hirdetés
hirdetés

Néphagyomány a turizmusban

Stílszerűen a Hagyományok Házában rendezték meg április 29-én a Néphagyomány a turizmusban című sajtótájékoztatót. Szalay-Zala Andrea, a Falusi Turizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) titkára és egyben a Vidékjáró programszervezője moderálta a rendezvényt.

hirdetés

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntőjében az intézmény szerepvállalásáról szólt, majd Lőrincz Beáta, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöke mutatta be az egyesületet és többek között a Táncház Napja tematikus nap eseményeit. A vidékjáró napokat az egyesület a tánc világnapjához kapcsolódva május 10-én a Táncház napja rendezvénnyel folytatja, amely többek között felvidéki, balkáni, erdélyi és kis-magyarországi táncok tanulására és kézműves foglalkozásokra invitálja a látogatókat a fővárosi Írók boltjába. A tematikus nap célja, hogy megmutassa a több mint negyven éves táncmozgalom értékeit, amelyeket ma is fiatalok százezrei tesznek magukévá táncházakban, tánctáborokban.

A sajtótájékoztató előadói
A sajtótájékoztató előadói

Csizmadia László, a FATOSZ elnöke szerint ünnepelnek, mivel 20 éve alakult meg a szervezet, amely mára bebizonyította, hogy a civil szervezetek képesek jól és eredményesen együttműködni.

Régi értékek felkutatása és átadása a cél

Csizmadia Gábor, a Vidékjáró projektmenedzsere szólt arról, hogy céljuk a turisztikai célú értékközvetítés, és a turisztikai szolgáltatók szervezetten fogtak össze egy-egy téma megvalósítása érdekében. Idén 17 tematikus napot szerveztek, a programsorozat szerdán kezdődött a Legendás Vidékjáró Napokkal, amelyben összegyűjtött mondákon, legendákon és ide kapcsolódó programokon keresztül mutatták be a Kárpát-medence kézműves hagyományait és jellemző mesterségeit.

A tematikus nap célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék az összegyűjtött mondákon, legendákon keresztül (betyárok, boszorkányok, várurak, királyok, szentek, híres zarándokok, népi mondák, ősi mondák) azokat a helyszíneket, falvakat, településeket és turisztikai látnivalókat, melyek történelmi múltjukon túl idegenforgalmi és hagyományőrző szempontból is kiemelkedőek. Régi értékek felkutatása, kézműves termékek, foglalkozások népszerűsítése a cél. A gyermekek az Alföldi Legendárium I. kötetéből ismerhették meg az Alföld ősi történeteit, meséit. Az Alföldi Legendárium Klaszter széles körű tevékenységével kapcsolatos további információk a www.alfoldilegendarium.hu weboldalon érhetők el.

A hagyományőrző kulturális programokkal budapesti és vidéki helyszíneken is találkozhattak az érdeklődők április 30. és május 4. között.

Cédrus Táncegyüttes
Cédrus Táncegyüttes

A sajtótájékoztatót színesítette a debreceni Szeredás Népzenei Együttes műsora, Varga Veronika népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, a „Fölszállott a Páva” produkció fiatal felfedezettje és a Cédrus Táncegyüttes, a Kárpát-medence magyar tánchagyományait ápoló, továbbéltető, fiatal felnőttekből álló néptáncegyüttes bemutatója.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk