hirdetés

MT Zrt.: tavalyi eredmények, idei átszervezés

A Balaton mellett a turizmus országos jelentőségű ügyeivel foglalkozott az OSTB keddi ülése. Horváth Gergely, a nemzeti turizmusmarketing felelőseként immár vezérigazgató helyettes minőségben sikeresnek ítélte meg az elmúlt év eredményeit. 

hirdetés

A statisztika pozitív képet mutat, de sok vállalkozó még nem érzi a kedvező változást. Ugyanis a szálláskapacitás bővülése (az utóbbi 5 évben szállodai kategóriában majdnem 40 százalék) meghaladta a keresletnövekedést. Az idei marketing keret nominális értékben valamivel több a tavalyinál (4,49 Mrd.), a működési költségeik (2 milliárdos nagyságrendben) a nemzetközi átlagnak megfelelőek. Tevékenységük 47 oldalas leírásában kiemelte a belföldi szemléletformáló, és a stratégiai partnerek bevonásával bonyolított külföldi kampányaikat. Kiemelt termékként reklámozták az egészségturizmust. Magyarország turisztikai szolgáltatói egyre többször kapnak dicséretet a nemzetközi médiában, és szakmai besorolásokban, jó visszhangja volt az uniós elnökség lebonyolításának is.

Pál Béla (MSZP) több kérdése között felvetette, hogy miért kellett az OSTB előzetes értesítése nélkül, titkosan kezelni a Magyar Turizmus Zrt. élén történt váratlan személyi változást (Denéné Tóth Mariann az új vezérigazgató, aki korábban az ITDH élén állt). Az ITDH és az MT. Zrt. összevonása korábbi ötlet, jegyezte meg Dr. Lasztovicza Jenő.

Az egészségturizmus helyzete Magyarországon

Dr. Nemes Andrea (NGM osztályvezető) kiemelte, hogy az egészségturizmus világviszonylatban a leggyorsabban fejlődő ágazat, évente 8-9 százalékkal nő. Magyarországra 2004 óta tavaly érkeztek ilyen céllal a legtöbben, főként Németországból, Ausztriából és forgalom tekintetében Szlovákiából. (Költés tekintetében Hollandia megelőzte Szlovákiát). Idén a gyógyszállóknál a külföldi vendégek számában 40 százalékos növekedést regisztráltak. A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésével a wellness szállodáknál a belföldiek száma nőtt jobban, 11 százalékkal. A fogászat terén vezető helyen állunk az unióban, de jók az adottságaink a rehabilitáció, a plasztikai és szemműtétek terén is. Az elmúlt években a kormányzatok jelentős támogatást adtak 26 gyógy-termálfürdő felújításához, létesítéséhez. Idén a fogászati rendelők korszerűsítésére, szálláshelyeken gyógyászati részlegek kialakítására is lehetett pályázni.

Feketéné Dr. Fényi Ágnes, a terület felelőse a komplex fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt. A külföldi biztosítókkal minősítést kell végeztetni a hazai szolgáltatókról és intézményekről, hiszen e terület legfontosabb hívószava a minőség és a bizalom. (2013-tól az unió tagországainak biztosítói között átjárhatóságot terveznek). Az egészségügyi "high-tech"- t érdemes behozni Magyarországra, mert ezek köré pár nagy, jól promotálható egészségügyi centrum létesíthető. Egészségügyi csomagokat kell a világhálóra elhelyezni, melyek a gyógyulni vágyó vendégek számára a közlekedést, a szállást, a gyógyító intézményre tett javaslatot, ismertetőt, árakat együttesen tüntetik fel. Jó példa erre már a Danubius, illetve az Amerikai úti idegsebészet ilyen irányú tevékenysége. Az egészségturizmus fejlesztésével nemcsak többlet bevétel nyerhető, de megelőzhető a hazai szakemberek elvándorlása is.

Az OSTB kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetés módosításához benyújtott adótörvényeket. Az MSZP elutasítja a tervezetet, csupán az idegenforgalmi adó rugalmasabb beszedésére vonatkozó elképzelést tudja támogatni, fejtette ki Pál Béla képviselő. Hiányolta továbbá a nyugdíjjárulék plafon eltörlésének és a pénztárgépek online összeköttetésének megjelenítését a törvénytervezetből.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk