Hatalmas lépés az utasoknak és Ferihegynek

A parkoló felől közeledve impozáns, rendhagyó külsejével hívja fel magára a figyelmet a Tierney Clark-díjas ferihegyi SkyCourt. Belépve szinte végtelennek tűnő tér, de emberléptékűen, ésszerűen elrendezett belső köszönti az utazót; a ferihegyi repülőtér NAGY repülőtérré vált.

Március 27-én veheti birtokba az utazóközönség a SkyCourtot, lázas munka folyik, készülődik a Budapest Airport a nyitásra. A SkyCourtba az „utcáról” nem lehet betérni, kifejezetten a légi utasok felségterülete, akik a két meglévő terminál felől közelíthetik meg a 2A terminállal együtt schengeni területként működő Égi Udvart.

Belépünk, és a tér kinyílik; lehetnénk Stockholmban, Münchenben, számos nagy reptéren, de ez itt végre Budapest. A hatalmas, egybefüggő üvegfelületeken át a repülőtér és környezetének teljes világa tárul elénk. Délkelet felé a parkoló fölött az Alföld síkját látni, míg Észak-nyugat felé mindkét kifutópályára, a toronyra és az érkező-induló gépekre csodálkozhat rá az utas. Az ablakokon keresztül az épület annyi fényt kap, hogy a villanyszámlára nem lesz panasza a Budapest Airportnak. De a fűtésre sem, mert a tekintélyes üvegtáblák közötti gáznak köszönhetően a tömör falnál is jobb az épület hőszigetelése. A különleges fűtőrendszer pedig a hőenergia kétharmadát újrahasznosítja. „Az áramellátás szünetelése esetén a 3300 lóerős aggregátor 24 órán keresztül képes biztosítani a teljes terminál áramellátását” – mutat Stephan Schattney repülőtér-fejlesztési igazgató egy döbbenetes méretű gépre az alagsorban. Soha ne legyen rá szükség, de ha tűz ütne ki a SkyCourt épületében, a hazánkban teljesen egyedülálló tűzoltórendszer akár 200 bar nyomáson a vízből mesterséges ködöt alkotva pillanatok alatt viszi le a hőmérsékletet, a tűz továbbterjedését megakadályozva.

„Erről az információs „totemoszlopról” mindent megtud majd az utas a SkyCourt-ról, az üzletek, éttermek, mellékhelyiségek elhelyezkedéséről” – mutat Schattney a járatkijelzőkre az épület forgalmi előtérre néző gigantikus méretű ablakai előtt. „Az üzletek 97 százalékának már van bérlője” – mutat körbe az igazgató. És valóban, a kirakatüvegek fölött már ott olvasható számos prémium márka neve: Herend, Burberry, Mont Blanc stb. A tágas belső a beépített bútoroknak, életteli kávézóknak köszönhetően mégis intim térként hat majd.

„Félmillióval több utasra számítunk idén, ez 8,7 milliót jelent” – mondja Stefan Schattney hozzátéve, hogy a SkyCourttal együtt a 2-es terminál befogadóképességeakár 22 millióra is nőhet. „A jelenlegi helyszűke abból adódik, hogy a különálló 2A és B Terminálokon elhelyezett belépőkapukat nem tudjuk rugalmasan kihasználni a schengeni területen belül és kívül utazók kiszolgálására. A SkyCourt erre is megoldást kínál, mivel a két terminálépület 6-6 új kapuján át belépő utasok úti céljuktól függetlenül mind ebbe a központi csarnokba érkeznek, és innen haladnak tovább a 2A vagy B

Terminálról induló gépeikhez.” – hangzik a válasz. Schattney egy látványtervet mutat, rajta a forgalmi előtérre benyúló, a terminálépületből kinyúló két móló, melyekhez újabb utashidak csatlakoznak. „Az új épületszárnyakra, az utashidakra van építési engedélyünk és szerződésünk, bármikor nekifoghatunk az építésnek, amikor a növekvő forgalom ezt szükségessé teszi”

A Budapest Airport a bővítéssel valódi transzferforgalmi terméket kíván létrehozni, ahol az utasok hasznosan és élvezetesen tölthetik az idejüket. A transzfer utasok száma már idén is növekedhet, részben a 2011-ben debütáló légitársaságoknak: az American Airlinesnak, a Qatar Airwaysnek és az airBalticnak köszönhetően. Az átszálló utasok számára lényeges a rövid átszállási idő, melyhez nagyban hozzájárul a csomagok hatékony mozgatása. A SkyCourt üzembe helyezésével az épület alagsorában lévő központi csomagelosztóban óránként több ezer poggyászt tudnak a megfelelő helyre eljuttatni. A megnyitás után a check-int követően mind az A, mind pedig a B terminálról ide érkeznek a csomagok és jutnak el az induló gépekhez.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?