Megállapodást írt alá a két Velence

Az olaszországi Velencében működő Trivenetói olasz-magyar Kulturális Társaság elnökének, valamint a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület Európa Park Tagozat igazgatójának kézjegye szerepel azon a szerződésen, amely augusztus 18-ától a Velencei-tó 50 km sugarú térségének hazai turisztikai kínálatát is népszerűsíti Olaszországban. 

Köszöntőjében Szirbik István – aki a Zempléntől az Adriáig Turisztikai Összefogást is menedzseli – a budapesti Thomas Hotel rendezvénytermében kifejtette, miért is egyedülálló a Velencei-tó térsége a turisztikai fejlesztések szempontjából, és hogyan illeszthető be a már meglévő és prioritást élvező koncepciók rendszerébe. De nézzük először, mit is tud maga a tó.

A tóról röviden

A Velencei-tó hazánk harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a hatvanas években történő – amikor szinte teljesen kiszáradt –mederszabályozásának köszönhetően, a Balatonhoz hasonlóan hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelye. Területe 26 négyzetkilométer, felületének egyharmadát nádas borítja. Európa egyik legmelegebb tava is tulajdonképpen, hiszen jellemzően sok a napsütés, átlagos mélysége 1,5 méter, így nem ritka, hogy 26-28 fokos is lehet a víz hőmérséklete. Amit viszont nem igazán tudunk, az a magas ásványi anyag-tartalma. A tó magnéziumban és nátriumban oly gazdag, hogy vize kiválóan alkalmas a kimerült szervezet felfrissítésére is, sőt, a fürdésen és a vízi sportokon túl a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

Honnan a névrokonság a két Velence között? A feltevések szerint a 15. században a tó partján velencei olasz telepesek jelentek meg, és ők nevezték el így az állóvizet.


Budapest—Velencei-tó—Balaton

Ez a desztináció-hármas jópárszor visszaköszön a vasúti menetrendben, de most ennél többről van szó. A Velencei-tó és egy Velence központú, 50 km sugarú kör által meghatározott terület turisztikailag még értékesebb és érdekesebb, mint pusztán a két kiemelt terület, Budapest és a Balaton közötti megálló- vagy pihenőhely. Négy nagyváros, Székesfehérvár, Tatabánya, Dunaújváros és Érd is itt találhatók, mi több, az infrastruktúra is kitűnő: itt fut az M1, az M7, az M6 és az M0, és természetes a Duna-kapcsolat is. A vasúti és kerékpáros fejlesztések már elindultak, és hallatlanul népszerű a fövenyes-napernyős új korzó és strandegyüttes, a szezon kezdetén átadott Velencei-tó Kapuja.

Regionális koordinációs elképzelések

Az Európa Park Konzorcium ebben a térségben szólítja meg a helyi és TDM szervezeteket, a turizmusban érdekelt vállalkozásokat, szolgáltatókat és önkormányzatokat, hogy egyfelől a már meglévő attrakciókat és látványosságokat akár tematikusan is összekapcsolja, másfelől közös fejlesztésekkel növelje a térség idegenforgalmi bevételeit. Pályázatokon való együttes indulás, a környezetvédelem, az örökségvédelem szem előtt tartása éppúgy cél, mint az egységes arculatú régiós megjelenés külföldön és belföldön egyaránt. A tervek között szerepel a törökbálinti autópálya-háromszögben (M1-M7-M0) létesítendő központi információs és szervezőiroda létesítése is, amely – ha országos kínálatot is meg tud jeleníteni – talán életre is keltheti a fantomcsarnokok uralta bevásárló központ területét.

Velence az első külföldi partner

Szabó Katalin, a Trivenetói olasz-magyar Kulturális Társaság elnöke a két fél között született megállapodást megelőzően elmondta, hogy 15 éve működő egyesületük évről évre azon fáradozik, hogy Magyarország és a magyar kultúra ismertségét vigye a pódiumra. A kultúra nagyköveteként koncertek, könyvbemutatók és kulturális rendezvények valósultak már meg eddig is. A közel 100 tagot számláló, nonprofit alapon működő egyesület tevékenységét segíti maga a tiszteletbeli főkonzul, de a San Benedetto ásványvíz-palackozó és -forgalmazó cég is.

A velencei kulturális missziós tevékenység főbb eseményei (válogatás)

• Nemzetközi tanácskozás “San Gerardo fra Venezia e Ungheria” (Szent Gellért, Velence és Magyarország) címmel - Velence, 2000. március 29.
• Konferencia “Il Teatro dell’Opera di Stato di Budapest” címmel - Velence, 2001. november 7.
• Márai Sándor-emlékest – Velence, 2002. október 11.
• Magyar filmszemle – Velence, 2002. november.
• Konferencia “L’immagine esotica dell’Ungheria nell’opera lirica italiana” címmel – Velence, 2003. június 26.
• Hangverseny Farkas, Kodály, Dohnányi műveiből – Velence, 2003. október 24.
• Találkozás a magyar irodalommal: A KÖLTÉSZET - Driussi Paolo előadása, Velence, 2004 március 2.
• “Attila József” Irodalmi találkozó a magyar költö születési évfordulója alkalmából. Velence, 2005. szeptember 26.
• Operahangverseny Temesi Mária szopránénekes és Lugosi Anna zongoraművész közreműködésével - La Fenice Színház, Velence, 2007. április 3.
• Előadás Árpád-házi Szent Erzsébetről születésének 800. évfordulóján. Előadók: Carlo Attilio Cadderi atya, egy Szent Erzsébet-életrajz szerzője, Apollonio Tottoli atya és Érszegi Márk Aurél - Velence, 2007. november 16.
• Előadás Pécsről abból az alkalomból, hogy elnyerte az „Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben” címet - Velence, 2010. február 15.
• A NEOFOLK magyar együttes koncertje - Palaplip, Mestre, 2010. június 19.
• LA PARTITA DEL SECOLO (Az évszázad mérkőzése): egy rendkívüli futballcsapat, Puskás Ferenc Aranycsapatának történetén keresztül Alberto Furian bemutatja Magyarország történetét az ötvenes években az ’56-os forradalomig - Teatro ai Frari, Velence, 2011. január 17.


www.europapart.hu

A regionális gondolkodást és fejlesztést megcélzó kezdeményezés tehát további hazai és külföldi társakat keresve, rendszeres találkozókon mutatkozik be és szólítja meg a további potenciális partnereket. A Turizmus Trendnek adott interjúban Szirbik Istvántól és Dicső László polgármestertől megtudtuk, hogy az októberi esemény helyszíne a tervek szerint Alsómocsolád község lesz. Részletesebb információval a hamarosan induló fenti honlap szolgál.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?