hirdetés

Ilyen volt az Olaszrizling Szerintünk

Február első hétvégéjén a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok közös szervezésében, 27 kiállító borász részvételével lezajlott a 10., jubileumi Olaszrizling Szerintünk. A rendezvényen idén a balatoni borpiramis második lépcsőfoka, a HegyBor került fókuszba.

hirdetés

Február 1-én zárt körű szakmai esttel kezdődött el a 10. Olaszrizling Szerintünk. A másnapi sajtótájékoztatón felszólalt a két házigazda: Jásdi István (Jásdi Pince) és Kovács Tamás (Szent Donát Birtok), valamint Laposa Bence a Balatoni KÖR elnöke, Dobosi Győző, mint hegyközségi küldött, illetve Gál Péter az Agrárminisztériumtól.

Az idei Olaszrizling Szerintünk központi témája a Balaton körüli ‘hegyek’ borai voltak. A régiós összefogást jelentő BalatonBor következő szintjét a Balaton körüli Hegyborok jelentik. A cél, hogy a már működő helyi eredetvédelmek mintájára - mint a Káli, a Csopaki, a Somlói, vagy a Tihanyi - a jövőben további fontos balatoni termőhelyek is meghatározzák a borstílusukat és létrehozzák a saját eredetvédelmüket. Ehhez a műhelymunkához ad segítséget a BalatonBor mintájára működő HegyBor program. A HegyBorok olyan termőhelyi borok, melyek olaszrizlingje kizárólag egy meghatározott ‘hegyről’ származik és képesek megmutatni a hegyek egyéniségét.

„Az Olaszrizling Szerintünk az évek alatt eljutott odáig, hogy egymás borainak megimerésén túl olyan eszmecserék és műhelymunkák fóruma legyen, mely jövőképet ad a balatoni bornak. Elmondhatjuk, hogy mára kialakultak azok a régiós és hegy szintű olaszrizling referenciaborok, melyek mögé nagyszámű termelő képes felsorakozni. Ezzel elindulhat a Balaton mint egységes borvidék piaci újradefiniálása.” – összegezte Kovács Tamás a központi téma kapcsán.

A másik házigazda, a rendezvény megalkotója, Jásdi István líraian fogalmazott: „mindezzel együtt sem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Györgykovács Imi példásan érlelt Somlóiját, Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.“

Dobosi Győző pedig az összefogás erejét szerette volna kihangsúlyozni: “a vinea Balaton program legnagyobb sikere talán nem is maga termék (HegyBor, BalatonBor) hanem az szakmai összetartás a Balaton körül, amire bátran építhetjük ezeket a márkákat!”

A sajtótájékoztatót követően a két helyszínen folytatott sétálókóstolón a kiállító termelők HegyBorait, valamint a borpiramis legfelső lépcsőfokát jelentő dűlősborait lehetett megkóstolni. Bár a meghívottak közül legnagyobb számban a Balatoni borrégió termelői voltak jelen, most is lehetőség nyílt megkóstolni más borvidékek legkiemelkedőbb olaszrizlingjeit is: Somló, Zala és Eger képviseltette magát még az eseményen. A február elejéhez képest rendhagyó melegnek számító időjárásnak és a helyszínek közötti kényelmes átjárást biztosító busztranszfernek köszönhetően a vendégek kényelmesen kóstolhatták végig a kiállító termelők borait.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk