Olajhordó, műanyag tutaj és Noé bárkája a felsőtárkányi tavon

A Bükki Nemzeti Park nyugati kapujában fekvő Felsőtárkányban minden a turizmusról szól. A helyi közművelődési intézmény – a Faluház, a Tájház és a Tópart – munkatársai sokszínű programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a községet. Júlis 4-én például úszóalkalmatlanságok színes parádéját rendezik meg.

Az Egertől az alig több mint tíz kilométerre fekvő Felsőtárkányban évente több ezer turista fordul meg. Vannak, akik autóval, autóbusszal vagy kerékpárral jönnek ide. A hevesi megyeszékhely északi részét például bicikliút köti össze ezzel a faluval. Több tanösvény is indul Felsőtárkányból, ahonnan gyalogos túrákat szerveznek.

Noé bárkája, kitömött állatokkal

Rakusz Márta, a közművelődési intézmény vezetője, a turisztikai programok főszervezője a Turizmus Online-nak elmondta, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztéseket valósítottak meg Felsőtárkányban, amelyek a turizmust is szolgálják. Különösen népszerű a tó és környéke, ahol a vendégek sokasága fordul meg. Különösen a családok kedvenc helye ez, főleg a hétvégeken, amikor színvonalas szolgáltatásokhoz juthatnak ebben a környezetben.

Július 4-én, szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg a tavon és környékén az úszóalkalmatlanságok világbajnokságát. Ez lesz az idei egyik kiemelkedő turisztikai program a faluban. Ezt a – különösen a fiatalokat vonzó rendezvényt – ma már országosan ismerik, melynek érdekessége, hogy nem profi vízijárművekkel érkeznek, hanem inkább kreatív, meglepő formájú alkalmasságokkal. Nemcsak férfiak, hanem nők és gyerekek is indulnak a versenyen.

Ezúttal azok a vízijárművek, amelyeket a felsőtárkányi tóra engednek, nem lehetnek csónakok vagy kenuk, hanem az eddigi négy rendezvény tapasztalatai szerint inkább olajhordók vagy műanyagcsövekből épített tutajok, hogy csak néhány példát említsünk. De volt már "Noé bárkája” is, kitömött állatokkal a fedélzetén, amely nagy sikert aratott. Szponzorok segítségével pedig több kategóriában díjazzák a versenyzőket. Például a legkreatívabb, a legötletesebb vagy a legszellemesebb alkotásokat bemutató versenyzőket. Természetesen a közönségdíjat is átadják majd annak a résztvevőnek, akit a nézők a legjobbnak tartanak.

A Víg Tárkányi Malacságok Főzőverseny

A tavalyi parádéval párhuzamosan rendezték meg a tárkányiak találkozóját is. A felsőtárkányiak ugyanis hat hasonló nevű testvértelepüléssel tartanak kapcsolatot határainkon belül és túl is. Ezen a találkozón a résztvevők bekapcsolódtak a Víg Tárkányi Malacságok Főzőversenyébe is, ahol kizárólag malachúsból készítettek ételeket. A főzőversenyt a mezőtárkányiak nyerték, akik ott lesznek majd az idei július 4-i versenyen is.

A parádét más érdekességekkel is kiegészítik. A felsőtárkányi tó felett például csúszópályát alakítanak ki, illetve mászófalat építenek felnőtteknek és gyerekeknek. A tó melletti színpadon pedig koncerteket tartanak, de tájfutást is rendeznek az érdeklődőknek. Este bállal zárul a mulatság. Ezen a napon is a menetszerűen közlekedik majd az idén százéves felsőtárkányi erdei vasút, amelynek a pályáját folyamatosan újítják fel.

Bemutatják megőrzött hagyományaikat

Augusztus 1-jén és 2-án tartják a felsőtárkányiak az idei második, országosan is kiemelkedő turisztikai programjukat, a rétesnapokat, ahol harminc helybéli asszony a tóparton egy nagy sátor alatt mutatja be, miként készíti a hagyományos felsőtárkányi sós-túrós rétes tésztáját és tölti meg azt. Ma már egyre több fiatal tanulja az idősebbektől a helyi rétes készítését. Emellett megőrizték a falu népviseletét is, amelyet az augusztusi eseményre felöltenek. Bemutatkoznak a néptáncosok is, akik a Felsőtárkányi lakodalmassal készülnek. A népdalkör előadásában pedig a községben gyűjtött dalkincsből hallhatnak majd jó néhányat a vendégek.

Mindezek mellett a faluház egész évben folyamatosan más programokat is rendez. A tájházban – ahol egykori felsőtárkányi bútorokat, eszközöket láthatnak a turisták – szintén tartanak bemutatókat. Ősszel például a régi tárkányi mesterségeket, így a méhészkedést, a faszén-, illetve a mészégetést láthatják majd az érdeklődő turisták.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.