hirdetés

Itt a Dining Guide idei győzteseinek listája

Magyarország legjobb étterme a Costes, Rosenstein Tibor életmű-díjat kapott. A Top 10 pedig idén igazából 12.

hirdetés

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyeket hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően, nem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek. A nemzetközi szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos séfje. Munkáját az előző évekből már ismert Nicola Portinari is segítette, aki a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke. A nemzetközi szaktekintélyek között szerepel a Dining Guide tanácsadója, Fausto Arrighi is, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál.

Az olasz bírák Gianni két oldalán
Az olasz bírák Gianni két oldalán

A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2018-ban a Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes 93 ponttal.  

A Costest követi 92+ ponttal a Borkonyha, mely javított tavalyi helyezésén. A Borkonyha konyháját vezető Sárközi Ákos séf a televíziózás irányába tett kitérője után érezhetően intenzívebben van jelen az étteremben, ami jó hatással van Magyarország első Michelin-csillagos bisztrójára.

92 ponttal az Onyx következik. Mészáros Ádám séf rátalált a saját útjára, precíz és megbízható, és folyamatosan stabilan teljesíti azokat az elvárásokat, amelyek egy nagy forgalmú, belvárosi, csúcskategóriás budapesti étteremmel kapcsolatban felmerülhetnek.

Szintén 92 pontos a Bábel, melyet idén már egyedül Veres István séf visz. Innováció, „nordic kitchen”, kortárs design.  

A Costes Downtown szintén 92 pontot érdemelt, ebédmenüje és annak ár-érték aránya ebben a magas kategóriában szinte egyedülálló, szintén nem elhanyagolható, hogy az egyik legerősebb (szállodai) reggelit prezentálja Budapesten.

91 ponttal szerepel a kalauzban a Stand25, mint új belépő. Széll Tamás és Szulló Szabina piaci bisztró koncepciója a Lyonban vagy Barcelonában megismert, régóta jól működő piacéttermek mintáján alapul.

Az idei győztes konyhák séfjei
Az idei győztes konyhák séfjei

Az ő jelenlétük a TOP10-es listában némi magyarázatra szorul. Idén ugyanis valójában a TOP10 étterem 10+2 éttermet takar. Mivel a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy hogyan felelnek meg a tőlük elvárható szintnek, két olyan éttermet is a legjobbak közé soroltak, amely nem tekinthető „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgozik. Ettől függetlenül azonban kétség kívül csúcskategóriás. A Dining Guide nem szerette volna, ha ezek miatt szűkebbre kell „szabni” a tíz legjobb étterem listáját, így idén 10+2 éttermet listáztak legjobb tíznek.

A Stand25 mellett így került még 90 ponttal a legjobb éttermek közé a Garai Ádám és Ádám Csaba vezette Olimpia.

Az ösztönös ízek “fenegyereke”, Huszár Krisztián étterme a Fáma 91 pontos, szintén 91 pontos a Mizsei János séf által vezetett MÁK, mely megbízható és állandó szereplője a tízes listának.

Tavaly új belépő volt, idén tartja magát 91 ponttal a St. Andrea Borbár.

Sok év után végre egy vidéki étterem is bekerült a Dining Guide TOP 10-es listájára. Az Anyukám Mondta 90 pontot érdemelt.

A TOP10+2-es listát Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja, mely több mint 20 éve meghatározó étterme hazánknak.

A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Costes

Különdíjak: 

Nespresso-Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie 

Gyulai Pálinka-Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke

Zwack Izabella Borkereskedés- Az Év Borlapja Díj: Borkonyha

Hennessy-Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf – Tama

Neff-Év Innovatív Konyhája Díj: Innio – Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros

Unicum Riserva-Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma – Huszár Krisztián séf

San Pellegrino-Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf – St. Andrea Borbár

Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide Életmű Díj – Rosenstein Tibor

Az idei év két nagy győztese: Rosenstein Tibor és Palágyi Eszter
Az idei év két nagy győztese: Rosenstein Tibor és Palágyi Eszter

Top 10 +2 étterem:

Anyukám Mondta – Dudás Szabolcs séf

Arany Kaviár – Kanász László séf

Babel – Veres István, séf

Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

Costes – Palágyi Eszter, séf

Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf

Fáma – Huszár Krisztián, séf

MÁK – Mizsei János, séf

Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek  

Onyx – Mészáros Ádám, séf

St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf

Stand25 – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros

(forrás: Dining Guide / Vendég)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk