hirdetés
hirdetés

Méltó környezetbe kerültek Gyöngyös különleges kincsei

Régi, különleges kelyhek, úrmutatók, keresztek, miseruhák és ötvös tárgyak, ritkaságnak számító könyvek – ezek jellemzik a gyöngyösi Szent Bertalan katolikus plébánia templom megújult kincstárát. A mátraalji város ritka kincsei méltó környezetbe kerültek, és várják az érdeklődőket.

hirdetés

Kedden ünnepélyes keretek között zárult a "Szent Bertalan Kincstár turisztikai fejlesztése" című projekt, amelynek keretében Gyöngyös belvárosában, az Almássy-család egykori palotájában alakították ki az egyházművészeti múzeumot. A Gyöngyös-Felsővárosi Egyházközösség az Új Széchenyi Terv keretében pályázott és európai uniós támogatást nyert el. A fejlesztés több mint 275 millió forintba került, amelyhez a gyöngyösi önkormányzat, az Egri Főegyházmegye és az egyházközösség is jelentős pénzforrással járult hozzá.

A kincstár a volt Almássy-palotában (Fotó: Mentusz Károly)
A kincstár a volt Almássy-palotában (Fotó: Mentusz Károly)

Ezzel az Esztergomi Főszékesegyház kimagasló értékű kincstára után a gyöngyösi Szent Bertalan Plébániatemplom gyűjteményének értéke – az ötvöstárgyak gazdagságát tekintve – második hazánkban. A beruházás kétéves intenzív tervezési és előszítési munkát követően, 2012 áprilisában kezdődött el és idén júniusban zárult.

A múzeum emeleti része (Fotó: Mentusz Károly)
A múzeum emeleti része (Fotó: Mentusz Károly)

A XXI. századi követelményeknek megfelelően

Az emeletes, egykori Almássy-palotában a XXI. század követelményeinek megfelelő múzeumot alakítottak ki restaurátor műhelyekkel együtt. Új lépcsőházat és a mozgáskorlátozottaknak liftet építettek. Megújították a palota tetőszerkezetét, a burkolatokat és az épület gépészeti rendszerét is. Ezek mellett múzeumi és pedagógiai szempontok figyelembevételével rendezték be az intézményt igényes bútorokkal és információs pultokkal. Fogadóteret és informatikai rendszert is kialakítottak a vendégeknek, miközben a látványos ötvös- és textil restaurátor műhelyeket is felszerelték.

Különleges pásztorbot (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges pásztorbot (Fotó: Mentusz Károly)


Régi miseruhák (Fotó: Mentusz Károly)
Régi miseruhák (Fotó: Mentusz Károly)

Ünnepi beszédében Juhász Ferenc, a Szent Bertalan templom plébánosa arra emlékeztetett, hogy összesen hatévi közös munka zárult a projekt megvalósításával. Köszönetet mondott azoknak, akik támogatták, hogy ez a különleges egyházi gyűjtemény méltó környezetbe kerülhessen. Méltatta a tervezőket és a kivitelezőket, akik kimagasló munkát végeztek. Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a keresztény kultúrának ezt a gyöngyösi remekművét méltó módon ismerhessék meg az érdeklődők.

Úrmutató 1685-ből (Fotó: Mentusz Károly)
Úrmutató 1685-ből (Fotó: Mentusz Károly)

A keresztény kultúra reprezentánsa

Az új múzeum létrehozását az összefogás kiemelkedő példájaként említette dr. Réthy Béla, Gyöngyös alpolgármestere. Rámutatott, hogy 2008-tól személyesen is nyomon követhette a fejlesztést ösztönző gondolat megszületésétől a múzeum megvalósításáig eltelt időszak eseményeit. A város büszke arra – tette hozzá –, hogy ez a keresztény egyházi gyűjtemény méltán gazdagítja Gyöngyös hírnevét. Az önkormányzat mindvégig támogatta a munkát.

Ezt követően dr. Ternyák Csaba egri érsek arról beszélt, hogy Gyöngyös az Egri Főegyházmegye egyik gyöngyszeme. A mátraalji városban található egyházi kincstár pedig hűen reprezentálja a keresztény kultúra értékeit. Emlékeztetett, hogy ezeket az alkotásokat évszázadok alatt hozták létre, és a jövő nemzedékének is példaként szolgálnak. Gratulált a múzeum kialakításában közreműködőknek, majd megáldotta az új létesítményt.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a múzeumot (Fotó: Mentusz Károly)
Dr. Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg a múzeumot (Fotó: Mentusz Károly)

Az intézmény szerdától a nagyközönség előtt is kitárja kapuit.

Régi díszes keresztek (Fotó: Mentusz Károly)
Régi díszes keresztek (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai