Ők az idei Magyar Turizmus Minőségi Díj nyertesei

A tavalyi turisztikai rekordév után rekordszámú, összesen 41 pályázó mérette meg magát a Magyar Turizmus Minőségi Díj pályázatán és közülük 28 szálloda, valamint 11 étterem vehette át a minősítést április 23-án. Így összesen jelenleg 104 szolgáltató – 75 szálloda és 29 étterem – jogosult a hazai Q-logó, valamint az európai Q-s minősítés használatára.

A minőség a siker garanciája – hangsúlyozta Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség szálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója, aki szerint a díj nem csupán a vendégek, hanem a dolgozók számára is kiváló üzenet, egyúttal elismerés és motiváció is. A 2006-ban alapított minősítés kritériumrendszere az évek során folyamatosan bővült, de ideje új alapokra állítani és az élményalapú turizmus felé eltolni, ezért hamarosan újragondolják a díjat. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke felidézte, hogy míg néhány évvel ezelőtt a külföldi turisztikai vásárokon Magyarországra leginkább olcsósága miatt irányult figyelem, elindult egy szerencsés elmozdulás a minőség irányába. Ezt a fejlődést segíti a Magyar Turizmus Minőségi Díj, valamint az MSZÉSZ által alapított Év Szállodája elismerés is. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátásban dolgozók olyan fokon járulnak hozzá az egészséghez, ahogy  kevés más szektor. Ennek a felelőssége állandóan jelen van, és ezt magas szinten teljesíteni csak a jó minőségre törekedve lehet, ezért érdemes például keresni a kiváló alapanyagokat.

A Magyar Turizmus Minőségi Díj önkéntes jelentkezésen alapuló tanúsító rendszer, éttermek és szállodák számára. A több száz kérdésből álló önminősítést követően a jelentkezőket próbavásárlások során az MTÜ szakemberei ellenőrzik, és visszajelzést is adnak a pályázóknak a fejlődési lehetőségekről. A díjat három évre ítélik oda, ezen időszak alatt további utóellenőrzések is várhatóak, és indokolt esetben a minősítés vissza is vonható.  A programot a HOTREC (a Szállodák és Vendéglátóhelyek Európai Szövetsége) is akkreditálta, így a tanúsítvány a nemzetközi piacon is versenyelőnyt jelent. Az évente meghirdetett programmal az MTÜ célja, hogy a szolgáltatókat segítse minőségi munkájukban, igazodási pontokat adjon fejlesztéseikhez és ezáltal jobb piacra jutási lehetőségeket biztosítson számukra.

Sok szolgáltató már kétszer, de van, aki már háromszor is kiérdemelte a védjegyet, és az idei díjazottak között is sokan vannak, akik most újították meg a minősítést.

Az idei díjazottak:

Szállodák:

Avalon Resort & Spa, Miskolctapolca;  Barack Thermal Hotel & Spa, Tiszakécske; Budapest Airport Hotel Stáció Wellness és Konferencia, Vecsés; Corinthia Hotel Budapest;  Danubius Health Spa Resort Aqua Hévíz; Danubius Health Spa Resort Hévíz; Danubius Hotel Helia Budapest;  Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont;  Greenfield Hotel Golf & Spa, Bükfürdő; Hilton Budapest; Hotel Kumánia, Kisújszállás;  Hotel Nemzet Budapest MGallery by Sofitel;  Kristály Imperial Hotel & Esterházy Étterem, Tata;  Lotus Therme Hotel & Spa, Héviz; Mamaison Hotel Andrássy, Budapest; Mercure Budapest City Center; Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók;  NaturMed Hotel Carbona, Hévíz;  Novotel Szeged;  Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest;  Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa;  Radisson Blu Béke Hotel, Budapest; Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár, Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak Szilvásvárad;  Thermál Hotel Balance, Lenti;  Thermal Hotel Visegrád; Varázslatos Bambara, Felsőtárkány; Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás

Éttermek:

Ízlelő a családbarát étterem, Szekszárd; Kukorica Csárda Balatonföldvár; Lázár Lovaspark, Domony;  Park Étterem, Berekfürdő;  Tanyacsárda Lajosmizse;  Tenkes Csárda Csarnóta;  Tercia Étterem Fertőendréd;  Tercia Hubertus Étterem és Panzió, Sopron;  Tercia Kópháza Étterem és Panzió, Kópháza;  Vadvirág Étterem, Kozárd;  Zsolnay Kávéház, Budapest


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.