hirdetés

Feltérképezik a Kárpát-medence gasztro-turizmusát

Szakmai újdonságnak számít a Kárpát-medence kulináris földrajzának feldolgozása, amely két különálló projekt keretében valósul meg, európai uniós támogatással.

hirdetés

Az egyik két-, a másik három éves kutatási időszakra szól, melynek kizárólagos magyarországi partnere a Károly Róbert Főiskola Turizmus- Területfejlesztési és Idegennyelvi Intézete - mondta lapunknak dr. Bujdosó Zoltán főiskolai tanár.

- A Kárpát-medence országaiban működő felsőoktatási intézmények szakemberei közül is többen vesznek részt ebben, és programok keretében dolgozzák fel a medence természetföldrajzi, társadalmi, történeti, néprajzi, kulturális helyzetét, a szellemi örökségét. Mindezekre épül a gasztronómiai projekt. Ehhez szorosan kapcsolódik az a Leonardo Da Vinci program keretében megvalósuló gasztronómiai kutatás is, amelyet a romániai Bacaui Egyetem Élelmiszertudományi Karával közösen folytatnak a gyöngyösi főiskola szakértői. Ez az idei nyáron zárul, amikor elkészítik azt a közös tantervet, amely a gasztronómiai szakképzéshez nyújt majd segítséget.

Az említett kulináris földrajzi projektek megvalósítását szolgáló új szemlélettel és együttműködéssel a gasztro-turizmust kívánják meghonosítani a Kárpát-medencében - mutatott rá dr. Bujdosó Zoltán. - Ennek keretében a Visegrádi négyek közös pályázatot nyújtottak be és nyertek el a gasztronómiai örökség hasznosítására. A konzorciumban hazánkból a Károly Róbert Főiskolán kívül a Debreceni Egyetem is közreműködik.

Az is érdekességnek számít, hogy a Kárpát-medencei kulináris konyha egységet alkotva jól elkülöníthető a déli, a keleti és a nyugati szomszédok konyhájától - emelte ki Major Kathi Veronika, projekt koordinátor. - Ezért az a céljuk, hogy a jövőben Európa turisztikai térképén a Kárpát-medence országai egységes kínálattal jelenjenek meg, - melynek a nemzeti sajtosságokat figyelembevéve - a gasztronómia is fontos része. Lényegesnek tartják, hogy az elkövetkezendő időszakban például a cseh sört, a magyar bort, vagy a szlovák pálinkát ne csupán élvezeti cikként, hanem kulturális értékként tartsák számon.

Arra is törekszenek, hogy a kárpát-medencei gasztronómián alapuló tematikus utat alakítanak ki, amely hosszabb távon új turisztikai termék lehet.

Emellett javasolják, hogy egy speciális, kárpát-medencei gasztronómiai múzeumot is hozzanak létre, ahol az egyes területek konyháit történetiségükben mutatják be.

Például a gömöri, a zempléni, vagy a bihari konyhát, amelyek a határokon átnyúlva közös rendezvényekkel és marketinggel, a nemzeti ételek sajátosságait reprezentálják. A projekt koordinátor különlegességként említette a hazai slambucot, a cseh knédlit, illetve a román puliszkát, melyeket más országokban is ismernek.

A már említett két- illetve három éves projekt - amely 2014-ben zárul - azért is jelentős, mert a megvalósítási időpontján túl a további partneri együttműködést készíti elő. Így a közös munkával szerezett tapasztalatokat igyekeznek felhasználni a további pályázatokhoz is, alapot teremtve ezzel a minőségi gasztro-turizmus fejlődéséhez a Kárpát-medence országaiban.

A két projekthez fűződő kutatói munka során a Károly Róbert Főiskola szakemberei egy floridai gasztronómiai intézettel kialakított együttműködés eredményeit is igyekeznek hasznosítani. A partnercsere során ugyanis megismerték az amerikai konyha-modell jellemzőit, amely a helyi kulináris sajtosságokat megőrizve működik. Ezt is felhasználják annak a már jelzett egységes szemléletnek a kialakításához, amely a Kárpát-medence országainak gasztronómiai értékeire épül.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk