hirdetés
hirdetés

Vélemény

Munka-e az idegenvezetés egyáltalán?

Első hallásra talán fura egy kicsit a felvetés, de érdemes rajta elgondolkodni. A nyár folyamán én is ezt tettem, és rá kellett jönnöm, hogy nem.

hirdetés

Az idegenvezetés nem munka. Csak a kőműves, az asztalos, vagy az építkezési segédmunkás tevékenysége minősül annak, mert azok csak a vonatkozó tanfolyamok eredményes elvégzése után dolgozhatnak, és a munkaadó ellenőrzi az okmányokat. Számukra ugyanis, nemcsak szakmunkás bizonyítvány, hanem amennyiben idegen állampolgárok, úgy még munkavállalási engedély is szükséges. Különben, ha jön a NAV razzia, megbüntetik a munkaadójukat feketemunkáért.

Munkavállalási engedélyt csak az a külföldi kaphat, aki Magyarországra bejelentkezett és akinek van lakhatási engedélye is. No, már most az összes, évente több ezer külföldi idegenvezető (vagy idézőjelbe téve, vagy nem), aki egy-két-három vagy több napon át viszi a külföldi buszokat, ilyennel nem rendelkezik, azaz a rendőri igazoltatáskor elmarasztalható lenne. Ha ilyen egyáltalán lenne.

Újabban ugyan lakhatási, munkavállalási már nem kell, de idegenvezetői engedély (licens) mindenképpen szükséges. Az sem megoldás, amit a „felkészültebb” utazási ügynökségek csinálnak, hogy a buszvezető előtt van a mikrofon és vezetés közben magyaráz, mert ő már „sokszor volt itt”, tehát „mindent tud”.

Görögországban, az Akropoliszon, amikor a csoportomnak – elöl – egy magyarul is tudó görög idegenvezető magyarázott, és én a csoport végén mint kísérő haladtam, és csak azért emeltem fel a kezem, hogy két hölgynek megmutassam, hogy merre van a mosdó, a mögöttem álló idegenforgalmi rendész akkora patáliát csapott, hogy zenget a terület. Hogy én nem magyarázhatok, mert nekem nincs görög idegenvezetői engedélyem erre. Alig tudtam megértetni vele, hogy én csak a mosdót „magyaráztam”. És neki volt igaza, védte a szakmát, a kollégái kenyerét.

Néhány évvel ezelőtt a Neckermann telepített idegenvezetőit Olaszországban lecsukták, és csak óvadék, majd komolyabb büntetés után engedték el őket, mert az akkor még szükséges munkavállalási engedély nélkül dolgoztak.

Nem beszélve az óminózus magyar prágai esetről, ahol a tanár az iskola kiránduló diákjainak magyarázott, és konzuli segítséggel szabadult. Bár többen itt arra következtettek, hogy inkább politikai jellegű volt az akció, mint szakmai, mert egy német csoporttal nem valószínű, hogy ezt meg merték volna csinálni, dehát akkor is figyelemre méltó.

Nálunk viszont még nyugodtan lehet a piacon garázdálkodni. Van törvény, jogszabály, minden, csak végrehajtás, ellenőrzés és szankciók nincsenek. Idegenvezetőink zöme, nem teszi ki a jelvényt (ha van neki egyáltalán) mert az „olyan ciki”, így nem is látható a „szakmaiság.”

Pedig egy-egy hétvégi közös akció a főszezonban a MUISZ, MISZ és a rendőrség részéről  a Hősök terén, a Citadellán, a Várban, és más frekventáltabb helyeken, olyan mértékű bevételt hozna, ami még a BKV bírságokat is meghaladná. Csak hát folyamatosan, rendszeresen kellene végrehajtani, mert minden szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. 

Nem kellene már megvédeni egy kicsit magunkat, legalább a saját pályán?

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Igenis munka az idegenvezetés. Ebben valóban senki nem tesz semmit. Még az utazási irodák is szinvonaltalan, fekete, engedéllyel nem rendelkező idegenvezetőket alkalmaznak
külföldre is aprópénzért. Több esetben voltam olyan idegenvezetővel aki egyetemi tanulmányai mellett vezetett, de csapnivalóan idétlenségeket mondva. Az utazási irodák
is nagyban felelősek ebben. Nem beszélve a sok alkalmi pedagógus vezetéséről. Rendet kellene már tenni !
#
Kedves Cikkíró!
Bármennyire is igaza van a cikk mondanivalójával, a végkövetkeztetése téves, illetve szereptévesztést mutat!
"Pedig egy-egy hétvégi közös akció a főszezonban a MUISZ, MISZ és a rendőrség részéről.."
Sem a MUISZ, sem a MISZ nem hatóság, feladata nem a birságolás, hanem az érdekvédelem! Azt sem csinálják túl jól! Vannak erre hatóságok (Fogyasztóvédelem, MKEH,
munkaügyi ellenőrök, stb) akiknek ez lenne a feladata! A különböző szövetségeknek pedig el kell járnia, hogy legyenek ilyen ellenőrzések, ha tényleg kellenek, ma az
Unioban! Szerintem az engedély nélkül működő feketén dolgozó magyar idegenvezetők sokkal nagyobb károkat okoznak!
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk