Mátra – a kultúra és vallás vonzásában

A Mátra lábánál kevesebb, mint tíz kilométerre található egymástól a buddhista sztúpa és az épp felújított, kultikus Mária-kegyhely, de Gyöngyöspatán egy hófehér, gótikus templomba is betérhetünk.

A Magyar Turizmus Zrt. két napos kulturális és vallásturisztikai tanulmányutat szervezett a Mátra térségében, a meghívottak különböző sajtóorgánumok képviselői voltak.

A Keleti pályaudvaron, rövid bevezetőt követően kis csapatunk felszállt a Hatvanba tartó vonatra. A mintegy egy órás út során nemcsak fizikailag, de szellemileg is sikerült eltávolodni a főváros zajától. Hatvanban már vártak bennünket: Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság marketing igazgatója, valamint Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület menedzsere koordinálták kulturális kalandozásunkat. Az első nap programfolyamán Dala László idegenvezető segítette munkánkat. A nagy tudású szakember színes beszámolói még érdekesebbé tették az egyébként is változatos utazást.

Az első állomás Tar volt, ahol Balogh Zsolt lelki vezetővel és Láma Csöpellel egy beszélgetést követően a Kőrösi Csoma Emlékhelyet, a Sztúpát és imamalmot, valamint templomot néztük meg. A buddhista zarándokhely teaházzal és gazdag kínálatú ajándékbolttal várja a látogatókat. Az ajándékbolt és teaház autentikus kivonata a tibeti kultúrának, buddhista életformának teakeverékek, különleges keleti fűszerek, megannyi füstölő, használati és dísztárgyak sokaságával. A nyári időszakban a komplexum reggel 8-tól este 8-ig tárt kapukkal várja a turistákat. A vezetők elmondása szerint a központ iránt óriási az érdeklődés, sokan érkeznek lelki gyakorlatra, napjaink rohanó világában egyre többen fordulnak önmaguk felé, ebben a központban lehetőségük van elvonulni, ha harmóniára, nyugalomra vágynak. 1992-ben a Sztúpát személyesen a Dalai Láma avatta fel. A Buddhista Főiskoláról többen is ebben a központban igyekeznek az elméletben tanultakat átültetni a gyakorlatba. A park talán leglenyűgözőbb látványossága a zöld környezetből színeivel kiemelkedő templom, melyben rendszeresen összegyűlnek, ezeken az alkalmakon bárki részt vehet.

A lelki feltöltődés jegyében

Ezután továbbindultunk Szentkútra, a Mária-kegyhelyhez. A helyszínen vendéglátóink beszámolót tartottak a Mátraverebély-Szentkút fejlesztésére irányuló projektről, mely 2013-ban vette kezdetét, és május végére teljesen befejeződött, mára új fényében pompázik a kegyhely, új kiszolgáló létesítmények épültek, a közlekedési tereken bazaltkockás térkövezés készült, a létesítmény komfortosabb, igényesebb lett. A projekt hét elemből állt: új kegytárgy üzlet, információs központ, ferences galéria és több vizesblokk igyekszik kiszolgálni a megnövekedett igényeket. A szentkúti kegyhely éves szinten 120.000 látogatót fogad, nagyrészt csoportosan, busszal közelítik meg a helyszínt, a kereslet pedig egyre inkább fiatalodik, a központ szeretne nyitni az ő irányukba is. Főként kiemelt események, búcsúk idején koncentrálódik a látogatók száma, egyetlen nap leforgása alatt akár 4500 vendég is megfordul a területen, ezért szükség volt a nagy, tágas terekre, zárt térre. Kialakításra került továbbá két különálló épület, egy zarándokház, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva, mely egy szállodához nagyon hasonló szolgáltatásokat nyújt 25 szobával, minden szobához saját zuhanyzó tartozik. Valamint egy igen modern megjelenésű zarándokszállás, amelyben 8, 10 és 14 ágyas szobák összesen 110 férőhelyet biztosítanak. Ebben az épületben három külön blokkot alakítottak ki, minden blokk teakonyhával rendelkezik. A zarándokház a nyújtott szolgáltatásokhoz képest igen kedvező árakon vehető igénybe. Felépült továbbá a Szent Jakab Étterem, mely a zarándokházhoz kapcsolódik, itt a’la carte rendelés is lehetséges. Itt fogyasztottuk el ebédünket, mely egyik különleges fogása a Mátrai betyárleves volt szarvashússal és vargányával. A kellemes étkezést követően Tihamér atya szórakoztató előadása következett, melyet a kegyhely padsorai közt hallgattunk meg. Tihamér atya kiemelte, hogy a legfőbb cél a fejlesztésekkel az volt, hogy a nagyszámú látogatót megfelelő színvonalon szolgálhassák ki, valamint amellett, hogy a zarándokok jól érezzék magukat, fontos, hogy az itt élő három szerzetes nyugalma is biztosított legyen.

A május végén átadott komplexumban a szabadtéri oltár és az új létesítmények felszentelését szeptember 5-én Erdő Péter bíboros, érsek végzi majd. A látogatók minden információt, az év főbb eseményeit megtalálják a www.szentkut.hu weboldalon.

Ezt követően továbbindultunk Gyöngyösre, de útközben még megálltunk néhány percre a gyöngyöspatai hófehér gótikus templomnál. Gyöngyös, ez a bájos, rendezett, enyhe mediterrán hangulattal rendelkező kisváros eddig mérsékelt figyelmet kapott turisztikai szempontból, ám a TDM szervezet megújult vezetéssel és nagy lendülettel kész változtatni ezen. A városközpontot Dala László kalauzolásával tekintettük meg. A Fő tér és a Szent Bertalan templom után az Egyházi kincstár szépségeivel ismerkedtünk. Kázmér atya jókedélyű vezetést tartott a csapatnak az Alsóvárosi Ferences Plébánia, Rendház és Műemlékkönyvtár épületegyüttesében. A templom sok érdekességgel, titokkal szolgál. Előzetes bejelentkezés után maguk a szerzetesek vezetik körbe a turistákat a Rendház falai között. A Ferences Könyvtár páratlanul gazdag gyűjteménnyel rendelkezik.

Kultúra után jöhet egy kis természe

Felkerestük a Mátra Múzeumot is, vezetőnk segítségével bebarangoltuk a családok számára tartalmas kikapcsolódást biztosító létesítményt. A múzeum Gyöngyös egyik fő attrakciója, múzeumpedagógiai foglalkozásokat és interaktív elemeket is alkalmaz sok érdekességgel. Mi is kipróbálhattuk a régészetet kicsiben, leleteket ástunk ki, majd elemezhettük azokat. A múzeumban mindenki kedvence, a mamutcsontváz is megtekinthető.

Az élménydús nap záróakkordja a gyöngyösi Borpalota megtekintése és borkóstoló volt. Vendéglátónk a borászat ügyvezetője, a TDM szervezet alelnöke és a Pannónia Női Borrend nagymestere, Dunai György Sándorné volt. A látogatás a labirintusszerűen kanyargó pincében kezdődött, itt megcsodálhattuk az egykoron használt hatalmas hordókat, a modern acéltartályokat és olyan további különlegességeket, mint például a falazott bortartályok. A szőlőfeldolgozást egészen a palackozásig végig lehet követni. A kóstolópincében már terített asztal várt bennünket, rusztikus és mégis elegáns környezetben költöttük el vacsoránkat. Háziasszonyunk bevezette a csapatot a borkóstolás metódusába, olyan tételeket kóstolhattunk, melyek a pincészet zászlósborai: a könnyű Irsai Olivér, illatos rozé mellett kellemes vörösbort és egy különleges desszertbort is kóstoltunk, melyhez jól illett a somlói galuska. A finom borok, jó hangulat, patinás környezet garantálták az este szép lecsengését. Vendéglátónk szerint ma már elengedhetetlen, hogy a borászatok különleges körülmények között fogadják az igényes vendégeket.

Az éjszakát Mátraházán, a Hotel Residence Ózonban töltöttük. A szálloda fekvése, elhelyezkedése magáért beszél, a Mátra vonulatait akár a külső medencékből is figyelhetjük. A hotel finom ízlésvilággal rendelkezik, a mai elvárásoknak megfelelő minőségi szolgáltatásokkal. Másnap reggel a panorámateraszon fogyasztottuk el napindító kávénkat. Kijelentkezés után indultunk Hatvanba, kirándulásunk kezdő- és végpontjára. Hatvan az utóbbi években az uniós és állami forrásoknak köszönhetően nagy változáson ment át. Megújult a város szíve, itt található a Hatvany Lajos Múzem is. 2014 ősze óta a Grassalkovich Antal építtette egykori Sörház épülete teljes rekonstrukción ment keresztül, már méltó körülmények között látogatható a gyűjtemény, Hatvan visszakapta kulturális öntudatát. A múzeumban Ferencz Beatrix, a Széchenyi Zsigmond Könyvtár igazgatója vezetett körbe. Az intézményben néprajzi gyűjtemény, várostörténeti kiállítás és régészeti leletanyag is helyet kapott. A Lesznai Anna életművét bemutató gyűjtemény gazdagsága egyedülálló az országban. A kézműves sörfőzdében pedig frissen csapolt világos, búza-, és feketesör kóstolható. A fejlődés, valamint az ilyen jellegű vonzerők meghozhatják az áttörést a városnak.

Vadak, lézerfegyverek, magaslesek

A Kossuth téren átsétálva a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban folytattuk a napot. A 250 éves Grassalkovich kastélyban, három szinten ismerkedhettünk a tárlatok nyújtotta anyaggal. Állandó tárlatok mellett időszaki kiállítások, családi és szakmai programok, valamint múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik a rendezvények sorát. Az interaktív eszközökkel is felszerelt tárlat látványos, gyerekek számára is ajánlott. Az Élménytérben kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják a lézerfegyvereket, melyekkel magaslesről indíthatnak lövéseket. Van még íjászpálya, óriáscsúszda, sövénylabirintus a kastélypark hátsó részén.

A múzeumban csatlakozott hozzánk Szinyei András, Hatvan alpolgármestere, akivel aztán a szomszédos Grassalkovich Étteremben egy finom ebéd mellett tovább beszélgethettünk. Hatvanban eddig nem helyeztek kellően nagy hangsúlyt a turizmus tudatos építésére, nincs a városban tourinform iroda, nem csatlakoztak még TDM szervezethez sem, továbbá nem rendelkeznek megfelelő szálláshellyel, amely a turizmus egyik alapfeltétele lenne. Az infrastrukturális beruházások, új vasúti híd, új kerékpáros híd azonban kedvezően hatnak. Az étkezést megkoronázta a szuvidolt vaddisznópofa áfonyamártással tálalva. Az étterem a vadászati múzeum közelsége révén változatos vadételeket is felvett étlapjára.

Kora délután a hatvani vasútállomáson a study tour véget ért. Elbúcsúztunk figyelmes vendéglátóinktól, és a Keleti pályaudvarra tartó vonattal a főváros felé vettük az irányt.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.