Mostantól elérhető az NTAK Iránytű

Mint a keddi szakmai tájékoztatón bejelentették, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazati igényeket figyelembe véve fejlesztette tovább a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK). 

Többek közt elhangzott, az NTAK Iránytű aloldalon kibővített statisztikai mutatók, új funkciók és összehasonlítási lehetőségek érhetőek el. A tényadatok mellett előrejelzések is segítik a szolgáltatók piaci versenyképességének erősítését, és hozzájárulhatnak a szálláshelyek sikeresebb működtetéséhez.

 

Ki kereshet rá az adatokra? 

Az Európában szinte egyedülálló - egyedül a horvátoknál van ehhez hasonló rendszer -, anonim big data állomány rendszerét 2019-ben hozta létre az MTÜ, amelynek segítségével az ország valamennyi szálláshelyének turizmus-statisztikai adatai egyszerre, valós időben láthatóak.

A mintegy 45 ezer hazai szálláshely a bevételi és kapacitásadatokat eddig is lekérdezhette az NTAK-ban, azonban most jelentősen bővült az adatok száma és köre, valamint új funkciók érhetők el az NTAK Iránytű aloldalon. A továbbiakban már az előfoglalási adatok, vendégforgalmi és a küldőpiaci információk is lekérdezhetők, sőt, az egyes szolgáltatók eredményeiket össze is vethetik más települések szálláshelyeinek teljesítményével.

Mi az a visszamutató felület?

„Kezdettől fogva fontosnak tartottuk, hogy az MTÜ-höz beérkező adatokból a lehető legnagyobb mértékben szolgáltassunk vissza információt az ágazati szereplők számára − akik részéről ez szintén kérés volt. Most erre a szakmai igényre válaszolva, a meglévő adatok körét kibővítettük, új funkciókkal kiegészítettük, és a meglévő oldal tovább fejlesztésével elindíthattuk az NTAK Iránytű aloldalt. A lekérhető adatok nagymértékben segíthetik a szálláshely-szolgáltatókat az adatalapú döntéshozatalban, hozzájárulhatnak működésük optimalizálásához és fejlesztéseik racionalizálásához. Mindezek pedig jelentősen növelhetik a hazai szálláshely-szolgáltatók piaci versenyképességét", emelte ki Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a fejlesztés kapcsán.

Pontosan miben segíti a hazai szálláshelyeket? 

Az NTAK Iránytű a szálláshely-szolgáltatók részére olyan aggregált adatokat biztosít a tényadatok és az előfoglalási adatok visszamutatásán keresztül, amelyek támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához. Az adatok birtokában a szolgáltatók célirányosan, stratégiai szellemben tervezhetnek, döntéseik hatása pedig nagyobb pontossággal mérhető.

Mi hangzott még el a szakmai tájékoztató során?

Többek közt az, hogy ezek az adatok a vendégekről deperszonalizáltak, azaz nem látják pontosan a vendégek személyi adatait, csak azt, honnan érkeztek, mikor, mennyit fizettek a szálláshelyért és mikor távoztak.

Azt is kihangsúlyozta az MTÜ vezérigazgató-helyettese, hogy az előfoglalási időpontok a korábbi pandémia, most pedig a háború okán megváltoztak, azaz lerövidültek a foglalási ablakok, hosszabb távon az előfoglalási adatokból pontos megállapításokat nemigen lehet levonni, hiszen sokszor csak 1-2 nappal előtte foglalnak sokan, mielőtt valóban érkeznének az adott szálláshelyre.

Az is kiderült, mire kereshetnek rá a szálláshelyek: például megtudhatják kategória, vagy térség szerint, hogy honnan, kik érkeznek a többi szálláshelyre, milyen az adott hely kapacitása, szolgáltatásai, miből lehet többletbevételt generálni. Mindez a megfelelő árazáspolitika kialakításához komoly segítséget jelenthet.

Elhangzott még, hogy három a bűvös szám, azaz ha egy adott településen csak két hasonló kategóriájú szálláshely szolgáltat adatokat - akkor a rendszer nem ad adatokat, csak három meglévő és regisztrált vendégváróhely esetén.

Szintén fontos információ, hogy két nap csúszással látják az adatokat az iránytűt használók, az előfoglalások esetén pedig 3 hónapra előre lehet rákeresni az adott térség megfelelő kategóriájú szálláshelyeinél.

Mikor vonják be a vendéglátásban dolgozókat?

A vendéglátóhelyek bevonása az NTAK rendszerében 2013 január 1-től kezdődik, és megtudhattuk még, hogy a szálláshelyek esetén az idei szeptemberben mért adatok már megközelítik a 2019. hasonló időszakában rögzítettet (akkor 3,2 millió vendégéjszaka volt országosan), októberre eddig 1,7 millió vendégéjszaka foglalás látszik (2019-ben 2,9 millió volt), novemberre pedig most 900 ezernél tartunk (2019-ben 2,1 millió vendégéjszakát regisztráltak hivatalosan).

Mikor nyújt az állam mentőövet az ágazatnak?

Végül kérdésünkre a háttérbeszélgetésen szintén jelen lévő  Bődi Ivett, turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettes azt válaszolta, pontosan tudják és ismerik az ágazat pillanatnyi nehéz helyzetét, problémáit és igényeit, és azon vannak, hogy ezt megfelelő módon közvetítsék a kormány felé. És ugyan az energiaárakat nem tudják befolyásolni, azonban épp annak érdekében kezdtek a bel- és külföldi piacon nagyfokú marketingtevékenyéget végezni - célzott marketing kampánnyal -, hogy minél több helyről érkezzen vendég a hazai szálláshelyekre. Valamint azt is elmondta, a kormány a turisztikai szektort kiemelt területként kezeli, ezért annak megsegítésére minden tőle telhetőt meg fog tenni a közeljövőben.

Jakab Zsófia ehhez hozzátette, különböző célzott nemzetközi és hazai szintű marketingkampánnyal szólítják meg a lehetséges hozzánk érkező vendégkört: most éppen az építészet és a bor/gasztro téma van előtérben. Egy hete indult az MTÜ ilyen fókuszú kampánya kül- és belföldön egyaránt, és cél, hogy az ország egész területére érkezzenek a kampány hatására vendégek, ne csak a fővárosba.

 

 

 

 

Forrás: MTÜ / Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?