Még több cseh turistára számítanak Észak-Magyarországon

Az elmúlt időszakban népszerű lett Észak-Magyarország a cseh turisták körében. Szívesen jönnek a régióba azok, akik élményeket keresnek, vagy a fürdőkben kívánnak gyógyulni, illetve minőségi borokat és jó ételeket szeretnének kóstolni. Tavaly – az előző évhez képest – 15 százalékkal több cseh turista érkezett és 35 ezer vendégéjszakát töltött el Észak-Magyarországon.

Egyebek mellett ezekről is szó volt azon a magyar-cseh turisztikai szakmai konferencián, amelyet Egerben, a városháza üvegtermében rendezett a Magyar Turisztikai Ügynökség és a hevesi megyeszékhelyen működő Turisztikai Nonprofit Kft. A találkozón utazási irodák, turisztikai szervezetek, szállodák, panziók és egyéb szakemberek vettek részt.

A Visegrádi Négyek a turizmusban is

Köszöntőjében Habis László, Eger polgármestere a város cseh történelmi településsel, Kutná Horával való testvérvárosi kapcsolatáról szólt, és a két nagy múltú történelmi város jelentőségét méltatta. Hangsúlyozta, hogy az egri önkormányzatnál a városmarketing-bizottság is működik, amelynek munkájában a turizmus fontos szerepet játszik. Kiemelte az egri vár és a Dobó István Vármúzeum szerepét az idegenforgalomban és elmondta, hogy folytatódik a történelmi emlékhely felújítása. Ehhez a kormány már megtette a szükséges intézkedéseket.

A polgármester a továbbiakban az egri gyógyfürdőkről is szólt, amelyek nemcsak a hazai, hanem a külföldi turisták körében is vonzók. Kijelentette, hogy olyan programokat készítenek elő, amelyek fesztiválokhoz és sportrendezvényekhez is kötődnek. Végül rámutatott a Visegrádi Négyek – benne Csehország – jelentőségére, amely nemcsak politikai kapcsolatot, hanem fontos turisztikai együttműködést is jelent.

Ezután Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség desztinációfejlesztési igazgatója mutatta be a cseh szakembereknek az észak-magyarországi régió és a Tisza-tó idegenforgalmának fontosabb területeit. Kiemelte, hogy itt Budapest és a Balaton után hazánk harmadik legnépszerűbb turisztikai régióját ismerhetik meg az érdeklődők, ahol évente több mint kétmillió vendégéjszakát töltenek el. A hazai turistákon kívül főleg Szlovákiából, Csehországból, Ausztriából, Lengyelországból és Németországból jönnek a vendégek.



Világörökségi területek, gyógyvizek, fesztiválok

Arra is rámutatott, hogy az északi régióban viszonylag gyorsan elérhetik úti céljukat a cseh turisták is, ahol átlagosan négy napig tartózkodnak. Változatos helyekre érkeznek, ráadásul az Aggteleki-karszttól Hollókőn át Tokajig világörökségi helyszínekre látogathatnak. Ugyanakkor jócskán akadnak olyan fürdők is, ahol gyógyulhatnak a vendégek. Továbbá négy borvidéken kóstolhatnak kiváló nedűket és sok helyen helyi ételspecialistásokkal várják őket. Vannak kaland- és síparkok, valamint a hegyi kerékpározásra alkalmas utak. De itt találják hazánk legmagasabb hegyvidékét, a Mátrát, ahol szintén izgalmas programokon vehetnek részt.

Molnár Anita a továbbiakban arról is tájékoztatott, hogy Észak-Magyarországon sok fesztivált is tartanak. Példaként említette a gyöngyösi Gyöngy nemzetközi néptánc-, illetve a miskolci kocsonya- és az operafesztivált. De szólt az Egri Bikavérünnepről, illetve az Aggtelek térségében rendezett Gömör-Tornai Nyárról is. Kiemelte az egri, a miskolci, a tokaji városlátogatásokat, valamint a Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum szerepét is. Ott évente kétszázezer látogatót fogadnak. A szakma további célkitűzése, hogy a következő években még több cseh turistát fogadjanak az észak-magyarországi régióban, valamint a Tisza-tónál is.

Az együttműködésről tárgyaltak

Eger hegyek ölelésében fekvő város, amely Budapestről körülbelül másfél órás utazással érhető el - hangsúlyozta Hegedűsné Majnár Márta, a hevesi megyeszékhelyen működő Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője. -A településre érkező cseh turisták is jó lehetőségeket találnak ahhoz, hogy részesüljenek a wellnessélményben, megmártózzanak gyógyfürdők vizében és kikapcsolódjanak. Emellett Egerben több mint kétszáz használatban levő pincével is megismerkedhetnek, és különösen a híres Szépasszonyvölgyben kóstolhatnak jó borokat, valamint ételeket. Az egri borászok a franciaországi Bordeaux-ban rendezett nemzetközi versenyen évről évre egyre több érmet nyernek el. A városban jelenleg közel hatezer szálláshelyből választhatnak és élvezhetik a vállalkozók gazdag kínálatát. Sok étterem és cukrászda is kínál különlegességeket.

A konferencia után a résztvevő magyar és cseh turisztikai szakemberek üzleti tárgyalásokat folytattak a kölcsönös partneri együttműködésről, továbbá a kínálatok és a beutaztatás bővítéséről.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?