hirdetés

Házias ízek és magyar vendégszeretet

Az itthon.hu összeállításában olyan hazai kisvendéglőket gyűjtöttek össze, amik őrzik a klasszikus házias vendéglátás és ételkészítés hagyományait. 

hirdetés

Az itthon. hu 25 hazai kisvendéglőt gyűjtött össze, melyekben a házias ízek dominálnak. A listát az étteremek online értékelései, általános megítélésük, eredményeik, weboldaluk minősége, hangulatuk, valamint kollégáik, szakmai partnereik tapasztalatai és ajánlásai alapján állították össze. A sorrend nem jelent rangsort.

Bakos Attila Családi Vendéglője, Szigliget

Ebben az eldugott kis balatoni vendéglőben a legszebb családi hagyományok szerinti magyar vendéglátásban lehet részünk.  A falakat nem magyaros díszek, hungarikumok díszítik, hanem családi ereklyék, fotók.

Kisvendéglő a Hargitához, Békéscsaba

Erdélyi ételkülönlegességek és eredeti boglyakemencében készült ételek, és a régi, barátságos parasztházakat idéző belső tér, melegség és egyszerűség a legjobb értelemben.

Régi Posta Étterem és Fogadó, Debrecen

Debrecen egyik legrégebbi, az 1690-es években emelt épületében működik ez a kis fogadó és étterem. Régen postaállomás és fogadó volt, ma különleges, történelmi atmoszférájú, magyaros pinceétterem. Az étlapon tradicionális fogásokat találunk minőségi alapanyagokból.

János vendéglő, Siófok

Siófok Szabadi-fürdőtelep részén keressük a János vendéglőt, ahol jó balatoni borokat, és házias ételeket kínálnak, kockás abroszos asztaloknál, a teraszon vagy a sörkertben. Klasszikus balatoni vendéglő, ami egész évben nyitva van.

Muskátli vendéglő, Hollókő

A gyönyörű Hollókőre is megéri elutazni egy kis palóc vendéglátásért. A hangulatos Muskátli vendéglőben a helyi palóc ételek legfinomabbjait kóstolhatjuk meg. Az Ófalu a Világörökség része, a vendéglőt pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Védnöki Táblával jutalmazta.

forrás: 123rf.com/ ildipapp
forrás: 123rf.com/ ildipapp

Aranysárkány Vendéglő, Szentendre

Az Aranysárkányt 1978-ban nyitották meg, és azóta is fáradhatatlanul szolgálja vendégeit. Kiváló helyen, Szentendre Fő terétől néhány lépésre találjuk. A vendégteret egy padlástérben alakították ki, és csak egy 300 éves szőlőprés választja el a látványkonyhától. A TripAdvisor utazási portál többször sorolta a legjobbak közé ezt a kis szentendrei vendéglőt.

Eresz Étterem, Lajoskomárom

Siófoktól 25 km-re délre keressük az Eresz étteremet, ami 1999-ben nyitott meg. A 200 éves, szépen felújított épületben kialakított vendéglő 120 főt tud befogadni egyszerre. A beltéren használt kültéri téglák és az eresz mediterrán utcák hangulatát kölcsönzik a helynek, de csempésztek bele egy keveset a barokk villák világából is. Tartozik hozzá egy szőlőskert és pinceétterem is. 2004-ben az ország 100 legjobb étterem közé választották. Különlegessége a vendéglőnek, hogy kaphatók saját készítésű lekvárok és zöldségkrémek.

Őrszem Fogadó, Szalafő

A panzióval is rendelkező vendéglőt Szalafőn, az Őrség szívében találjuk. Családias hangulat és minden hivalkodást nélkülöző belső tér jellemzi a helyet. Ételeik és italaik a klasszikus magyar vendéglátás és gasztronómia házias világát ígérik. A fogadóban örömmel segítenek a környék felfedezésében túraajánlatokkal, úti cél tippekkel.

Harapó Mókus Vendéglő, Budapest

Családias hangulatú óbudai kisvendéglő, nagyon jó az ár-érték arányú fogásokkal, különleges és hagyományos, magyaros ételekkel. 1993 óta szolgálják ki a betérő vendégeket, töretlen udvariassággal és kedvességgel. Saját bevallásuk szerint olyan ételeket szeretnek készíteni, amilyeneket a nagymama csinált.

Bálint Borárium, Pázmánd

A Velencei-tótól északra fekszik ez a mediterrán hangulatú kis borárium és bortrezor. Teraszáról szép panoráma nyílik a pázmándi szőlőhegyre. Ételeik sparhelten és annak sütőjében készülnek, a választék nem bőséges, de annál izgalmasabb fogásokat tartalmaz. A vendéglőhöz tartoik egy bortrezor és egy galéria is. Boltjukból pedig Pázmánd és környéke ízeit magunkkal is vihetjük. Olyan különleges termékeket kapni ott, mint például a bordzsem, a szőlő szörp és a szőlő dzsem.

Vadvirág Vendéglő és Fogadó, Tatabánya

Az épület már 1768-ban is fogadóként működött, de a jelenlegi tulajdonos és családja 25 éve működteti. Mára a környék meghatározó és kedvelt vendéglője és panziója lett. Hagyományos, magyaros ételeiket fatüzelésű kemencéjükben készítik: csülköt, kacsát, kenyeret, házi sajtos pogácsát. Teraszukon nyáron húst és halakat is sütnek. Több helyiségük is van, így családok, baráti társaságok a vendégektől külön is élvezhetik egymás társaságát.

Lilaakác Kisvendéglő, Abádszalók

A Tisza-tónál, egy több mint 100 éves kocsmaépületben alakították ki a Liliaakác Kisvendéglőt. Az autentikus környezethez gondosan megválogatott magyar fogások, helyi ételek és finom borok járnak. Tavasztól őszig vannak nyitva, és van egy kis játszóterük is a gyerekeknek. Teraszukat teljesen beborítja az épülettel egyidős lilaakác lombja és virágai, ami ritka hangulatossá teszi azt.

Öreg Harang borozó, Hévíz

A város északi csücskében, az egregyi szőlőhegyen áll az Öreg Harang, ami elsősorban egy hangulatos borozó – csodás kilátással –, de konyhájuk is van, méghozzá nem is akármilyen. Egyedi ételkínálatukhoz mindent a környékbeli termelőktől, tenyésztőktől szereznek be, amikből a legjobbat hozzák ki. A választék széles, az étlapon kecske, szürke marha, vízi bivaly, szamár, gyöngytyúk, nyúl és mangalica is van. Vannak vegetáriánus fogásaik is. Csendes, meghitt környezet, rusztikus fabútorzat, egyedi kerámia kiegészítők jellemzik a vendéglőt.

Tornácos étterem, Hegykő

Ez a vendéglő elsőre talán kicsit kilóg a sorból, mivel egy szálloda étterme, és a berendezését tekintve is elegánsabb, mint a házias kisvendéglők. Azonban a hangulat és a kiszolgálás éppoly barátságos, a környékbeli alapanyagokból pedig pont olyan finomakat főznek, amilyenre vágyunk. Van több, változatos hangulatú termük, grillteraszuk, cukrászatuk és egy Spejz nevű kisboltjuk, ahol helyi termelők portékáit vásárolhatjuk meg, mint például fürjtojás, csípős paprika, kecskesajtból készült kozmetikumok, kézműves kerámiák, borok, fűszerek. Az Tornácost a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Védnöki Táblával tüntette ki.

Borbarátok Étterem Borpince és Panzió, Badacsonytomaj

A Badacsony hegy keleti lejtőjén, több mint 20 éves családi vállalkozásként üzemel a Borbarátok vendéglője, mellette a panzió és a Fata borászat. Minőségi badacsonyi borok és finom ételek várnak minket hangulatos kerthelyiségben. Március végétől december közepéig vannak nyitva.

Borostyán Étterem, Bükkszentkereszt

Barátságos vendéglátás, hamisítatlan vidéki hangulatú étterem a Bükk szívében, ahol a hagyományos háztáji fogások, a hal- és vadételek mellett nagy hangsúlyt kap a bükk gyógyfüveinek felhasználása is. A helyi vadszeder-, kökény-, fenyőrügy- és csipkelekvárok szintén népszerű köretei az ételeknek, de meg is vásárolhatók az étterem bioboltjában.

Plintenburg étterem, Visegrád

A Plintenburg 2007 óta üzemel Visegrádon, ízletes ételeivel, kedves kiszolgálással, közvetlenül a Duna partján, a hajóállomás mellett, a Visegrádi várhegy lábánál. A fapadlós, napernyős teraszról remek kilátás nyílik a Dunára és az északi dombokra. Az étterem jó kiinduló- vagy végpontja lehet egy kirándulásnak a várba, Dömösre vagy komppal Nagymarosra.

Hármaskönyv Fogadó, Alsópetény

A Dunakanyartól Észak-keletre találjuk Alsópetényen ezt a kis családias vendéglőt. Specialitásuk a hatalmas fatálak, jó sok finomsággal megpakolva, megfizethető áron. A vadászház jellegű beltér, parasztházas beütéssel és diófa bútorokkal megfelelő hely, egy baráti lakoma elköltésére. A klasszikusok mellett sok különlegességet (békacomb, nílusi fogas, afrikai harcsa, cseres mártás) is találunk az étlapon.

Kiskakukk étterem, Budapest

Ez az 1913-ban alapított, klasszikus, vendégszerető kiszolgálás mellett elkötelezett étterem Budapesten, a Pozsonyi úton található. Céljuk, rávenni a vendégeket, hogy időt szánjanak az étkezésre, az ételek élvezetére, míg a személyzet ugyanígy az elkészítésre és a felszolgálásra, hogy ez egész ottlét ne csak egy étkezés, hanem egy élmény legyen. A legjobb alapanyagokból a lehető legnagyobb odafigyeléssel készítik a hagyományos magyar polgári és a nemzetközi konyha különlegességeit.

Magyaros Csárdás Restaurant, Balatongyörök

Balatongyörök csárdás magyaros kisvendéglője Zala környéki ételekkel és házi készítésű süteményekkel csábítja vendégeit. Több generáció óta egy család működteti, változatlan lelkesedéssel, odaadással és szakértelemmel. Jelenlegi, múlt század eleji belső dizánjával tizenöt éve Balatongyörök népszerű étterme. A változatos ételek mellé díjnyertes pálinkák közül és a környék legjobb boraiból választhatunk. Több hazai díj és kitüntetés is öregbíti a hírnevüket.

Winkler Ház Panzió & Étterem, Vásárosnamény

Vásárosnamény belvárosában családi tulajdonban lévő, meghitt hangulatú étterem, ahol a tradicionális és modern ételkülönlegességeket elsősorban helyi alapanyagokból készítik. Az étterem egyben kisebb rendezvények és esküvők helyszíne is. Nyáron, a tágas mégis meghitt hangulatú kerthelyiségben a kemencében sült és grill ételek is étlapra kerülnek.

Csalogató Étterem, Budapest

Több évtizede működik a Csalogató Kisvendéglő Zugló kertvárosi részén, nem messze a város központjától, de távol a város zajától. Baráti hangulatú étterem egyszerű, de finoman elkészített ételekkel, megbízható, állandó minőségben és kiváló ár/érték aránnyal. 60 fős kerthelyisége is szép, bent pedig híres vendégek jókívánságait és aláírásait nézhetjük meg a falon.

Kakukk étterem, Bánd

A Veszprém megyei Bánd községben találjuk a környék legnépszerűbb éttermét. A klasszikus magyar konyha ízei jelennek meg az étlapon (tyúkhúsleves, borjú-bécsi), de rendelhető pacalpörköltet, vesevelő is. De kaphatunk vadételeket és tésztákat is az igazán széles és igényes kínálatból. Veszprémi vagy a bakonyi túrák előtt/után a legjobb állomásunk lehet.

Ördögmalom Erdei Étterem, Visegrád

Az Ördögmalom egy hatalmas faház az erdő közepén, az Apátkúti-völgyben, közvetlenül a pisztrángos tavak szomszédságában. Ennél fogva ételkínálatuk is elsősorban pisztráng- és vadétel-különlegességekben bővelkedik, de fontos alkotóelem az erdei gyümölcsök, gombák, fűszerek is. Füstölt pisztrángot elvitelre is kérhetünk, érkezhetünk bakancsban vagy kerékpáron is, szívesen látnak minket. Belül fa bútorok, a teraszon rönkasztalok teszik még hangulatosabbá az összképet.

 Kulinárium Muskátli, Orfű

A vendéglő Orfű főterén, a templom mellett, egy csodálatos parkban van. Már megérkezni is egy élmény, olyan szép az épület és környezete. Az étlapon hagyományos népi ételeket, és modern nemzetközi fogásokat is találunk. Sokat dolgoznak a környéken jellemző medvehagymával. Konyhájuk jó minőséget a Magyar és a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség is a Védnöki Táblájával ismerte el. A Muskátlinak saját néprajzi bemutatója van, bekerített játszótere, házi nyulai, valamint Serényi László fafaragó népművész mester állandó kiállítása is náluk kapott helyet.

 

(forrás: itthon.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk