hirdetés
hirdetés

Irodalmi ínyencségek, halvacsora és borköltemények

A Tisza a magyar irodalom számos alakját megihlette már. Petőfi verse kedvelt általános iskolai memoriter, s több Nyugatos író is megörökítette műveiben a folyót. Nincs ez másként a kortárs írók és költők esetében sem: a Tisza-tóhoz érkeztünk képzeletben a Nyugat Itthon alkotóival.

hirdetés

"Ki a Tisza vizét issza, annak szíve vágyik vissza." Nagy költőink közül Petőfi Sándor, Juhász Gyula lelkét is megérintette a folyó egyedülálló hangulata, de az itt élő nép is számtalan dalban, mesében örökítette meg a szőke Tisza szépségét. A Tisza-tavi régió bemutatkozására a Hemingway étteremben került sor a Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat Irodalmi Kör közös kampányának májusi estjén. A Tisza-tó egyik kiváló „terméke" a hal, nem meglepő tehát, hogy a régió és az általa ihletett költemények bemutatóját halvacsora kísérte.

Szülőhelyét, a Tisza-tóhoz közeli Mezőcsátot és a Tisza-tavi régiót Kálloy Molnár Péter mutatta be, s ez alkalomból természetesen elhangzott az azonos című dal is a művész 2010-es albumáról. A dalt követően Kálloy Molnár Péter olvasta fel a régió által ihletett kortárs irodalmi műveket is. Az irodalmi „falatok” mellett tiszai halakból készített fogásokkal kápráztatták el a közönséget, a menühöz az új Egri Csillag borokat kínálták. A Tisza-tavi halakból készített fogásokat a HelloHal.com gasztrobloggere, Horváth Szabolcs horgász és autodidakta szakács gasztroshow-ja keretében mutatták be.

A csak nevében és látványában tó, valójában átfolyásos tározó különleges természet közeli élményeket nyújt látogatóinak. A horgászokat és a madarak szerelmeseit a Sarudi-medence és a tiszafüredi madárrezervátum várja, az Abádszalók és Kisköre között elterülő vízfelület a strandolók és a vízi sportok paradicsoma. A gyógyulni vágyók számos környékbeli termál- és gyógyfürdőben (például a megidézett Mezőcsáton is) kereshetnek enyhülést panaszaikra. A legfiatalabb turisztikai régió évről évre új látnivalókkal bővül.

Játékos, és egyben szakavatott felfedezésében hatalmas szerepet játszik a tavaly megnyílt Tisza-tavi Ökocentrum, amely számos zöldprogramot, csónakos, gyalogos ökotúrát indított el, s mutatja be interaktív eszközökkel a tó élővilágát. A játszva tanulás fontos szempont lehet akár osztálykirándulás szervezésekor is, a régió ennek is kiváló helyszíne.

Közel 252 ezer vendégéjszaka: ez jellemezte a Tisza-tó turisztikai mérlegét 2012-ben, s ez még mindig csak a kezdet a vadvízi ország életében. Kezdet, mert a Magyar Turizmus Zrt. tavaszi kampányának fókuszpontjában – melynek hívószava az „Ébredés" – szintén a Tisza-tó, az öko-falusi turizmus, valamint az aktív és vízparti időtöltés áll.

Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői gárdája és a neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek, prózák, úti leírások szerzői (mások mellett Bak Rita, Bolemant László, Horváth Gábor Miklós, Lukács Sándor, Petőcz András, Schwalm Zoltán, Zalán Tibor, Váczy András, Vörös István) és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. A művészeti vezető: Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör alapító-főszerkesztője.

A művek egy része a rendezvény alkalmával hangzik el először közönség előtt. Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu portálja főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. A honlap mellett, a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az érdeklődők a kortárs művekkel.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk