hirdetés
hirdetés

Járt már Európa Grand Canyonjánál?

A látvány lenyűgöző és a méretek elképesztőek. Több tíz emeletnyi magas mészkősziklák sorakoznak egymás mellett, alattuk pedig hatalmas szurdok tátong. Lenn a mélyben az azúrkék vizű Verdon folyó csíkját látni.

hirdetés

Európa egyetlen Grand Canyonját a mediterrán Dél-Franciaország területén találni. Aki veszi a fáradságot és ellátogat ide, meggyőződhet arról, hogy az elmúlt időszakban turistaparadicsommá fejlesztették a területet, ahol évente sok ezren fordulnak meg a világ különböző részeiből. A szurdokot a természet csodájaként emlegetik, melynek látványa nagy élményt jelent a természetszerető látogatóknak. Kevesen tudják, hogy a francia tengerparttól alig másfél óra alatt érhető el, a festői Perovence tartományban a kanyon tetején kanyargó úton. Itt bámulatos szépséggel tör elő a táj, amely évmilliókkal ezelőtt, az Alpok felgyűrődése után a geológiai harmadkor időszakában alakult ki, ahogy a Verdon folyó utat vágott magának a mészkövekben.

A szurdokba tartó Verdon

Lenn a szurdok alján egy másik érdekességet is látni, miután találkozik egymással a Verdon és az Artuby folyó, amely a magasból, a kilátó teraszáról jól nyomon követhető. Ennek a közelében húzódik a panoráma utat összekötő 180 méter magasan ívelő viadukt, - az Artuby híd -, amely a modern építészet egyik remeke.

A viadukt

A kanyon méretei lenyűgözőek. A szélessége néhol eléri kétszáz métert, máshol a másfél kilométert, de közvetlenül a Verdon-folyó vizénél mindössze nyolc méteresre szűkül. Emellett 21 kilométer hosszúságban ejti ámulatba a vendégeket szépségével. A viadukt közelében, a 450 méter mély szakadékhoz vezet az a turistaút, melynek végét közvetlenül a folyónál találni. A bakancsos turisták szívesen látogatják.

Út a kanyon tetején

A kanyonban tovább haladva, az 1500 méter magas tömb alatt fantasztikus kép tárul a látogatók elé. A Lac de Sainte - Croix elnevezésű, tóvá duzzasztott Verdon-folyó, melynek a sziklák közé benyúló smaragd zöld színű csíkja pazar látvány. A hatalmas víztömegből mesterséges úton, még 1974-ben tavat alakítottak ki és azóta élvezik a vízi sportok szerelmesei. Emellett áramot termel és a vizét locsolásra is használják a kertészetekben. Természetesen a csónakok, a kajakok, a vízibiciklik itt fő eszközök, melyekkel a szurdokba evezhetnek a turisták.

A két folyó találkozása

A kanyon legfontosabb túraútvonalát éppen 85 esztendeje, 1928-ban alakították ki és két évvel később nevezték el Edouard Alfred Martel (1859-1938) francia karszt- és barlangkutatóról. Ő vezette két társával az első expedíciót a Verdon kanyon mélyére 1905 augusztus 11-én. Ennek a kivételesen gyönyörű vidéknek a megőrzésére viszont csak jóval később, 1977-ben hozták létre a régiós természetvédelmi parkot, a Parc Natural Regional du Verdont, amely azóta különleges védelmet nyújt a területnek. A kanyon tetején az elmúlt években hét kilátót építettek. Ezek segítségével a környék valamennyi természeti szépségét felfedezhetik az érdeklődők.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk