hirdetés
hirdetés

Három településen lesz látható Dobó arca

Az idei Gárdonyi Év alkalmából tudós szakértők készítették el az egykori hős egri várvédő kapitány Dobó István rekonstruált arcmását - tájékoztatta lapunkat Berecz Mátyás, az Egri Dobó István Vármúzeum megbízott igazgatója.

hirdetés

Több mint fél évtizeddel ezelőtt ásatásokat folytattak a szlovákiai Tőketerebesi Múzeum régészei Dobóruszkán, a kis falu katolikus templomában, a szentély környékén a padozat alatt, ahol egykor Dobó Istvánt eltemették. A sírépítményt a 17-18. században elbontották és 2006-ig ismeretlen helyen voltak az egri várkapitány földi maradványai. A feltárási munkákban az egri múzeum szakemberei is részt vettek. A munkák sikerrel jártak és 2007-ben megtalálták Dobó István csontvázát, valamint néhány ruházati tárgy, dolmány gombok és egy liliomos aranygyűrű is előkerült. Ezeket a leleteket Budapestre, a Nemzeti- illetve a Természettudományi Múzeumba szállították vizsgálatra.

Berecz Mátyás azt is elmondta, hogy a csontokat magyar fővárosban Papp Ildikó antropológus vezetésével azonosították és a szakértők igazolták, hogy Dobó István földi maradványait találták meg. Ezt követően - immár öt éve - 2008 nyarán, ünnepélyes keretek között temették újra a néhai várkapitányt a dobóruszkai katolikus templomban. A többi leletet pedig a Tőketerebesi Múzeumban állították ki.

A történész igazgató arra is utalt, hogy Dobó Istvánról nem maradt fenn korabeli ábrázolás, annak ellenére, hogy európai hírű ember volt. csupán egyetlen emlékképet találtak róla, amely a dobóruszkai szarkofágján levő fedlapon látható. A reneszánsz stílusú márvány sírhelyet a kapitány fia Dobó Ferenc készítette és - 180 éve -, 1833-ban került Egerbe.

Jelenleg a Dobó István Vármúzeumban, a Hősök termében tekinthetik meg a látogatók.
Amikor a várkapitány földi maradványait Budapesten azonosították, akkor merült fel szakmai körökben az a gondolat, hogy egy szobrász-antropológus csapat tudományos módszerek alkalmazásával elkészítené Dobó István rekonstruált arcmását.

Kustár Ágnes, Évinger Sándor és Balikó András ezt nemrég sikerrel meg is valósította. Az kapitány arckoponyáját formázták meg, amelyet egy civil szervezet, a Magyar Turán Alapítvány támogatott. Hármat készítettek, amelynek egyikét Egernek, az egykori várviadal helyszínének, Dobóruszkának, a hős kapitány nyugvóhelyének, valamint Gárdonynak, az Egri Csillagok világhírű írójának Gárdonyi Géza szülőhelyének ajándékozták.

A hevesi megyeszékhelyen először a közelmúltban a várban, a Hősök termében állították ki ezt a különlegességet, jelenleg pedig a Városháza aulájában tekinthető meg. Ám arra törekszenek, mielőbb méltó helyen a várban kapjon helyet Dobó István rekonstruált arcmása. Ezért a jövőben megnyitásra kerülő, Az Egri Csillagok című regény és történeti háttere című állandó kiállítás része lesz ez Eger új büszkesége.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk