Közfürdőből Kincsesház Nádudvaron

A több mint 100 éves közfürdőházat alakította helytörténeti gyűjtemények, kiállításoknak és kreatív foglalkoztatónak helyet adó épületté a nádudvari önkormányzat. A Leader program 15 millió forintos pályázatából kezdték felújítani az épületet, mely végül 25 millió forintba került. A képviselő-testület megszavazta a hiányzó 10 millió forintot, így megújult az egykori fürdő, és újra kinyitott a Kincsesház.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kincsesháznak nevezték el a Nádudvar jelen van című településtörténeti gyűjteményt, A kapások költője címet viselő Nádudvari Nagy János emlékszobát bemutató állandó kiállításokat, A pásztorok útja című időszakos kiállítást és a múzeumpedagógiai programoknak helyet adó épületet. Egy fürdőfülkét meghagytak közel eredeti állapotában.

A termálkút vize gázzal melegítve

Ludmanné Papp Ilona, a helyi Kövy Sándor Általános Iskolában tanító történelemtanár nevéhez fűződik a Kincsesház kialakítása. Harminc éve kezdett a gazdálkodáshoz szükséges régi tárgyak és a pásztorélet kellékeinek gyűjtésébe. Tanítványai vetélkedőkre készülve vitték be az iskolába a tárgyakat a lelkes kollégákkal együtt. Ahogy híre ment a gyűjtésnek, a település lakói is összeszedték a már nem használt régiségeket és ők is elkérték a házaiktól az itt-ott, például az ólak mellett kallódó, kidobott eszközöket. A gyűjteményt a református parókia két használaton kívüli helyiségében mutatták be kiállítás formájában. A megyei honismereti versenyen két alkalommal is megnyerték a legjobban megrendezett kiállítás címet. Majd a kiállítás új helyét a közfürdő épületében találták meg. Az 1911-ben közfürdőnek épült házban 3 fürdőfülke volt merülő káddal. Akkoriban fúrt a környéken Pávai Vajna Ferenc, és a közfürdő építtetője, Kovács Gábor is fúratott egy termálkutat, vizét gázzal melegítette, és azt vezette a fürdőfülkékbe. 40 évig fürdőházként működött az épület, majd a 60-as években öregek napközi otthona lett újabb 40 évre. 2004-ben az idősek napközije másik épületbe költözött, és a fürdőházat a Közgyűjteményi Alapítvány vette birtokba 2005-ben. Ott talált otthonra a helytörténeti gyűjtemény. A rossz állapotban lévő épületet a Leader program pályázati összegéből felújíttatta az önkormányzat, újra rendezték a kiállításokat és vasárnap újra megnyitották a házat.

A megbecsült múlt jelenti a jövőt

Lassan befejezzük a szennyvíz beruházást, ezzel csatornázott település lesz Nádudvar. Készen van az ivóvíz javító program több mint 200 millió forintból, megszépült a piac, a parkok egyre virágosabbak, az iskolára és az óvodára sok-sok millió forintot fordítottunk a Leader programból – ismertette a Kincsesház megnyitóján Beke Imre polgármester. A Leader programból kaptunk támogatást a Kincsesházra, mely végül többe került a megnyert összegnél, annyiba, amennyiből akár újat is építhettünk volna, de mi nem akartunk, hanem a régit akartuk felújítani, megőrizni tetőszerkezetével, nyílászáróival együtt – tette hozzá. Majd azt kívánta a pásztoroknak, adományozóknak, minden látogatónak, hogy lakják be az épületet közösen. Ugyanis annak a nemzetnek van jövője, amely a múltját megbecsüli. – Tud élni a hagyományaival a település. Ismerik múltjukat, és megőrzik őseik lenyomatát. A közösség kincsnek, értéknek tekinti saját múltjának tárgyait – mondta Vajda Mária néprajztudós, a hortobágyi pásztorok nagykövete a megnyitón. – A ház sikerének titka a legfontosabb üzenet: sok ember végzett sok munkát érte – osztotta meg gondolatait Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Fontos, hogy lelkes, jó szándékú emberek kapják a külső támogatást, azok, akiknek megvan a belső akaratuk is. Összefogással, tervszerű irányítással minden lehetséges.

Cseréld ki a lovad a magadéra!

A pásztorok útján címet viselő kiállításon a pásztorélet mindennapjait ismerjük meg. Szűrök, rackabunda, csizmák, pásztorkészségek, viharlámpa, állatbilyog, dózni (dohánytartó) sorakoznak a pásztor sziluettek előtt, a sarokban kontyoskunyhó áll, benne felakasztva a pásztorok hagyományos ételeinek elkészítéséhez kellő sós szalonna és száraztészta. Más hírjelző eszköz hiányában a pásztorok a gémeskutat használták fel, hogy üzenjenek egymásnak. A jelzéseket bemutató rajzokból és magyarázatokból megtudjuk, hogy például ha a vízmérő dézsa teljesen bele van nyomva a kútkávába, az azt jelenti, hogy: Vigyázz! Látogatók érkeznek, ha nem a saját lovadon ülsz, cseréld a magadéra.

Kenyérsütés, szövés, fonás

A helytörténeti kiállítás témák szerint ismerteti a nádazó mesterséget folytató település lakosainak életét, így a földművelést és állattartást, a kenyérsütés hagyományát, a háziipari tevékenységet folytatók munkáját, a fazekasmesterséget és a népi mesterségeket oktató kézműves szakiskolát. A település neve a náddal kapcsolatos. Az árterekben növő náddal kerítették be az emberek az udvaraikat, nádtetőket, nádfalat készítettek. A paraszti gazdaság a 20. századig önellátó volt, a gazdasági udvarban, ólakban, melléképületekben élő háztáji állatok adták a tejet, húst, tojást a ház lakóinak. Ötven évvel ezelőtt még maguk sütötték a kenyeret a gazdaasszonyok a háznál és otthon dolgozták fel a kendert szőttek, fontak. 1899-ben alakult meg a háziipari szövetkezet, gyékényt, fűzfavesszőt fontak a szövetkezetbe bedolgozó emberek. Készítettek például „lúitető kaskákat”, azaz ló etető kosarakat is. A több mint 100 éves fazekasmesterség agyag edényei is felsorakoznak a kiállításon a kézműves szakiskola életképével együtt. Nádudvari Nagy János 15 000 kötetes könyvtárából 2500-at adott a család a Kincsesháznak, az emlékszobában helyezték el a könyveket.

Múzeumpedagógia gyerekeknek, felnőtteknek

Az eddigi hétvégi nyitva tartás helyett állandó nyitva tartással készül várni a Kincsesház a látogatókat. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat terveznek, lényege, hogy a ne csak nézze a látogató a tárgyakat, hanem tevékenykedjen is a látottak kapcsán. A munkatársak ingyen végezték a munkát 2005-2012 között, jelenleg három közmunkás dolgozik ott, és még több közmunkást szeretne fogadni a foglalkozások megtartásához Ludmanné Papp Ilona a civil szervezet, a Közgyűjteményi Alapítvány által működtetett házban. A város tanulói már kedvcsináló és kreatív módon saját képükre formálták a foglalkoztató régi iskolai székeit, színes képeket festettek rájuk. Barátságos hely, készséges munkatársak várják az érdeklődőket. Éljenek vele!


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.