hirdetés
hirdetés

Kemencés falu a Zsóry fürdő szomszédságában

Az elmúlt két évben jelentősen fejlődött a turizmus Szihalmon - tudtuk meg Bóta József Sándor polgármestertől. Az országos hírű mezőkövesdi Zsóry Fürdőtől alig három kilométerre levő faluban egyre jobban felismerik a vendégvárás jelentőségét.

hirdetés

Bóta József Sándor a Turizmus Online-nak elmondta, hogy Szihalmon hét, szabadtéren működő kemencével udvart nyitottak. Itt turisztikai, gasztronómiai rendezvényeket tartanak,  hagyományos népi ételek készítésére invitálják a vendégeket. Tavaly jelentették meg a Szihalmi Útikalauz-t, mely sok fotóval és térképpel illusztrálva mutatja be a község látnivalóit és  hasznos tanácsokat, útbaigazítást nyújt a turistáknak.

Szihalom fontos része a Zsóry Fürdő közvetlen szomszédságában, az Ostoros patak melletti  450 ingatlanos üdülőfalu. A fürdőhöz a faluból három kilométer hosszú kerékpárút is vezet, amelyet egyre többen használnak a bringások közül. Többen túrákat is szerveznek. Az elmúlt időszakban tíz utcában újították fel a járdát és az útburkolatot az Új Széchenyi Terv keretében.

Támogatással szeretnék felújítani a falu parkosított központját, mely  szintén fontos turisztikai attrakció lehet. Az egyházi, a gazdálkodási hagyományok, szokások megőrzésére nemrég anyagi támogatást nyertek, melyből önálló kiadványt, illetve CD-t készítenek. A jövőben még inkább szeretnék bemutatni az érdeklődő vendégeknek a paraszti kézművesség eszközeit és tárgyait, valamint a kisállattenyésztés sokszínűségét.

Április végén tartják az idén tíz éve alakult Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület jubileumi programját kiállítással és bemutatókkal. Májusban a falu búcsúja keretében találkozóra "hívják haza" a Szihalomról elszármazottakat. Június elején lesznek a kemencés Falunapok gasztronómiai fesztivállal.  Augusztus 20-án Szent István-napi  kemencés kenyérünnepet tartanak. Szeptemberben a Kálvária Búcsúra hívják a vendégeket. Novemberben hagyományőrző disznóvágás lesz a sláger, decemberben pedig a karácsonyra készülve az adventi hagyományokat elevenítik fel. 

A polgármester arról is szólt, hogy a következő másfél-, két évtized legfontosabb turisztikai fejlesztése a helyben talált gyógyvizek feltárása és hasznosítása lesz. A kémiai vizsgálatok szerint  ezek a vizek elsősorban a bőrbetegségek gyógyítására alkalmasak.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk