hirdetés
hirdetés

História-völgy: az eleven múlt

Lezárult a fejlesztési projekt és megnyílt Borsod-Abaúj-Zemplén Megye észak-keleti részének új turisztikai látványossága, a História-völgy.

hirdetés

Közös elképzelés volt, hogy a települések évszázadok során fennmaradt kulturális emlékeit őrizzük meg és adjuk át az utókornak. A História-völgy létrehozásának gondolata a vidék jeles kutatója, dr. G. Fekete Éva, a Miskolci Egyetem docense fejében született meg. Az ötletet a térség több  települése el is fogadta, akik közös konzorciumot alkotva pályáztak az Észak-magyarországi Regionális Operatív Program keretében fejlesztésekre, a megvalósításhoz 460 millió forint európai uniós támogatást nyertek el, mondta el lapunknak Csabai Gyula, Boldva polgármestere, a Cserehát Település Szövetség elnöke.

Az 540 millió forintos program tizenkét helyszínt ölel fel, Bodvától indul és 55 kilométeres hosszúságban, a szlovák határnál levő Hidvégardóval zárul. Boldván jelképesen megnyitották a História-völgy kapuját, valamint műemléki környezetben létrehozták a Barátok Házát. A kulturális és turisztikai központban a helyi szerzetesélet emlékeit állították ki, köztük az egykori boldvai kolostorban keletkezett, első magyar nyelvi emléküknek, a Halotti Beszédnek is emléket állítanak.

Interaktívan mutatják be a Halotti Beszédet
Interaktívan mutatják be a Halotti Beszédet

Borsodszirákon, az úgynevezett "Hímes házban" olyan bemutatóhelyet alakítottak ki, ahol a paraszti barokk lakás- és viselet emlékeit mutatják be. Utóbbiakat fel is próbálhatják a turisták. Egyébként ebben a faluban nyugszanak Bartók Béla ősei. A róla elnevezett emlékszobában a látogatók megtekinthetik a világhírű zeneszerző relikviáit, a zenesarokban pedig bele is hallgathatnak a mester műveibe.

Damak határában több évszázados múltra tekint vissza a szőlő- és a gyümölcstermelés. A létrehozott bemutatóhelyen megismerhetik a látogatók a hagyományos fajtákat, a gyümölcstermelés fogásait, valamint a régi és az új feldolgozási módokat.

Szendrőládon a cigány kultúra, a képzőművészet és kézművesség kiállító- és alkotóhelyét láthatja a közönség, miközben hangszereket próbálhatnak ki, cigány dalokat, meséket tanulhatnak.

A boldvai Barátok Háza
A boldvai Barátok Háza

Szendrő városában a helyreállított vár 17 méter magas kilátó tornyában az építmény történetét, valamint a hajdani végvári élet életképeit mutatják be. Emellett a Szendrőről a XX. században Amerikába kivándorolt és részben visszatért embereknek külön bemutatóhellyel állítanak emléket.

Szalonnán hazánk egyik legjelentősebb román kori műemléktemploma mellett, a parókia épületében a térség kiemelkedő egyházi és világi alkotóit ismerhetik meg a vendégek.

Szinpetriben a könyvnyomtatásra emlékeznek, ahol a "Világ legnagyobb könyve" látható, amelyet hagyományos technológiával készítettek és Guinness-rekordot tartó szenzációnak számít.

Komjátiban gyűjtötték össze a Bódva-völgyi fatornácok és kapuk hagyományos motívumait, amelyeket a felújításokhoz és az új építkezésekhez is felhasználnak.

Érdekességnek számít, hogy a XIX. századi paraszti gazdálkodás egyes elemei még ma is élnek Tornaszentandráson. Az ottani bemutatóhelyen azokat a praktikus módszereket gyűjtötték össze, amelyek a ma emberének a környezettudatos és takarékos háztartásvezetéséhez is hasznosak lehetnek.

Bódvaszilason az egykori Eszterházy uradalom tiszttartó kúriájának pincéjében mutatják be a barokk kor gasztronómiájának néhány elemét. Ezeket meg is ízlelhetnek a turisták.

A História völgy kapuja
A História völgy kapuja

Végül Hidvégardón - hazánk legészakibb településén - a szlovák határnál zárul a História-völgyi program, ahol a Gedeon kúriában az országhatár változásainak hátterét és annak a mindennapi életre gyakorolt hatását ismerhetik meg az érdeklődők. Bemutatják a határ menti kapcsolatokat, valamint a magyar-szlovák nép kultúrájának egymásra gyakorolt hatásával is foglalkoznak. Hidvégardó az országhatáron átjáró gyalogtúrák központja is, ahonnan versenyeket is indítanak. Az idelátogató turisták kiállításon ismerhetik meg a tájékozódás történetét és eszközeit.

Boldva polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy jövőre fejeződik be az edelényi Couburg-kastély felújítása, ahol turisztikai és kulturális központot létesítenek, amely szintén kapcsolódik majd a História-völgyhöz. Csabai Gyula bízik abban, hogy az említett sokszínű fejlesztési program megvalósulásával még többen ismerhetik meg a História-völgy értékeit, amely vonzóvá teszi ezt a vidéket. Bővül a szálláshelyek száma és több turista érkezhet ebbe a gazdaságilag hátrányos helyzetű térségbe. A fiatalok "kihelyezett" történelem órákon is megismerhetik a História-völgy krónikáját.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk