Ilyen lesz a 21 milliárd forintból megújuló debreceni főpályaudvar

Huszonegy milliárd forintból épül Debrecenben az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ, a Debreceni Főpályaudvar. A jelenlegi MÁV állomás központi épülete megújulva, bővítve közvetlen átszállást biztosít majd az utasoknak a vasúti járatokra, helyközi és helyi járatú autóbuszokra, villamosokra, trolibuszokra. A repülőtérre pedig majd vasúton juthatnak ki az utasok. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Debrecen vasútállomását a II. világháborúban lebombázták, a világégés áldozat lett az a városrész. Később a romokat lebontották és új állomást építettek, s 1961-ben adtak át rendeltetésének a Nagyállomást. Az akkori kor színvonalának megfelelő, modern épülethez azóta nem nyúltak. Az önkormányzat a közlekedés fejlesztésére 2013-ban kiírta a pályázatot az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ tervpályázatára. Még abban az évben győztes hirdetett az Archiko Kft. és Lengyel Építész Műterem Kft.-k javára. A Nagyállomáson tartott mai sajtótájékoztatón mutatta be a terveket Papp László polgármester, Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, és a tervezők.

A föld alá is építkeznek

A helyi közösségi közlekedés megújult, új villamosok, autóbuszok, trolibuszok álltak forgalomba, s új életre kapott a repülőtér is. A közösségi közlekedést fogja össze majd az Az Intermodális Közösségi Központ, mely a modern európai közlekedés szimbóluma lesz. Minden közlekedési ágat integrál a centrum, és új arculatot kap az előtte fekvő Petőfi tér is. Orbán Viktor miniszterelnök május 18-án mondta ki az Európai Unió és a kormány általi támogatás összegét, a 21 milliárd forintot, s azt is hozzátette, minden bizonnyal kacslábon forgó lesz az épület. Valóban impozáns lesz, de nem pazarló, funkcionalitás, attraktivitás és hatékonyság jellemzi – mondta Papp László polgármester. – 115. 000 négyzetmétert érint a fejlesztés. A vasútállomás jelenlegi épülete megmarad, de lebontják a keleti szárnyát, s felújítják a nyugatit. Épül hozzá két új irodaszárny 8700 négyzetméteren a közlekedési vállalatok központjának, a forgalomirányításnak, s üzleti egységeknek. Oda tervezik Debrecen smart city központját is. A tér alatt 12.000 négyzetméteres autóbusz pályaudvar épül. Az adja a főpályaudvar urbanisztikai értékét, hogy a föld alá vezetik a közlekedést a környékéről az élhető város érdekében.

Eltűnik a forgalom a városrészből

Eltüntetik a forgalmat ebből a városrészből, s az ország legforgalmasabb útjának, a Nagyállomás előtti teret átszelő 4-es számú főútvonalnak a forgalmát is a föld alá vezetik a Vörösmarty és a Varga utca között. Ott lépnek majd be a buszok a pályaudvarra. A villamos közlekedés a föld felett marad, kerékpáros és gyalogos közlekedéssel együtt, és még két megállóhely épül a kötöttpályás járműveknek. A főpályaudvar keleti oldalán 390 férőhelyes 11.000 négyzetméteres parkolóház épül, s ott kap helyet a taxiállomás is, valamint 150 kerékpár tárolására fedett kerékpártároló. A Nagyállomás előtti Petőfi tér nagy, forgalmas útkereszteződése 3 év múlva a múlté lesz. Megújul a park, lineáris szökőkúttal, vízi játszótérrel, zöld felületekkel, utcabútorokkal s a villamos vonallal alkot modern környezetet és közlekedést. A háborúban elpusztult, Deák térnek nevezett környék lebombázott épületeit, a törvényszéket, a zsinagógát valamilyen formában szeretnék láttatni, ezért eredeti állapotukban vizualizálják a térre. A jelenleg Nagyállomásként emlegetett épületet nem véletlenül nevezték a sajtótájékoztatón következetesen főpályaudvarnak. Ugyanis a 100-as vasútvonal felújításának részeként új vasúti megállókat építenek ki Apafa és a Fényesudvar környékén, tehát a jelenlegi nagyállomásé a főpályaudvari funkció. A 21 milliárdos beruházáshoz várja a város a támogatás kiírását. 2016-ban indul a pályázat kivitelezési tervezése, a jövő év második felében kezdődnek az építkezések, s 2018-tól működik a főpályaudvar 2019-es átadással.

Összehangolt menetrend

Nagyon fontos beruházása ez Magyarországnak, a polgári berendezkedési program szimbolikus állomása. Az Intermodális Közösségi Közlekedési Központ a különféle közlekedési eszközök, módok közötti váltást jelenti – fordította le az idegen szavakat Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. A fejlesztés magával hozza az összehangolt vasúti és autóbusz menetrend, az egységes utas tájékoztatás és egységes tarifarendszer életbe lépését. Egy jeggyel juthat el majd az utas úti céljába. A beruházás az Integrált Közlekedésfejlesztés Operatív Program keretében valósul meg.


Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.
Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál

Újabb fenntarthatósági lépés ennél a légitársaságnál 

Hamarosan a Wizz Air járatainak tíz százaléka repülhet zöld üzemanyaggal.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.