hirdetés
hirdetés

Látta már Eger élő látképét az asztalra vetítve?

Talán kevesen tudják, hogy az Egerbe látogató turistáknak a történelmi vár mellett a Varázstorony a leglátogatottabb célpontjuk. A líceum tornyában található különleges attrakció 2015-ben is sok érdeklődő vendéget vonzott.

hirdetés

A toronyban idén fél évszázada, hogy megnyílt a csillagászati múzeum. Korábban, még az 1700-as évek végén és az 1800-as évek elején kutatóhelyként működött és az akkori Eger egyik érdekességének számított. Hell Miksa (1720-1792), a hazai tudománytörténet mindmáig legismertebb csillagásza szervezte meg ezt az intézményt és Bécsből, illetve Londonból a legjobb mesterek által készített távcsövekkel szerelte fel az obszervatóriumot.

A Varázstorony (Fotó: Mentusz Károly)
A Varázstorony (Fotó: Mentusz Károly)

A világon egyedülálló periszkóp

Jóval később, amikor a tornyot felújították, 1966-ban dr. Zétényi Endre (1904-1993) akkori főiskolai docens szervezőmunkájának köszönhetően nyitották meg újrarendezve a múzeumi kiállítóhelyet. Azóta is működik, és az eltelt ötven év alatt több tízezer látogatót fogadott. A múzeumhoz kapcsolódva nyitották meg azt az optikával ellátott periszkópot, amely tiszta időben Eger városképét egy kerek, fehér asztalra vetíti. Ez ma is a világon szinte egyedülálló különlegesség.

A múzeum legújabb kori története tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor bővítették a látnivalókat. Kitárta kapuit a látogatók előtt a varázsterem, melyet interaktív kísérleti eszközökkel szereltek fel. Itt többek között bemutatják, hogy milyen törvényszerűségek alapján működik a búvárkodás vagy egy skóciai hajóátemelő zsilip, illetve egy hőléglégballon. Emellett planetáriumot is építettek, amely akkoriban hazánkban a harmadik ilyen volt. Azután mindezekkel együtt – a csillagászati múzeumra alapozva – hozták létre a több funkciós Varázstornyot, amely naponta sok érdeklődő vendéget fogad.

Az elmúlt évtized többféle újdonságot hozott a torony életében és ma már egyre érdekesebb programokkal várja főleg a fiatalokat.

Különleges távcsövek a múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges távcsövek a múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)


A csillagok látványa a földgömbről (Fotó: Mentusz Károly)
A csillagok látványa a földgömbről (Fotó: Mentusz Károly)


A búvár merülésének fizikai magyarázatát mutatja be dr. Vida József progfesszor (Fotó: Mentusz Károly)
A búvár merülésének fizikai magyarázatát mutatja be dr. Vida József progfesszor (Fotó: Mentusz Károly)

Fejlesztések pályázati támogatással

Dr. Vida József professzor, a Varázstorony vezetője lapunk munkatársának elmondta, hogy két pályázati támogatással jelentősen előbbre léptek. Az első 2012-ben valósult meg, amikor a líceum épületét – benne a Varázstornyot is – összesen ötmilliárdos fejlesztéssel teljes egészében felújították. Ekkor új helyiségeket alakítottak ki, ahol interaktív fizikai kísérleteket végezhetnek. Ugyanakkor megnyitották az egykori jeles természettudósról és feltalálóról, Jedlik Ányosról (1800-1892) elnevezett termet is. Itt – igény szerint – rendhagyó természettudományos – fizikai, kémiai, biológiai és földrajz – órákat tartanak iskolai csoportoknak. Ezek mellett a Múzeumok Éjszakáján, a Kutatók Éjszakáján, továbbá augusztus 20-án, a Költészet, illetve az Űrhajózás Napján egész napos programokat kínáltak 2015-ben is.

A másik sikeres pályázat révén 2014-ben – támogatással – a fogadótermeket különféle eszközökkel, tárlókkal, világító falakkal szerelték fel. Tavaly pedig szintén pályázati segítséggel új múzeumpedagógiai programokat dolgoztak ki, melyekkel bővítették a tevékenységüket. Ide bejelentések alapján fogadják idén is az általános és középiskolás csoportokat, valamint a nagyközönséget.

Újdonságként nemrég nagy teljesítményű csillagászati távcsöveket vásároltak, melyekkel gyakran tartanak bemutatókat, hogy például a Jupiter vagy a Mars gyűrűit minél többen megismerhessék a látogatók. Az említett két projekttel 55 millió forintos fejlesztést valósítottak meg és még több látogatót várnak 2016-ban. A következő években is folytatódnak a fejlesztések. Terveik között további optikai eszközök vásárlása szerepel. Szeretnék ugyanis még látogathatóbbá tenni a Varázstornyot.

A Jedlik Ányosról elnevezett bemutatóterem (Fotó: Mentusz Károly)
A Jedlik Ányosról elnevezett bemutatóterem (Fotó: Mentusz Károly)


Egy régi csillagászati eszköz (Fotó: Mentusz Károly)
Egy régi csillagászati eszköz (Fotó: Mentusz Károly)


Üstökösök, bolygók makettjei  a tárlókban (Fotó: Mentusz Károly)
Üstökösök, bolygók makettjei a tárlókban (Fotó: Mentusz Károly)

Nyári távcsöves bemutatók Berekfürdőn

Azt is megtudtuk, hogy dr. Vida József a tanítványai közreműködésével nyaranta – immár hagyományt teremtve – csillagászati estéket szervez a gyógyvizéről híres berekfürdői strandon. Az elmúlt időszakban a vendégek megkedvelték ezt a programot, hiszen távcsövek segítségével tanulmányozhatják az égitesteket. A programot ebben az évben is megrendezik.

Az idén egyébként újabb állandó kiállítást is nyitnak, a mikroszkópok, a fényképező és filmfelvevő, illetve lejátszó eszközök, gépek technikai fejlődését bemutató tárlatot. Arra törekszenek, hogy minél pontosabban mutassák be az 1800-as évektől napjaikig tartó folyamatot.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk