Őszi gyümölcsöskertek és megannyi csoda az Észak-Alföldön

Az ősz jegyében két napos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága az Észak-Alföld Turisztikai Régióban. Az őszi szüreti és betakarítási időszakban mi más állhatott volna a study tour fókuszában, mint az alma, ez a zamatos gyümölcs pedig nagy számban terem Szabolcs-Szatmárban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A résztvevők a reggeli órákban Budapesten, a Hősök terén gyülekeztek. Csakhamar nekivágtunk a hosszú utazásnak első programhelyszínünk, Derecske irányába. A fővárost elhagyva az egyre szomorkásabbá váló idő sem szegte kedvét a csapatnak. Mikor átléptük a Tiszát, már éreztük, valóban a mindig új színeit mutató Alföldön vagyunk. Derecskére a cívisvároson, Debrecenen át visz az út, mely az elmúlt években igen sokat fejlődött, ott jártunkkor is zajlott a belváros infrastrukturális rehabilitációja. Debrecenben ötvöződik a gondos módon megóvott hagyomány és a formálódó modernitás.

Kisvonatozás és almás finomságok Derecskén

Derecskén már várt bennünket Marsi Gabriella, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának menedzsere. Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös vezérigazgatója pedig almapálinka-kóstolóra invitált. A 25 éve sikeresen működő cég hatalmas területen főként almatermesztéssel foglakozik, de szántóterülettel és állattenyésztéssel is szélesítik tevékenységi körüket, emellett közkedvelt turisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak. Például a gyerekek és felnőttek körében is igen kedvelt traktorvontatású kisvonatozást, mely során lehetőség van megtekinteni a termőterületet, az újszerű művelési technológiákat és nem utolsósorban egészséges környezetben, jó levegőn magunk is szedhetünk gyümölcsöt. Az utóbbi évek fejlődésének egyik kézzel fogható eredménye a saját készítésű, természetes, adalékanyagoktól mentes gyümölcslé előállítása és forgalmazása. A családi vállalkozás stratégiaváltást hajt végre. Manapság a nagyüzemi termesztésből származó hasznok mellett egyre inkább a fogyasztói igényeket kell szem előtt tartaniuk, a természet értékeit vigyázva kiváló minőséget kínálni fogyasztóik, vásárlóik számára. A vállalat integrált termelési módot folytat, az intenzív munkának köszönhetően már külföldre is szállítják termékeiket.

Az almáskertbe évente 10 ezren látogatnak el, folyamatosan zajlanak az óvodásoknak és kisiskolásoknak szervezett programok, a kicsiket élményszerűen kívánják oktatni, a kreatív kezdeményezésekkel és programokkal egészen november végéig állnak rendelkezésre. A Gyümölcsös Kalandok elnevezésű programot október első két hétvégéjén rendezik meg.

Összefogva a helyi kisvállalkozókkal, manufaktúrákkal céljuk egy brand felépítése, mely segítségével a csatlakozott cégek könnyebben, hitelesebben léphetnek piacra, együtt fokozott marketingtevékenységet folytatnak. A programokra nemcsak Debrecenből, de távolabbi településekről is érkeznek már családok, a gyerekprogramok mellett a nagyok is megtalálhatják számításukat, finom ételek és italok várják őket. A kínált gyümölcslevek felelős kertművelés program keretében kerülnek az újrahasznosítható dobozokba, olyan finomságok közül választhatunk, mint a natúr almalé, céklás almalé, meggylé, ezen kívül pálinkák is kikerülnek a cég munkatársainak keze alól. Kis árusító helyiségben volt alkalmunk megkóstolni a különböző almafajtákat, és közben vendéglátónk arról is beszámolt, milyen távlati terveik vannak a jövőre nézve, mely már konkrét turisztikai fejlesztéseket tartalmaz. A látványtervek csodásak, szeretnének egy komplex, egységes arculatú multifunkciós létesítményt megvalósítani a mostani telephely területén, itt szálloda, fogadóhelyiségek, gyerekek számára igazán érdekes építmények kapnának helyet, továbbá a jelenleg is sikeresen működő Csárda is felújításra vár, cél a modernizálás, a mai turisztikai igényekhez való alkalmazkodás.

A beszámoló után a csapat felpattant a traktorvontatású kisvonatra, és a szép napos időben kezdetét vette egy kellemes körút almafák között kanyarogva. A szépen sorakozó fák mellett megtekintettük a mindig forgalmas területet, melyen a Szedd magad akció zajlik. Aztán a hatalmas befogadóképességű hűtőházat jártuk be, majd a feldolgozóüzemet tekintettük meg.

A Rózsakert Csárdához visszaérve elfogyasztottuk közös ebédünket. A cég tulajdonában lévő étterem rendkívül forgalmas, folyamatosan zajlanak a csoportos magánrendezvények, de a terveknek megfelelően új arculatot szeretnének kölcsönözni az épületnek, az ételkínálatot megújítva még népszerűbbé kívánnak válni. Az ételek alapanyaga pedig főként a gazdaságból származik, az alacsonyabb zsírtartalmú és magasabb tápértékű sertéshús egyik fő termékük. Menünk részét képezte az almalé, almapálinka, meggypálinka, de almabort is kóstolhattunk. A fagyalalttal gazdagított almakrémleves után sertéshúsból készült finomság következett. A vidéken termő meggyből készült pálinka karakteres, ugyanakkor harmonikus ízvilágú.

Látványos turisztikai fejlesztések Nyíregyháza-Sóstón

Derecskéről Nyíregyháza-Sóstóra indult a csapat. Sóstógyógyfürdőn a Hotel Fürdőház szolgált szálláshelyünkként. A hagyományosan elegáns külső nagy meglepetést rejtő belsőt takart, ugyanis a szállodát 2013-ban uniós forrásból és önerővel 155 millió forintból sikerült felújítani. A patinás házat körülölelő tölgyfák a falburkolattal és színvilággal bekerültek a házba, a megjelenést pedig sikerült harmonizálni a kor igényeinek megfelelően,16 szoba és 2 apartman várja a vendégeket.

A szálloda értékesítési és marketingvezetője, Podlovics Lajos elmondta, Sóstó a nyíregyházi fürdőkultúra bölcsője, a természetes tó önmagában nagy vonzerővel bír, mely igen közel van a hotelhez. A mai hotel alapjaként 1911-ben épült a Fürdőház, mely akkoriban közfürdőként is szolgált. Nyíregyháza fürdőivel jelenleg a második legnagyobb fürdőváros az országban. Az egykoron feltárt termálkút nátrium-kloridos, brómos vízzel ajándékozta meg a helyieket. Ez a víz gyógyírként szolgálhat ízületi megbetegedésekben szenvedőknek, jól kiegészítheti a műtétek utáni rehabilitációt, bőrproblémákra is kiválóan hat, valamint nyugtatja az idegrendszert.

2014-ben kezdődött a hotel szomszédságában lévő Sóstó Gyógyfürdők Zrt. kezelésébe tartozó Aquarius Élményfürdő gyógyászati szolgáltatásainak fejlesztése, bővítése, modern gyógyászati szárnnyal bővült az épületkomplexum. Minden igényt kielégítő, a legkorszerűbb gyógyászati eszközöket és gyógymódokat felsorakoztató új szolgáltatatási kör jött létre a fürdővendégek nagy örömére. Sóstó már hivatalosan is gyógyhely minősítésű.

Nyugtató hatású gyógyvíz és almás relaxálás az Aquariusban

A tájékoztató után, a hotelbe való bejelentkezést követően fürdőruhát öltött a csapat és átsiettünk a fürdőbe, hogy a hallott dolgokat magunk is megtekintsük, megtapasztaljuk. A benti és kinti termálmedencén túl többek közt gyermekmedence, trópusi medence, csúszdák, új gyógyászati részleg, wellness szolgáltatások, a szaunák, masszázsok és egyéb kényeztető újdonságok fogadtak bennünket. A modernitás és a nyugalmat árasztó hangulat az egész komplexumban végigkísért bennünket. Alkalmunk nyílt „almás relaxáláson”, masszázson és szaunaszeánszon részt venni, egészen a vacsora időpontjáig élvezhettük a kikapcsolódást. A kinti termálvizes medencéből napnyugtakor csodás kilátás nyílt a közeli természetes tóra.

Vacsoránkat a gyógyfürdő egyik emeleti különtermében költöttük el. A társasághoz csatlakozott Furkóné Szabó Marianna, a helyi TDM szervezet vezetője, akit az elért eredményekről, a térség turizmusának problémáiról és égető kérdéseiről faggathattak az újságírók. A 320 hektárnyi tölgyerdő, a természetes tó, az egyik legpáradúsabb levegőjű mikroklíma teszi igazán egyedivé Nyíregyháza-Sóstó térségét, a belvároshoz oly közel mégis nyugalomban, kissé elszeparáltan élvezheti a látogató a környék kínálta kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket. A szálláshelyek, a fürdő, az éttermek közelében máris a tóparti sétányon találhatja magát az ember, még néhány percnyi sétára pedig ott a híres Állatpark.

Számos látványos fejlesztés valósult meg a közlemúltban, megújult és megszépült a tó környezete, a Múzeumfaluban is körvonalazódnak a fejlesztési tervek, az Állatpark pedig évről évre újdonságokkal robban be a köztudatba. Nyíregyháza főként családok üdülőhelye, tavaly Legópalota épült a belvárosban, melyet később átneveztek Kockapalotává.

Rekordok dőltek meg idén nyáron a térség turizmusában

A Nyíregyházi TDM 2009 végén jött létre azzal a szándékkal, hogy a helyi szolgáltatók összefogásával fellendítsék és megszervezzék a térség turizmusát, segítsék fejlődését. Úgy tűnik, a célkitűzés megvalósult, ugyanis idén nyáron Sóstón számos rekord megdőlt, ami az idegenforgalmat illeti. Külföldi látogatók körében a legnagyobb látogatószám-növekedés Lengyelországból realizálódott, de a környező országokból hagyományosan sokan érkeznek. A vendégkört 60%-ban a belföldi turisták teszik ki. Főként az Állatpark miatt leginkább családok érkeznek, a főszezonban olyan nagy az érdeklődés, hogy nem elég a szállodai kapacitás, ezért is lenne nagyon fontos egy új, magas színvonalú hotel létrehozása. A nyári időszakon kívül azonban már visszafogottabb Sóstó látogatottsága, ezért is igyekeznek sokféle programot szervezni, melyek révén ősszel és tavasszal is szállóvendégeket fogadhatnak a szolgáltatók. Az Állatpark bejárására talán egy egész nap sem elég, de jelentős vonzerővel bírnak a kisrégió más települései is, mint Nyírbátor, Máriapócs, Újfehértó vagy éppen a 30 km-re fekvő Tokaj. Elsősorban a fürdővendégeket kívánják szezonális ajánlatokkal megcélozni, konkrét családoknak szóló csomagajánlatok – például Hozd magaddal a nagyit is! – kerülnek ki. Igyekeznek minden fontos turisztikai nagyrendezvényen, kiállításon és külföldi szakvásáron részt venni, legutóbb például nagy sikerrel működött a standjuk egy kolozsvári rendezvényen.

Az eszmecsere közben azért módunk volt a fürdő étterme által kreált finomságokat is élvezni, az étvágyat a gránátalmás prosecco hozta meg, majd ismét kóstolhattunk tejszínes almakrémlevest, vagy éppen almás vöröskáposztával tálalt omlós kacsacombot. Az i-re a pontot a könnyű, almás panna cotta tette fel.

A szállodába visszaérve a napi programfolyam véget ért, volt alkalmunk jobban szemügyre venni a hotelt. A visszafogott elegancia, letisztultság, földszínek érvényesülnek a házban. Minden helyiség barátságos, kis recepció, kávézó, apró reggelizőhelyiség áll rendelkezésre. Helyet kapott egy wellness részleg, illetve jelenleg használaton kívüli gyógyászati részleg. A szálloda külső környezete is megér egy misét, a közeli Svájci Lak gyönyörű, de a fák közt magasodó víztorony is látványos, melyben a Tourinform iroda működik.

Másnap reggel a szállodában kezdtük a falatozást, sokféle egészséges péksütemény, gabonapehely, friss gyümölcs és zöldségek, sajtok, felvágottak közül válogathattunk. A reggeli fényekben még szebbnek tűnt a megújult parkosított sétány a tóparton, szép fahíd ível át a tavon, mely bevezet a kis szigetre. A tó mentén új térbútorok láthatók, valamint egy kis tornára is van lehetőség a játszótérnél. A park területén QR-kódok segítenek a tájékozódásban, szintén mai igényekhez alkalmazkodva. Az aktív turisztikai elemeket tartalmazó fejlesztés keretében a tó körül futósáv lett kiépítve.

Dzsungel Hotel és fókashow Európa legjobb állatparkjában

A délelőttöt a Nyíregyházi Állatparkban töltöttük, mely valóban az ország egyik legizgalmasabb állatparkja. Látogatásunkat megelőző napon az állatpark elnyerte az évi 500 ezer alatti látogatószámmal működő európai állatkertek közül a legjobbnak járó címet. A versenyben elért magas pontszámot többek közt az adta, hogy a park teljesen önfenntartó, nagyon sokat tesznek a fajfenntartásért, hiszen igen ritka, veszélyeztetett állatfajokat tudnak szaporítani, és emeli a park rangját, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekprogramokra, táboroztatást és zoo sulit működtetnek, mellyel a szemléletet igyekeznek formálni. Az állatkert egész évben nyitva tart, és ma már akár a park területén folyamatos telítettséggel üzemelő, 60 fős Dzsungel Hotelben is megszállhatnak kicsik és nagyok.

Az Állatpark bejáratánál Révészné Petró Zsuzsa, az Állatpark szóvivője várt bennünket. A csendes őszi időben jól esett a séta az egyre látványosabb és korszerűbb parkban. Egy-két kiemelten népszerű ponton Zsuzsa színes beszámolóit hallhattuk, közben egészen nagyszerű, érdekes kialakítású létesítményekben sétálhattunk. Megcsodálhattuk a rájákat és cápákat az ócenáriumban, a Zöld Piramisban, a trópusi esőerdőt idéző házban pedig gazdag vegetációt sikerült kialakítani a park dolgozóinak fáradságos munkájával. A komodói varánusztól a különleges madarakig, a nyáron született bébifókától a kis elefántig számtalan csodálatos állatot láthattunk. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hogy a tiszteletet parancsoló elefántokat kézből etethettünk egy kis nyírségi almával. Aztán a kocsikázoo elnevezésű szolgáltatás keretében egy 16 férőhelyes, nyitott autóval bejártuk a park nagy részét, ez a szolgáltatás igen népszerű a látogatók között, így még élménydúsabb a kirándulás. A körút végén siettünk a következő helyszínre, a fókashow-ról nem maradhattunk le. A bemutató naponta többször látható, az állatokat a pozitív megerősítéssel bírják együttműködésre. Az ott dolgozó 100 munkatárs összehangolt munkájával a vezetőség célja a további sikeres fejlődés, az 5000 bemutatott állat számára a lehető legtermészetesebb életkörülmények kialakítása, a látogatókat pedig ősszel is nagy szeretettel várják.



A park megtekintése után visszasétáltunk a megújult Aquarius fürdőhöz, ahol már várt bennünket dr. Podlovics Roland, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, aki beszámolt arról, milyen nagy jelentőséggel bír az országban Nyíregyháza, annak fürdőkultúrája, valamint felvázolta, milyen további elképzeléseik vannak, a fejlődés ugyanis nem állhat meg. Eszerint a Fürdőház Hotel, a fürdő és az uszoda közötti közlekedést komfortosabbá kívánják tenni, egy folyosót terveznek kiépíteni, mely összeköti a legfőbb létesítményeket. A főszezonban koncentrálódik a vendégforgalom nagy hányada, éppen ezért égető szükség van több őszi, illetve tavaszi eseményre, erőteljes marketingtevékenységre, hogy egész évben kiegyenlített legyen látogatottságuk. Nagyobb szállodai kapacitásra van szükség, a közelben akad is erre alkalmas terület. Az Állatparkkal együttesen Sóstón évi egymillió vendég is megfordul. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy Sóstó a város közvetlen közelében van, a jellemző széljárásnak köszönhetően a város szennyezett levegője elkerüli a tó térségét. A felvezetőt követően ismét megtekinthettük az új gyógyászati szárnyat, részletes tájékoztatást hallhattunk az igénybe vehető kezelésekről. Fizikoterápia, masszázsok, testkezelések, torna, súlyfürdő, Hévízről származó gyógyiszap, szén-dioxid-fürdő, lágylézer-terápia az ízületi megbetegedések kezelésére mind kipróbálható, kúraszerűen élvezhető, a termálvíz pedig bizonyítottan jótékony hatással bír.



Gourmet konyha Baktalórántházán

A programok után elbúcsúztunk Nyíregyházától, és Baktalórántháza felé vettük az irányt, kis idő múlva utolsó úti célunkhoz, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központhoz érkeztünk. Az épület az egykori csárda újjászületése, a fenyőerdő szélén helyezkedik el. A nagy múltú ingatlan ma már modern, korszerű szolgáltatásokat nyújt, az ételek már-már a gourmet konyha trendjeihez igazodnak. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke vezényletével működik a konyha.

A szemet gyönyörködtető fogásokat háromféle pálinkakülönlegességgel szolgálták fel. Panyolai birsalma pálinka, majd Aranyalma pálinka, végül fahéjas pálinkakoktél varázsolta el a társaságot. Előételként ehető virágokkal tálalt libamáj zserbót fogyaszthattunk Waldorf salátával, mind az ehető árvácskák, mind az alapanyagként szolgáló alma saját termesztésű. Levesként hagyományos ízvilágú tanyasi tyúkhúsleves következett újszerű tálalásban. Majd a főétel előtt megtekintettük a 21 szobás, négycsillagos szállodát. A vendégszobákban csillogó parketta és sok fabútor növeli az otthonosság érzetét. Majd megnéztük a különtermeket: a konferenciák és rendezvények lebonyolítása sem ütközik itt akadályba, a hátsó részben wellness szolgáltatások és mediterrán hangulatú kert, kültéri medence látható. Visszatérve az asztalhoz ismét egy élményszámba menő étel következett, a göngyölt sült hús mellé rókagombás rizottó és apró burgonyafelfújt is felkerült a tányérra, az ebéd pedig házi almás pitével és pálinkakoktéllal ért véget.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.