hirdetés
hirdetés

Siklóernyősök és vadászok veszik be a háromszáz lakosú magyar falut

Az elmúlt években főleg a siklóernyős bajnokságoknak, illetve a különleges papírmerítő műhelynek és múzeumnak köszönhetően sok turista fordult meg Fedémesen. A Heves-Borsodi dombság festői völgyében elterülő kis falu a környék egyik gyöngyszeme, ahol idén is sok érdeklődőre számítanak.

hirdetés

A falut körülölelő erdős dombok a havas teleken nem olyan szolidak, mint amilyeneknek látszanak, csúsznak és nehezen megközelíthetők – mondta lapunknak Válóci István polgármester. De a szépségük akkor is sok vendéget elvarázsol. Nyáron aztán még inkább benépesülnek a környékbeli bükkösök, gyertyánosok és fenyvesek, ahol naponta sok bakancsos turista gyalogol.

Téli panoráma Fedémesről, héttérben a Heves-Borsodi dombok (Fotó: Mentusz Károly)
Téli panoráma Fedémesről, héttérben a Heves-Borsodi dombok (Fotó: Mentusz Károly)

Papírkészítés régi technikával

Az alig több mint háromszáz lakosú kis település az idén márciusban ünnepli fennállásának 755. évfordulóját. Az első írásos emlék, amely Fedémesre utal, ugyanis 1261-ből származik. Ez a dátum a falu címerében is fellelhető. A község nevének históriája szintén érdekes, amely arra vezethető vissza, hogy egykor méhészek laktak itt, akik a földesúrnak adót fizettek. Ezért valószínűleg a méhek, a méz és a viasz tized kivételét biztosító úgynevezett fedemezésből származik a falu neve.

A község hosszú főutcáján folyik végig a Fedémesi-patak, melynek partjait hidak kötik össze. A lakók gondozott portákon élnek, itt várják a vendégeket. Jelenleg több mint harminc szálláshelyet tartanak nyilván. Az érdeklődők azonban általában csak egy napra jönnek Fedémesre, ahol túráznak, kerékpároznak és bebarangolják a környéket. Ősszel pedig hazai, német és osztrák vadászok is birtokba veszik a falut, akik nagyvadakat igyekeznek elejteni a települést határoló erdőkben.

Válóci István azt is elmondta, hogy az utóbbi időszakban Budapestről, Debrecenből, sőt Németországból is letelepültek olyan érdeklődők, akik házat vásároltak Fedémesen. Szívesen töltik a szabadidejük jelentős részét ezen a csendes, nyugalmas településen. A helybeliek pedig szívesen megmutatják értékeiket, a látnivalókat. Így a falu házaival szemben emelkedő dombon épült barokk katolikus templomot, amelyet nemrég belülről újítottak fel. Most arra készülnek, hogy külsőleg is tatarozzák a műemléképületet. Országos hírre tett szert a papírmerítő ház, amely egy Fedémesről elszármazott vállalkozó, Vincze László papíripari mérnök tulajdona. A műhelyben ma is régi technikával, kézi erővel, valamint korábbi korokból származó speciális gépekkel dolgoznak és készítenek különleges papírokat. Egy felújított kőtornácos házban pedig reprezentatív kiállítás várja az érdeklődő turistákat a gyártás eszközeit bemutatva.

Fedémes címerében az alapítási dátum is szerepel  (Fotó: Mentusz Károly)
Fedémes címerében az alapítási dátum is szerepel (Fotó: Mentusz Károly)


Kőtornácos házban kapott helyet a papírmúzeum (Fotó: Mentusz Károly)
Kőtornácos házban kapott helyet a papírmúzeum (Fotó: Mentusz Károly)


Ahol a papírt merítik (Fotó: Mentusz Károly)
Ahol a papírt merítik (Fotó: Mentusz Károly)


Száradnak a papírok (Fotó: Mentusz Károly)
Száradnak a papírok (Fotó: Mentusz Károly)


Különleges papírból készült díszes könyvek (Fotó: Mentusz Károly)
Különleges papírból készült díszes könyvek (Fotó: Mentusz Károly)


Egy régi osztrák papaírvágó gép a múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)
Egy régi osztrák papaírvágó gép a múzeumban (Fotó: Mentusz Károly)


Egy papírlap régi műből (Fotó: Mentusz Károly)
Egy papírlap régi műből (Fotó: Mentusz Károly)

Jelmezes siklóernyősök szórakoztatnak

Emellett nevezetes bemutató- és oktatóhely a falu határában található siklóernyős domb. Itt az időjárástól függően tavasztól őszig egy helybeli szakember olyan kezdőknek tart oktatást, akik szép természeti környezetben ismerhetik meg a repülés örömeit. Ez a különlegesség főleg nyáron vonz sok látogatót, akik részesei lehetnek országos és nemzetközi versenyeknek is. Külön érdekességnek számít, amikor különböző jelmezekbe öltözött ernyősök tartanak látványos bemutatót a vendégeknek. A versenyekre, a bemutatókra 2016-ban is sok érdeklődőt várnak Soprontól Budapestig, Debrecentől, Nyíregyházáig.

A falu vezetője arról is beszámolt, hogy az elmúlt év nyarán ötödik alkalommal rendezték meg Fedémesen az ifjúsági kézműves tábort fiataloknak az egykori iskola épületében. Ezt a tábort az Egri Családsegítő Központ támogatta jelentős sikerrel. A gyerekek ugyanis sok mindent tanultak a gyöngyfűzéstől a különböző ügyességi játékokig, szakemberek irányításával. Ezek mellett több helyre is kirándulhattak. A tábort az idén nyáron is megrendezik.

Közel van Bükkszék és a Szalajka-völgy is

A közművesített Fedémesen aszfaltozott úthálózat várja a vendégeket. A tömegközlekedés is jól szervezett, hiszen 2016-ban naponta 17 pár autóbusz szállítja az induló és az érdekező vendégeket a községbe. Emellett Fedémesről a turisták gyorsan elérhetik a közelben levő és gyógyvizéről híres Bükkszéket, a szilvásváradi Szalajka-völgyet vagy Egert is.

Egy vendégház a szálláshelyek közül  (Fotó: Mentusz Károly)
Egy vendégház a szálláshelyek közül (Fotó: Mentusz Károly)


Színes térképlap Európáról (Fotó: Mentusz Károly)
Színes térképlap Európáról (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk