hirdetés
hirdetés

Egymilliárd ember nem használ WC-t

A világon minden harmadik ember számára elérhetetlenek a normális higiéniai körülményeket biztosító szaniterek. Ennek ellenére a nyugati világban csak meglehetősen kevesen vannak tisztában a probléma súlyával. Ez a megállapítás egy, a Tork megbízásából készített felmérésben olvasható, mely a WC Világnapja alkalmából készült. 

hirdetés

A WC Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a higiéniás viszonyok fejletlenségére és a WC-hiány világszerte tapasztalt problémájára – egy problémára, mely milliók életét követeli minden évben.

Becslések szerint jelenleg a Föld népességének több mint egyharmada, vagyis körülbelül 2,5 milliárd ember nem fér hozzá normális higiéniás körülményeket biztosító WC-hez. Sőt, több mint egymilliárd ember egyáltalán nem használ WC-t és a szabadban végzi a dolgát. A megfelelő higiéniai hiánya növeli bélférgek és az olyan betegségek terjedésének esélyét, mint a kolera vagy a hasmenés. Minden huszadik másodpercben meghal egy gyermek a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt. A probléma leginkább Dél-Ázsiát és Afrika déli részét sújtja. A tisztaság hiánya tulajdonképpen egyike azoknak az okoknak, melyek a legtöbb ember életét veszik el világszerte.

Az emberek többsége nem is tud a problémáról

Annak ellenére, hogy milliók halnak meg minden évben a higiénia alacsony szintje miatt, a nyugati világban csak meglehetősen kevesen tudnak a probléma súlyáról és következményeiről. Az említett kutatásban nyolc ország (beleérte több nyugat-európai országot, az Egyesült Államokat és Oroszországot) 8205 válaszadóját kérték meg olyan globális problémák aktualitásuk szerinti rangsorolására, mint a HIV/AIDS kór, az élelmiszerhiány, az ivóvízhiány és a higiénia alacsony szintje. Nyolcból hat országban a higiénia hiánya az utolsó, míg a másik kettőben utolsó előtti helyre került. Másképp megközelítve, a válaszadók úgy gondolták, hogy a tisztaság hiánya jelenti a legkevésbé komoly kihívást az összes probléma közül.

Azt, hogy a nyugati világban csak ilyen kevesen képesek felmérni a higiénia hiányából fakadó gondok komolyságát többek között az okozhatja, hogy számunkra egyszerűen természetesnek tűnik a tiszta vízhez és a WC-hez való hozzáférés. Reméljük, hogy a WC Világnap segít rávilágítani arra a tényre, hogy a világ népességének nagy része számára nem áll rendelkezésre tiszta víz és WC”, hangsúlyozta Badar-Szabó Virág a Tork képviseletében.

Hihetetlen különbségek

Miközben a Föld több millió lakója számára a tiszta víz és a higiénia elérhetetlen, a fejlett országok polgárai háztartásonként átlagosan 1,5 WC-t használnak, ráadásul naponta gyakran 2-3 különböző WC-t is igénybe vesznek. A fejlett államokban 10-ből 9 ember jó, a WC használatához kapcsolódó, tisztálkodási lehetőségekkel bír. Az Egyesült Államokban ötből egy háztartásban három vagy több WC-t is találunk. 

A felmérés részletei

A felmérés 8205 válaszadó segítségével készült el nyolc ország bevonásával. Ezek: Svédország, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Hollandia és az Egyesült Államok. A kutatást a Tork megbízásából a Cint piackutató intézet hozta tető alá 2012 szeptembere és októbere között.

Részletek a WC Világnapról

Az első WC Világnapot 2011-ben hirdette meg a WC Világszervezet. Cégekkel, szervezetekkel és kormányhivatalokkal karöltve a WC Világnap célja minden évben, hogy rávilágítson, milyen problémákat okoz az alapvető higiénia hiánya világszerte.

Töltse éjszakáját luxus közvécében 130 dollárért!

Osakában 130 dollárért kínálnak egy éjszakát egy hotelszobává alakított nyilvános illemhelyen. A 22 négyzetméteres, luxus berendezésű szobában egy zuhanyzó, ágy, és egy saját, különálló fürdőszoba található. Az osakai Nakonashima Parkban található toilet mindez alatt továbbra is működik. A vendégek számára minden hang tökéletesen hallható.

Tatzu Nishino, egy kortárs japán művész változtatta a nyilvános WC-t egyágyas hotelszobává az Osaka Canvas Project művészeti esemény keretén belül.

Nem az Ön ízlése? Sok ember számára viszont mégis csábító lehet, hiszen a hotel máris telítve van az esemény teljes ideje alatt.  

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk