- és termálturizmus már az első Széchenyi Terv idején is kiemelt sikereket ért el. Az Új Széchenyi Terv egyrészt hazánk termálvízkészletének, geotermikus adottságainak jobb, hatékonyabb kihasználását célozza meg, másrészt összekapcsolja az egészséget szolgáló termelő és szolgáltató iparágakat – hangsúlyozta bevetőjében Dr. Horváth Endre.

Fűrészporos joghurtot eszik a magyar

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke előadásában az “imitált élelmiszerek” fogyasztásának veszélyeit taglalta. Példái közül talán az epret nem látott fűrészporos epres joghurt sokkolta a legjobban a közönséget. Egy 55 országra kiterjedő tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok az egészséges élelem magas ára miatt vásárolják a rosszabb minőségűt. További mintegy 15 % azoknak az aránya is, akik nem tudják megkülönböztetni az egészségest az egészségtelentől.

A vendéglátásról szólva a szakember szerint a minőségi magyar alapanyagokon alapuló vendéglátás fejlesztése szükséges, amelyhez elengedhetetlen a háztáji gazdaságok és az elkülönített őstermelői piac támogatása és fellendítése.

A szakképzés hiányosságai

Drahos Péter, oktatáskutató és vezető tanácsadó, az Expanzió Kft. munkatársa a szakképzés strukturális problémáit emelte ki. A szakember szerint a rendszer nem csak szétaprózott és pazarló, hanem versenyképtelen tudással bocsát ki végzősöket, akiknek a fele a képzés alatt még munkahelyet sem lát. Ma ugyanazt a szakát meglehet egyéves, de 4+1 éves képzésben is szerezni. A felnőttképzés kaotikus, hiányzik az ellenőrzés és nincs célzott finanszírozás. A szakember új irányítási rendszert és finanszírozást, valamint a munkáltatói oldal közvetlen bevonását sürgeti.

A fürdőipariban különösen fontos lenne egy jól átgondolt, minőségi képzés kialakítása, mivel a szolgáltatás komplex volta miatt a végzettek számára egyszerre egészségügyi és kereskedelmi kompetenciát is nyújtania kell. A sztenderdizáció mellett az OKJ rendszert kiegészítő, kötelező szaktanfolyami rendszer kidolgozása is szükséges lenne, hogy a speciális, komplex tudást igénylő munkakörökbe valódi szakemberek kerüljenek.

Nem elég csak fürdőkben gondolkodni!

Michalkó Gábor, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének a munkatársa hozzászólásában kifejtette, hogy a fókuszban az életminőség javításának kell állnia, hiszen egy ország akkor lehet sikeres, ha területén elégedett és boldog emberek élnek. Sajnos a magyar lakosságról ez nem mondható el, nagy része lelki problémákkal küszködik. Még nagyobb baj, hogy a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos kutatások eredményei azt mutatják, hogy a lakosság csupán két százalékánál szerepel az egészségmegőrzés mint motiváció.

A szakember hangsúlyozta, hogy nem elég csak a fürdőkben gondolkodni, hanem az öko-turizmus egészének fejlesztése szükséges, amelyhez az országnak minden adottsága megvan: nemzeti parkok, barlangok és természetvédelmi területek. A természet közeli élmények mellett a fitoturizmus lehet a másik terület, amely a falun élő emberek életminőségéhez hozzájárulhatna. Jelenleg 150 ezren foglalkoznak gyógynövénytermesztéssel, ugyanakkor a feldolgozás külföldön történik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.