hirdetés
hirdetés

Rendezvényközpont nyitott a matyó fellegvárban

Mezőköved és Szentistván mellett a matyók egyik fellegváraként emlegetik Tardot. A településen fontos szerepe van a turizmusnak. Ennek fejlesztéseként nemrég új rendezvényközpontot létesítettek.

hirdetés

A több mint 30 millió forintos beruházás a Dél-borsodi kőkultúra projekt részeként valósult meg. A helyi önkormányzat nem titkolt vágya, hogy még több szálllóvendég érkezzen a településre. A látnivalókban is gazdag Tard az 1930-as években vált országosan ismertté, amikor Szabó Zoltán, a népi írók mozgalmának tagja megírta a "Tardi helyezet" című szociográfiáját. Ennek emlékére szobrot is állítottak az írónak a Tájház udvarán.

Tájház
Tájház

Szabó János polgármester a Turizmus Online-nak elmondta, hogy a településen több kisebb szálláshelyeken fogad vendégeket, a legnagyobb azonban az önkormányzat tulajdonában levő harminc férőhelyes szállás, ahol évente kézműves- és népitánc táborokat is szerveznek. Nyáron alapozó edzésekre, felkészülésre hazai labdarúgó klubok játékosai is érkeznek Tardra. Nem csak magyar, de  japán, lengyel és német turista is járt idén a faluban, köszönhetően Tard előnyös földrajzi helyzetének. A falu vezetői jó kapcsolatban vannak a turisztikai szervezetekkel, amelyek a tardi programokat is ajánlanak a turistáknak. A községben működő hagyományőrző csoport is jó hírét viszi a falunak. 

Történelmi pincesor
Történelmi pincesor

Csaknem egy évtizeddel ezelőtt, pályázati támogatással hozták létre a Hagyományőrzők Házát, ahol a matyó kultúra emlékeit: bútorokat, viseleteket, szőtteseket állítottak ki. Ennek szomszédságában találni a Tardi Tájházat, amely egy háromszáz éves múltra visszatekintő nádfedeles, berendezett parasztház. Az épületet a legöregebb tájházként tartják nyilván az országban és műemlékileg védett. A Sándor-völgyben - a történelmi pincesor közelében - nemrég fejezték be az új rendezvényközpont építését. Ez magában foglal egy közösségi színpadot, a kiszolgáló épületet, valamint egy látványpincét is. A völgyet rendbe tették, kitakarították, parkosították, sétányokat alakítottak ki és az utakat is rendbehozták. Mindezekre az - önkormányzati önrésszel együtt - több 30 millió forintot költöttek, európai uniós támogatással. A fejlesztéstől hosszabb távon a tardi bor- és gasztroturizmus beindulását várják.

Tardi népviselet
Tardi népviselet

A Dél-borsodi kőkultúra projektben részt vevő hét falu közös rendezvénykínálatot is összeállít. A tardiak jövőre is két kiemelkedő programot terveznek. Az egyik 2013 februárjában megrendezésre kerülő hurka-szalonna-forralt bor fesztivál lesz, a másik pedig az immár tizedik kakasfőző fesztivál, amelyet októberben tartanak. Emellett 2013-ban újdonságként indítják a Nyitott pincék programot is Tardon. A jövő esztendő első felében pedig - összefogással - nyitja meg kapuit a Kézműves Ház, ahol hagyományos népi motívumokat hímeznek majd a napi viseletű ruhákra.

Rendezvényközpont színpaddal
Rendezvényközpont színpaddal

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk