hirdetés
hirdetés

Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk

Annyiszor elrobogtunk mellette ifjú és későbbi éveinkben –

Ausztriába vagy a vasi települések valamelyikébe indulva vagy onnan visszafelé jövet a 8-as úton –, mindig is megcsodálva a jellegzetes vulkáni kúp látványát. Ez itt a Somló, mondtuk magunkban, azonban soha nem ismertük igazán közelről. Ezért is tartottunk örömmel arra a bortúrára, amelyre a Somló hegyi pincészetek tulajdonosai hívtak, hogy kóstoljuk meg imádott hegyük különleges ízű, zamatú, szép tételeit.

hirdetés

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjövendöljük: a somlói bor hamarosan éppoly trendi és keresett lesz, mint a villányi, tokaji régóta, vagy mostanában az egri és a szekszárdi borok is. Milyen a Somló kincse? Álljon itt egy gondolat erről: „Ha egy pohár somlói borba kortyolsz élvezettel, biz-tos lehetsz abban, hogy túl vagy a kamaszkoron. Már eleget tapasztaltál, és sok mindent tudsz az életről, amire kellő derűvel tudsz visszanézni. Egyszóval: megérkeztél.”

PÁLINKÁS JÓ REGGELT!

Az egykori vulkáni láva helyén ma egyedi talaj, sajátos mikroklíma és évszázadok tapasztalatai alapján kiválasztott szőlő­fajták – ez lehet a somlói borok szépségé­nek magyarázata. A térség legfontosabb szőlőfajtái: a Furmint, az Olaszrizling, a Hárslevelű és a kimondottan e tájon őshonos Juhfark. 2014 őszén hegyköz­ségi szerveződés eredményeként a leg­nagyobb somlói borászatok kezdemé­nyezésére összefogás indult a közös hegyvidéki kommunikáció érdekében, halljuk a Somló Spirit Pálinkaház vado­natúj látvány pálinkafőzdéjében, ahol jó­féle pálinkával, a tizennégyféle gyümöl­csöt feldolgozó főzde bemutatásával és az új somlói marketingstratégia bemutatá­sával várnak bennünket. Összefogásról, a történelmi borvidék jellegzetességeiről, 34 milliárd forintos beruházásról, öt bor­útról, turisztikai programokról hallunk, és arról, amit utána többen is elmesélnek: a királyság idején a somlói volt a nász­éjszakák bora – nyilván nem véletlenül.

MIÉRT KELL FORDÍTOTT INJEKCIÓS TŰ A SZŐLÉSZKEDÉSHEZ?

Utunk első borral bélelt állomása a somlójenői Tornai Pincészet minimúzeuma, ahol kőzeteket, ősi szőlőmű­velési eszközöket, fejre állított injekciós tűre emlékeztető ásót és Bandi bácsi fotóit tekintjük meg – ő a jelenlegi tulajdonos, Tornai Tamás édesapja, pincészetük ala­pítója volt. Az első a szocialista időkben idehaza, aki saját néven hozott forgalom­ba bort. Hatvanhektárnyi, saját területen gazdálkodnak ma Tornaiék, saját laborató-riumot alakítottak ki, pincéjük egymillió liternyi bor befogadására alkalmas, így ez a hegy legnagyobb pincészete. Egyben ők a hegyvidék legnagyobb termelői, ahol a Somló vidékének jellegzetes szőlőfajtái (Juhfark, Furmint, Olaszrizling) mellett a régi idők szőlőfajtái – a Csomorika, a Ko­rona és a Sárfehér – is megtalálhatók.

POZITÍV REZGÉSEK, KANCSÓ KINCSE ÉS JÉZUS KÖZELEG

Következő vendéglátónk a Somló lábánál tüzes pogácsával és szép borral kínálja a társaságot egy különleges építészeti műalkotás küszöbén: a Várkapitány, azaz Csáki Tibor házát az alatta lévő pincével együtt ugyanis Makovecz Imre építette, ez volt a mester utolsó befejezett remekműve.

Amikor egyszer megkóstolta a borokat, meséli házigazdánk, azt mondta: „Ha tud­tam volna, hogy ilyen jók a boraid, szebb házat építettem volna neked.” Majd pozitív és negatív rezgésekről, reinkarnációról, Jézusnak a diósgyőri várbeli jelenlétéről és hasonlókról hallunk házigazdánktól, miközben meglepően jó borait kóstoljuk. Mindig azt mondom, toldja meg mondan­dóját egy Mária és a magyarországi párhu­zam között, hogy nem érdemes a kancsó kincsét inni, helyette mindenki töltsön inkább a poharába jóféle somlói Várka­pitány bort.

JÓ BORNAK KELL A CÉGÉR: A BOGDÁN BIRTOK

„Na rúgok egy pinceajtót!” – adja meg az alaphangot következő vendéglátónk, a Bogdán családi birtok gazdájának egyik fia, Lehel, azzal leinvitál m inket a mélybe. Nem is járunk rosszul vele, hogy alászállunk, mert isteni 2012-es év­járatú juhfark borukat, 2014-es traminijü­ket és e sorok írójának első számú somlai (ahogy a helyiek nevezik szülőföldjüket) kedvencévé előlépett, rizlingből, zöldszil­vániból készült, Primaverára keresztelt cuvée-jét kóstolhatjuk. Közben régi és új pinceágakat nézegetünk, „szakértő” államosítási időkről hallunk (akkoriban disznókat tartottak ebben az ősi pincé­ben, amelyet az isten is borkészítésre te­remtett), tölgyfahordók erdeit csodálunk, és Bogdánék kicsit beavatnak minket a borké-szítés rejtelmeibe is. Majd a ven­dégszerető család, amúgy somlói módra, vendégül is látja csapatunkat a pince feletti aprócska, barátságos vendéghá­zában, ahonnét nehezen ci-helődünk fel, hogy utunk utolsó állomására időben elinduljunk.

AMIKOR CHAMPAGNE SOMLÓRA KÖLTÖZÖTT

A Somló hegyi birtokát 2002-ben alapító, szombathelyi illetőségű Kreinbacher József pontosan tudta: Champagne elnevezéssel sosem készíthet pezsgőt, hiszen e név ki­zárólag a franciaországi Champagne kör­nyékéről származó szőlőkből készített italt illeti. Azonban úgy döntött, ő igenis pezsgőt készít, francia pincemester segítségével: francia minta alapján, magyar alapokkal. 2005 óta folyamatosan újratelepíti ültet­vényeit, fejleszti birtokát, 2011-ben pedig európai uniós támogatással megabirodal­mat hozott létre, ahol azóta szupermodern, hatalmas borászat és pezsgőpincészet mű­ködik. Pezsgőjének alapszőlője a furmint, az italkészítéshez szükséges champagne-béli élesztőt és ként Bécsből szerzi be, és negyvenhektáros birtokán kizárólag kézzel engedi szüretelni a termést. Korábban ki­zárólag fehérszőlőt termesztett, egy ideje azonban szép vörösborok és pezsgők is ké­szülnek Kreinbacheréknál. Búcsúzásképp ez utóbbi kettőből kóstolunkk: egyik jobb, mint a másik. Nem csodálkozunk azon, hogy a két évig seprőn érlelt, egyedi ízvilágú, citrusos és ásványos jegyeket egyszerre hordozó Kreinbacher pezsgők nemcsak itthon söpörnek be számtalan díjat, hanem a határon túl is egyre jobban keresettek.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk